İşletmemden biliyorum. Beyin göçü tersine döndü

İşletmemden biliyorum. Beyin göçü tersine döndü

Ülkemizde gençlerin yurtdışı hedefleri, yakıcı memleket meselesine dönüştü. Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir ise : “Beyin göçü tersine döndü. İşletmemden biliyorum. Dışarıdan danışman tuttuk. Bilgileri veriyor. Biz de üretiyor, dışarı satıyoruz" dedi

** Ülkemizde iş sahası darlığı ve geçim kaygısı gibi türlü gerekçelerden ötürü yurt dışına gitmek isteyen ve giden gençlerden sebep genç/beyin göçü yakıcı bir memleket meselesi haline geldi

 

** Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir ise : “Beyin göçü tersine döndü. İşletmemden biliyorum. Dışarıdan danışmanlar tuttuk. Onlar bize bilgileri veriyor. Biz de üretiyor, dışarıya satıyoruz” dedi

 

Haber Dizisi: Genç / Üniversiteli işsizler

 

Genç ve üniversiteli işsiz oranının türlü gerekçelerle hayli yüksek olduğu ülkemizde ve bölgemizde, azımsanmayacak sayıda gencin hayalinde yurtdışına gitmek olduğu biliniyor. Bir zamanlar hayli yoğun tartışılıp konuşulan, beyin göçü diye de tanımlanan genç insan gücüne dair söylenilecek, konuşulacak çok şey var. Kaldı ki umut vaat edici tespit ve demeçlerde bulunan da. Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir ise : “Beyin göçü tersine döndü. İşletmemden biliyorum. Dışarıdan danışmanlar tuttuk. Onlar bize bilgileri veriyor. Biz de üretiyor, dışarıya satıyoruz” dedi

AZİZ SANCAR’IN YAŞAM

YERLERİNE BAKIN

Başkan Şayir, önümüzdeki pazartesi gününden itibaren gazetemiz ve sitemizde yer alacak röportajında sorularımızı yanıtlarken sorulardan ikisini öne, genç/üniversiteli işsizlik meselesini sorguladığımız, bugün dördüncü gününe giren dizimize çektik. Dilovalı çocukların sanılanın aksine çok avantajlı bir ilçede olduğunu belirtip, “Ünlü fizikçimiz Prof.Dr. Aziz Sancar, Nobel ödülü aldı. Yaşam yerlerine bakın” deyince gayri ihtiyari, “Ama burada kalmadı-lar-. Beyin göçüyle gitti” diye hatırlattık. Başkan Şayir bunun üzerine şunları söyledi:

ÇANKIRI’DA ALTI YILDIR

MASTERBACH ÜRETİYORUM

 

hamza-sayir-hafif.jpg

“Burada siyaset yapmıyorum. Türkiye’de beyin göçü tersine döndü. Ben kendi işletmemden biliyorum. Ben altı yıldır Çankırı OSB’deki firmamda masterbach (Plastikleri renklendirmek veya plastiğe başka özellikler kazandırmak için kullanılan katkı maddesi) üretiyorum. İhracat da yapıyorum.

SIRADAN BİRİ OLARAK

ŞİRKET KUR, İHRACAT YAP…

Şimdi bakıyorum. Türkiye nereden nereye geldi. Bugün sıradan biri olarak tırnağınla kazıya kazıya bir yerlere gel. Şirket kur. Getir. Taşı. Sonra iş kolunu değiştir. Onu al, ihracat yap. Sonra ne oldu.

Dışarıdan şu anda, beyin göçü aldık. Dışarıdan danışmanlar tuttuk. Şimdi onlar bize o bilgileri veriyor. Biz de üretiyor ve dışarıya satıyoruz tekrardan.”

GİDİŞLERİN DE ÖNÜ

KESİLMEKTEDİR

Türkiye’de beyin göçü artık şartlarla alakalı olduğunu kaydeden Şayir, ”Ben seni istiyorum. Gel, burada çalış’ demekle olmuyor. Hem yaşam kalitesi, hem olanak ve imkânlar açısından, bunlar sağlandığında insanlar zaten yurt dışından Türkiye’ye gelmek istediği gibi, ülkemizden yurt dışına gidişlerin de önü kesilecektir ve kesilmektedir.

İMKÂNLAR SAĞLIYORUZ

GERİSİ TEFERRUAT

Türkiye’de de o imkânlar yeterince vardır. Eskiden insanlar ne durumdaydı: Bir evde telefon lüksken, araç, ev almak lüksken yaşam şartları farklılaştı. Onun için insanlar tersine göç etmeye başladı.

Sizi göç etmeye zorlamazlar. Göç etmek için nedenlerin olması lazım. Karşı tarafta, dünyada şartlar nerede uygunsa oraya göç edersin. Onun için Türkiye’de beyin göçü tersine dönmeye başladı. Çocuklara, imkânlar, teşvikler sağlıyoruz. Gerisi teferruat.”

 

 

**

Dilovalı çocuklar okursa

ellerinden bir şey kurtulmaz

Dilovalı çocukların özellikle ayakkabı boyacısı çocukların sohbet edildiğinde önlerinde ciddi hedefler olduğuna dair bir tespitimiz olduğunu aktardığımız Şayir’e, “Doktor olmak isteyenler hayli yoğun. İleride değişebilir ama bu yaşlardaki doktorluk idealinde çevrelerindeki kanser vakaları etkili olabilir mi?” diye sorduk. Başkan Şayir sorumuzu şöyle yanıtladı:

KANSER/DOKTOR İLİŞKİSİ

DETAYINA KATILMIYORUM

“Genel olarak ilçemiz çocuklarının önlerine hedef olarak lisans eğitimi gerektiren meslekler koyması güzel bir şey. Sorunuzda; sadece, kanser gerekçeli doktor kısmına takıldım. O detaya katılmıyorum.

ÇOK GÜZEL YERLERE GELECEKLER

Dilovası’nın çocukları dezavantajlı bölgede değiller, aslında çok avantajlılar. Bu çocuklar bilgiye, başarıya aç. Bu çocuklar başarmak istiyor. Rahat büyüyorlar ve avantajlılar aslında. Bu çocuklar bir de okuyabilsin. Elinden hiçbir şey kurtulmaz. Bu çocukların çok güzel yerlere geleceklerine inanıyorum.”

 

tablet-001.jpg

 

Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, Makine İhtisas OSB’nin desteğiyle 15 Şubat’ta gerçekleşen tablet dağıtım töreninde. (Foto: Gazetemiz arşivi)

 

**

 

Haber dizimizde pazartesi..

 

seda-caglar-001.jpg

 

KOÜ mezunu Seda Çağlar’ın

Bursa’daki iş arama maceraları…

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.