Halil Yeni

Halil Yeni

Metin-Kemal Kahraman, Metin Altıok ve “Yıldızlı Bir Gece”

Metin-Kemal Kahraman, Metin Altıok ve “Yıldızlı Bir Gece”

Metin ve Kemal Kahraman… Onlar toplumcu müziğe gönül vermiş kültür sanat emekçileri. Ve Zazaca müziğin yaşayan en büyük temsilcileri. Zazaca, Türkçe ve Kurmanci seslendirdikleri ezgilerin yanı sıra Dersim’de köy köy dolaşarak, Zazaca ezgileri, halkın yaşam öykülerini, anlatıları, ağıtları, masalları ve duaları derlediler. Kaydettikleri binlerce saatlik belgelerin bir kısmını çıkardıkları albümler aracılığıyla sözlü kültür kütüphanesine çevirdiler.

Albümlerinde Türkçe ve Kurmanci ezgiler seslendirseler de anadilleri olan Zazaca’ya ağırlık vererek müziği bölgesel kültürle harmanladılar. Yaptıkları müzikle Zazaca’yı yaşatıp yarınlara ulaştırdılar. Çıkardıkları albümlerde sözlü kültür geleneğinden beslenen Kahraman kardeşler, ezgilerinde Dersim’in acılarını, halkın özlemlerini, bölge insanının yaşam biçimini, inancını, mutluluklarını anlatılar. Alevi sözlü kültür geleneğinde önemli yer tutan deyişleri, beyitleri kayıt altına aldılar. Dersim kültürünün önemli taşıyıcıları ve çınarları oldular.

İlk albümleri 1993 yılında ‘’Deniz koydum adını’’ ismiyle yayımlanır. İlk albümleri olmasına karşın muhteşem bir başyapıttır. Ellerinde ki büyük birikimle üretimler peş peşe gelir. 1995’te ‘’Renklerde Yaşamak’’ adlı albüm raflardaki yerini alır. ‘’Yapma’’ ve ‘’Sadece Birkaç saatliğine’’ ezgileri doksanlı yıllarda yaşanan karanlık günlerin müzikle dile getirilmiş halidir. 96’da ‘’Yaşlılar Dersim Türküleri Söylüyor’’ albümünü yayımlarlar. Bu çalışmada Zazaca türküler söyleyen yaşlılara söz verilir. Amaçları kendilerinden önceki kuşağın temsilini öne çıkartabilmektir. 1999 yılında ‘’Ferfecir’’, 2001 yılında ‘’Sürela’’, 2002 yılında ‘’Meyman’’, 2006’da hazırlık aşaması 4 yıl süren ‘’Çeverê Hazaru’’ (Binler Kapısı) adlı albüm 100 sayfalık bir kitapçıkla yayımlanır. Kahraman kardeşler yine sözlü hafıza çalışmalarının bir birikimi olarak 2010’da ‘’Saê Moru’’ (Şahmaran) adlı albümü çıkarırlar. 2011 yılında ise ‘’Oğul’’ isimli albümleri yayımlanır.

Pandemi dönemini bir üretim sürecine çeviren sanatçılar dört yeni albümün müjdesini vermiş, bu albümlerden ilki olan ‘’Sümbülteber’’ den ‘’Ey Kör’’, ‘’VeréÇeveré Sıma de’’, ‘’Kırlardan geliyorlar’’ ve ‘’Denizde boğulan’’ ezgilerini dinleyicilerle buluşturmuşlardı. ‘’Yıldızlı bir gece’’ ezgisi ise geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Şarkı, şair Metin Altıok'a ait ‘’Sevda üzre’’ şiirinden bestelendi.

Müziğini Metin Kahraman’ın yaptığı “Yıldızlı Bir Gece” şarkısına Anadolu Quartet grubunun Türkiye solistlerinden olan Eylem Kahraman sesiyle, Türkiye Ulusal Gençlik Filarmoni Orkestrası, İzmir Olten Filarmoni gibi orkestralarda çalan Ejder Uçuk da yan flütüyle eşlik ediyor. Bize ise bu güzel ezgiyi tekrar tekrar dinlemek kalıyor.

Yıldızlı bir gece, ay da vardı; / sen gülümseyince, / yüreğimde bir balık oynadı.

Dizinin üstünden sarkan elin, / çözülüp akacaktı neredeyse / su gibi uyarak eğimine yerin.

Bu işin bir tek çözümü var; / her şey yoluna girecek o zaman. / kendimi de bilsem seni bildiğim kadar.

Bu yazı toplam 15457 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi