Mahallenin delisi Mahallenin “aynası”

Mahallenin delisi Mahallenin “aynası”

Türkiye Sakatlar Federasyonu Genel Sekreteri Ayhan Metin, Bazı mahallelerde, mahallenin delisine ‘küfret’ derler ya… Dua edenleri de gördüm. Bu aynı zamanda toplumun genelinin yansımasıdır” dedi

Çok bildik bir siyasi terim, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin toplumun aynası olduğuna dairdir. Benzer bir tanımlamayı Beyazay Kocaeli’nin Çayırova’daki seminerinin konuklarından Ayhan Metin yaptı. Zamanında kurucusu olduğu Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı’nın kaptanlığını üstlenen, “Maceraya Engel Yok” adlı belgeselin Kaçkar’a tırmanan kahramanlarından Türkiye Sakatlar Federasyonu Genel Sekreteri Ayhan Metin şunları kaydetti:

ÖNYARGIYI KIRMA ÇABASI

“Kaçkar’da iki takım halinde hareket ettik. Lokman Bey ile ben farklı yoldan, Şule farklı yoldan gitti. Kaçkar’a tırmanırken ‘neleri başarırız’ gibi bir hedefimiz yoktu. Önyargıyı kırma çabası bizimki. Program içinde diyaloglara dikkat edecek olursanız çok daha naif yaklaşımlar göreceksiniz.

Bu sporları yapmak demek sizlerin karşısına daha organizasyonlu çıkmak demek. Basketbol, atletizm,  judoda izleyenin hoşuna gitmesine kadar bir sergileme var. Tekerlekli sandalye ile 47 kilometre koşuya katılıp limitlerimi zorladığım da oldu. Hem dünya ile yarışıyor hem de iyi bir işi sizlere sunma gayretine giriyorum.

Bu çaba belki de saygınlık kazanma çabası da olabilir çünkü  engelli bireyler maalesef geçmişteki söylemlerle çokta saygınlık kazanamadı. Notre Dame’in Kamburu’nu (Fransız Yazar Victor Hugo’nun Fransa’da krallık döneminin karanlık günlerinden kesitler sunan romanı) içine şeytan kaçmış diye kovalıyorlardı.

SAYGINLIĞI YENİDEN KAZANMAK İÇİN

Bazı mahallelerde, mahallenin delisine ‘küfret’ derler ya. Deli küfrederek mahallenin yapısını ortaya koyar. Dua edenleri de gördüm. Bu aynı zamanda toplumun genelinin yansımasıdır.

Saygınlığı yeniden kazanmak için kendimizi ifade yöntemlerine gidiyoruz.  Dağcılık, basketbol bunlardan biri. İşin eğlence yanı, spor yapma hakkım, iradem göz ardı edilmemeli. Bu bir hak.”

TEK TALEBİM ALIŞVERİŞ HAKKIM

Ankara’da market reyonlarını daraltmalarından ötürü tekerlekli sandalyeyle geçmekte zorlandığını, bu durumun kendisini sinirlendirdiğini ve üç senedir uyardığını belirten Metin, “Tek talebim herkes gibi o marketten alışveriş yapabilmek” dedi.

ÇOCUK ÇAĞIRIYOR ÖĞRETMEN DIŞLIYORDU

Öğrencilik yıllarında beden dersinden muaf tutulduğunu, raporlu sayıldığını kaydeden Metin, “Öğretmen beni kenara gönderiyor, ‘Biz eğleneceğiz sen de seyret!’ diyordu. Bırak, ben de eğleneyim. Topal biri mahalle takımına alınınca ileride oynatmazlar. İki de bastonu var, topları rahat tutar diye kaleye koyarlar. Ben de kaleye geçerdim. Belki kandırıyorlardı beni ama çocuk beni takıma çağırıyordu.  Ama öğretmenim, ‘Sen yapamazsın’ diyordu. Halbuki bunun karanını biz veririz.

ZORLASAK TAM ZİRVEYE ÇIKARDIK DA

Kaçkar’a belgesel izin tırmanmak için yola çıkınca da birçok dağcı, ‘Yapamazsınız’ dedi. Bir kör, bir topal, bir sağır nasıl tırmanır dediler. Tam zirveye çıkamasak da epey yaklaştık. Zorlasak zirveye de çıkardık ama geri dönebilir miydik, bilmiyorum. Çünkü dönüş çok daha zor” dedi.

 

metin.jpg

 

ozcekim.jpg

TAKİP EDİN MUTLU EDİN: Ayhan Metin, “Belgeselde ne hissettiğimizi, ne düşündüğümüzü göreceksiniz. Özetle budur. Belgesel kasım ayında yayına girecektir. Hepinizi sosyal medyadan takibe bekliyoruz. İnstagram’da ‘Maceraya engel yok’ yazın. Facebook, twitter ve diğerlerinden, bizi takip ederseniz mutlu oluruz” dedi. Ayhan Metin seminer esnasında özçekim yapmayı da ihmal etmedi.

 

 

 

**

 

Soru birincisini

Yıldırım tayin etti

 

Panelde hatiplerin konuşmalarının ardından “Beyazay rozeti” ödüllü en iyi soru yarışması yapıldı. Üç kişiye soru hakkı tanınırken birinciyi Gebze Teknik Üniversitesi Genel Sekreteri Nadir Yıldırım’ın tespit etmesi istendi. Nadir Arafat’ın yanıtını Ayhan Metin’den aldığı, “Eskiden kapak toplayıp tekerlekli sandalye yapıyorlardı. Devam ediyor mu?” sorusu Yıldırım tarafından birinci soru ilan edildi. Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva ceketindeki rozeti çıkartırken Arafat’a rozetini Elif Denli taktı. Arafat’ı öperek kutladı.

 

sekreter-002.jpg

 

birinci-001.jpg

 

optu.jpg

 

**

 

Uyanık firmalar kapağı

toplatıyor da şişe ne oluyor?

 

Ayhan Metin seminerin soru cevap bölümünde Nadir Arafat’ın sorusu üzerine bazı üretici firmaların önemli miktarda plastik kapağı karşılığı tekerlekli sandalye teminine dair konuştu. Metin şunları kaydetti: “Plastik şişede su satan firmalar üzerindeki plastiği geri alıp dönüştürmek zorunda aksi takdirde lisans alamıyorlar. İşin kolayına kaçmışlar. ‘Kampanya yapalım, tekerlekli sandalye verelim’ demişler. Elimdeki bardak (şişe) hacimli, kapak biraz ağır ve kapak en çok plastik üretilen yer. Firmalar bu konuda uyanıklık yapıyorlar ama ortada bir hata var. Kapağı geri dönüşüme götürüyorsun da geride kalan plastik ne oluyor?  Geride kalan plastik şişenin temizlenme maliyeti kapağın toplanma maliyetinden daha yüksek.”

PİL TOPLAMALI

Kişinin evinde kapak biriktirip satmasının ardından tekerlekli sandalye edinmesinin de mümkün olduğunu kaydeden Metin, “Geri dönüşümü destekliyoruz ama çoğunlukla onaylamadığımız bir yöntem. Bu kampanya şu sıralar çok devam etmiyor” diye konuştu.

Özellikle pillerin toplanmasını öneren Metin, “Civa toprağa karışırsa ağır metal oluşuyor ve bu bize topraktan bir şekilde geldiğinde otizm başta olmak üzere çok sayıda hastalığın nedeni” uyarısında bulundu.

 

kapak-009.jpgKAPAK NASIL TOPLANIR: Kapağın nasıl toplanması gerektiğine dair de görsel ve sözel olarak anlatan Metin, “Kapağı sıktıracaksınız. Bu şekilde minik hale getireceksiniz ve geri dönüşüme kazandıracaksınız” dedi

 

**

Sistemde sorun olmasaydı

beden dersinde oturmazdım!

 

Türkiye Engelliler Vakfı Kocaeli Temsilcisi Ayhan Ersöz soru bölümünde söz alarak üniversitelerde eğitimin nasıl verildiğini sordu. Ersöz özetle, “Engelliler, Aşık Veysel olmak için çaba gösteriyor mu? İlk, orta, liseden üniversiteye öğrencilere bizle ilgili senede 3-5 ders hazırlatılmalı. Sistemde hiç sorun yok mu?” diye sordu. Soruya yanıt Ayhan Metin’den geldi:  

“Sistemde sorun olmasaydı öğrencilik yıllarımda beden eğitimi öğretmenim bana beden hareketlerini öğretecekti. Bizler için ilk başta, ‘Spor da neymiş’ dediler hâlbuki herkes gibi bizlerinde hakkı. Topluma gösterecek ve sporla haykırışımı sergileyeceğim.”

AKTİF SİYASETTE

KOTAYI RET EDİYORUM

Bir hak arama mücadelesi sonucu buralara geldiğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP’yi kurduğu süreçte, “Gelin ve hakkınızı alın” demesiyle harekete geçtiklerini belirten Metin aktif siyasette kotaya da karşı olduğunu kaydetti: “Siz hiç gelişmiş ülkelerde kota duydunuz mu, ret ediyorum.  Bizler gelişmiş insanlarız. Aklım siyasete eriyorsa orada olurum. Topal olduğum için değil aklım siyasete erdiği için aktif siyaset içinde yer almak isterim” dedi.

 

anlatti-2.jpg

 

ayhan-001.jpgAyhan Ersöz

 

**

Engelli babasının

park yeri işgali isyanı

Hasan Hüseyin adlı engelli babası seminerin soru cevap bölümünde engellilerin en çok araç park yerlerinde, engelliler için ayrılan yerlerin işgalinden ötürü sorun yaşadığını belirtti. Polisi defalarca aramalarına karşın ceza kesmek dahil hiçbir şey yapılmadığını kaydeden Hüseyin, “Çayırova Belediyesi’nden aldığımız hizmeti Hükümet’ten de almak istiyoruz. Kütahyalıyım, memleketimde buradaki hizmeti alamadım” dedi.

WEB SİTESİNDEN BAŞVURUN

Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva engelliye ait park yerinin işgalinde cezanın, diğer yer işgallerine kıyasla iki kat daha fazla olduğunu söyledi.

Ayhan Metin ise kendi uyguladığı ve sonuç aldığı bir pratikten esasla emniyetin web sayfasına girerek, bilgi edinme yasasına atıfta bulunularak şikayet başvurusu yapıldığında sonuç edinildiğini dile getirdi. Metin, “O şekildeki başvuruda takibini de yapabiliyorsunuz” dedi.

 

baba-002.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.