Müzede deprem riski anlatıldı

Müzede deprem riski anlatıldı

Kocaeli Müze Müdürlüğü, 15 günde bir gerçekleştirmeyi planladığı ‘Müze Konferansları’ kapsamında ilk etkinliğini Müze Müdürü Serkan Gedük’ün sunumuyla gerçekleştirdi. Konferansta ilk defa müze ölçeğinde deprem riski konuşuldu.

Kocaeli Müze Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleşen programda,  “Müzelerde Olası Deprem Riskleri Nasıl Azaltılır” konusu masaya yatırılırken, konferansın bir diğer önemi de deprem gerçeğini bir müze müdürü ilk kez müze ölçeğinde değerlendirmesi oldu.  Programa İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Ayhan Zeren, Kocaeli Rölöve Anıtlar Müdürü Salman Ünlügedik, Kocaeli Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şengün Aydıngün, Sakarya Müze Müdür vekili Süleyman Acar, şube müdürleri, bağlı dernek yöneticileri, kurul üyeleri ile öğrenciler katıldı.

UYGUN ÇEVRE KOŞULLARI

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın son yılarda bu alanda yaptığı önemli çalışımlara değinen Müze Müdürü Serkan Gedük, çağdaş müzecilik anlamında müzelerimizin çok ciddi ilerleme kayıt ettiğine değinerek konuşmasında özetle şunları kaydetti: “ Müze binalarının depremden korunmasının yanında, sergi salonları ve vitrinlerdeki eserlerin korunması da çok önemli. Eserler için uygun çevre koşullarının sağlanması,  korunması ve sergilenmesi müzeciliğin bir diğer önemli görevidir”

RİSK AZALTICI YÖNTEMLER

Gedük sözlerini şöyle tamamladı: “Müzelerde sergilenen eserleri, deprem risklerine karşı güçlendirmesi, risk azaltma yöntemleri ve malzemeleri ile ilgili araştırma ve uygulamaların çoğaltılması önemlidir. Müze personeli ve uzmanların koruma-onarım uzmanlarıyla birlikte çalışarak bilgilenmesi, bilginin paylaşılması, müzelerimiz için mümkün olan tüm risk azaltıcı yöntemlerin uygulanmasına yönelik çalışmaların acil olarak daha da çoğaltılması gerekmektedir.  Öte yandan deprem ve diğer fiziksel etkenlere karşı basit ve uygulanabilir yöntemlerle eserler müzelerde korunabilir”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.