İşverene: Müzakereye açığız  İşçiye: Sendikasız TİS olmaz

İşverene: Müzakereye açığız İşçiye: Sendikasız TİS olmaz

Petrol-İş’te başkanlar Süleyman Akyüz ve Eyüp Akdemir, Pulver Kimya ve iştiraklerindeki ikinci sendikal örgütlülük hamlesinde işverene müzakere çağrısında bulunup işçiye, “Sendikasız toplu sözleşme olmaz. Yaşayıp gördünüz” dedi

Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi’nin örgütlenme çalışmasını sürdürdüğü Pulver Kimya ve iştiraklerinden Cunta Elastik’te yaşanan işten çıkartma sonrası genel merkez ve şube başkan ve yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşen uyarı eyleminde sendika başkanları gerek işveren gerekse işçiye uyarı ve çağrılarda bulundu.

https://www.gebzehaber.net/contada-sendikal-zayiat-biri-losemili-babasi-uc-isci-atildi-89878h.htm

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman Akyüz ve Gebze Şube Başkanı Eyüp Akdemir, Pulver Kimya ve iştiraklerindeki ikinci sendikal örgütlülük hamlesinde işverene müzakere çağrısında bulunup işçiye, “Sendikasız toplu sözleşme olmaz. Daha önce imzaladınız. Yaşayıp gördünüz” diye konuştu.

 

 

BIRAKIN İNSANLAR TERCİHLERİNİ KULLANSIN 

suleyman.jpg

Genel Başkan Süleyman Akyüz, Cunta Elastik’te sendikal örgütlenme hakkının önlenmemesi için mücadele ettiklerini kaydedip işverene atfen, “Sendikal örgütlenme hakkı Anayasa’ya, yasaya konulmuş. Niye tereddüt ediyorsunuz? Bırakın insanlar tercihlerini kullansınlar” dedi.

HAK VE MENFAATLERİ

İNSAFINIZA BIRAKAMAYIZ

İşverenlerin sendikal örgütlenmeye, işçinin edineceği kazanımlar gerekçesiyle karşı çıktığını belirtip Gebze Bölgesi’nde benzer sorundan ötürü çok sayıda eylem yapıldığını hatırlatan Akyüz, “Bu insanlar ürettikçe varsınız. Bu insanların aidiyet duygusunu pekiştirmek istiyorsanız işyerindeki şartları, koşulları düzelteceksiniz. Hak ve menfaatlerini geliştireceksiniz. Bunu sizin insafınıza bırakamayız” diye konuştu.

SENDİKASIZ TİS YAPILMAZ

Konuşmasında işçilere de seslenen Akyüz şöyle devam etti: “Bu haklarınızın geçerli olması, uzun vadede ve toplumsal olarak hayata geçmesi için sendikaların olması lazım. Burada geçmişte yaşandığı gibi; toplu sözleşme işverenin sendikayı lav etmesiyle yapılamaz. Yaşadınız ve gördünüz. Sendikalı işyerlerinde temsilciyi birlikte seçersiniz. İşçinin söz sahibi olduğu, görüşünün alındığı bir yapıyla devam edersiniz.”

NEDEN İNSANLARIN EKMEĞİYLE OYNUYORSUNUZ

İşverenin sendikal örgütlenmeye karşı çıkmasına hiç gerek olmadığını, müzakereye sonuna kadar açık olduklarını belirtip masaya oturulması halinde sorunun çözüleceğini belirten Akyüz, “Sendikal örgütlenme sonrası neden hemen işçi atıp en ağır şekilde cezalandırmaya kalkıyorsunuz? İnsanların ekmeğiyle oynuyorsunuz?” dedi.

BU GİDİŞAT DEĞİŞECEK

Petrol-İş Gebze’nin örgütlü olduğu diğer işyerlerinden temsilcilerin geçmişte benzer acıları yaşadığını belirtip Cunta Elastik işçisine desteğe geldiğini kaydeden Akyüz, “Artık Türkiye’de kim ne derse desin bu gidişat değişecek. Bugün yüzde 14 olan sendikalı işçi oranı artacak. Ve örgütsüz işyerleri, olumsuz şekilde gösterilecek” diye konuştu. Akyüz sözlerine yine işçiye atıfla devam etti:

GÜVENCEMİZ BİRLİĞİMİZDİR

“Eğer sendikanız yoksa geleceğiniz olamaz. Bugün emeklilik yaşı 58-60’lara dayandıysa, iş güvencenizin olması mümkün değildir. Bugün performans gibi gerekçelerle işçilerin iş akdi feshediliyorsa 35-40 yaşlarına geldiğinizde halinizi düşünün. O yüzden güvencemiz birliğimiz, örgütlü yapımızdır, sendikalı olmaktır, ortak hareket etmektir.

SENDİKALI TİS TAPUDUR

‘Siz ne istediyseniz vereceğiz’ diyenlerin, Bakanlık nezdinde sendikalı toplu sözleşme sürecine girmediğinizde hiçbir vaadinin geçerliliği yoktur. Sendikalı toplu sözleşme tapudur. Hak ve menfaatlerinizi geliştirmek, bireysel değil toplumsal kurtuluş mücadelesinde iseniz örgütlü olmak durumundasınız.”

Akyüz sözlerini “İşverenle her zaman müzakereye hazırız. Ama mücadeleyi seçerlerse, ‘kavga’ boyutuna getirirlerse ‘kavga’ da ederiz. Biz buradan barışçıl müzakereyi öneriyoruz. Kavga kaçınılmazsa, Petrol-İş tüm ekipleriyle bu işçilerin yanında olur. Geçmişte yaşananlar belli. Buraya 500 metre mesafede Flormar’da 10 ay süren direnişimiz, Bericap eylemlerimizi göz önünde tutun. Atılan arkadaşları alın, müzakereyi sürdürelim. Bizim için önce müzakere, sonra mücadele. Problemin çözümü için her zaman her ortamda konuşmaya hazırız” diyerek tamamladı.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA BAŞLADI     

eyup-002.jpg

Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Eyüp Akdemir, Pulver Kimya ile yan şirketlerinde sendikal örgütlenme çalışmalarının geçtiğimiz hafta itibariyle başladığını belirtti. O işyerlerinden Conta Elastik’te yeterli çoğunluğu sağlayıp Bakanlık müracaatında bulunduklarını kaydeden Akdemir işverenin üç arkadaşlarının, demokratik haklarına saygı göstermeden iş akitlerini fesh ettiğini belirtti. Akdemir şöyle devam etti:

AYNI NOKTADAYIZ

“Petrol-İş Sendikası olarak demokratik mücadelemizin yanı sıra müzakeremizi de sürdürebilme adına işveren ile bir takım görüşme taleplerinde bulunduk. O süreçten haber beklemek durumundayız. İşveren ile de her tür müzakereye açık olduğumuzu belirtirim. Geçmişte olduğu gibi bugün de, müzakere konusunda aynı noktadayız. Ancak müzakere çağrılarımızın karşılıksız kalması durumunda, örgütlü bir mücadelenin yoluna nasıl devam edeceğine dair kararı bu sendikanın tüm dinamikleriyle alacağını, en derin şekilde sürdüreceğini hiç kimse unutmasın.

TARİH TEKERRÜRDEN İBARET

Tarih tekerrürden ibaret. Bu şirket 1998 yılına kadar İstanbul, Kağıthane’de dere yatağındaki yerinde faaliyette iken Petrol-İş Sendikası örgütlüydü. Gebze’ye gelirken çok az işçisini buraya getirerek fabrikayı örgütsüz hale getirdi. 2008 yılında dönemin şube yönetimiyle birlikte tekrar örgütlenme faaliyeti yürüttük. İki işyerinde çoğunluğu edindik. Ama işveren burada işçi arkadaşlarla bir takım vaatlerde bulunarak sendikaya ihtiyaç olmadığını söyledi. Sendikadan ne tür talepte bulunulduysa gerek toplu sözleşme yapma, gerek temsilci belirleme idaresi göstereceğini belirti. Temsilcileri belirleyip toplu sözleşme de yaptı ama hukuken uygun olmadığını hepimiz biliyoruz. Kanunlarımıza göre toplu sözleşmede bulunma yetkisi sadece sendikalara aittir.

HİÇBİR YASAL KARŞILIĞI YOK

Günümüzdeki bu yeni örgütlenmede, yeni jenerasyondan arkadaşlarımız var. O arkadaşlar eski arkadaşlarına sorup o günden bu yana neler değiştiğini rahatlıkla gözlemleyebilir. Sermayenin iki dudağı arasında yapılan akidin sizin açınızdan hiçbir yasal karşılığı yok. Bugün patron aynı hikayeye başvurabilir. Sizden rica ediyorum. Artık dijital dünyadayız. Arama motorunda tarayarak bile o tür sözleşmelerin hukuksuz olduğunu görebiliriz.

SENDİKA MÜCADELENİN PARÇASIDIR

Ekmek davası mücadelesinde örgütlü isen emeğinin karşılığını alabilirsin. Ancak örgütsüzsen, ne kadar güçlü olduğunu düşünürsen düşün sermaye sizleri bölünmeniz için bir şekilde ikna ediyor. Bu tür sözlere itibar etmemeli. Sendikalara dair de, ‘Ticari örgüt. Sırtınızdan para kazanıyorlar’ diyorlar. Sendikayla ilgili hiç kaygın, problemin yoksa sendikaya karşı bu kadar tepki niye o zaman? Demek ki sendika mücadelenin bir parçası.

ÖRGÜTLÜ İNSAN GÜCÜNÜ GEÇEMEZLER

Bu bölgede benzer çok mücadele etti. Birlikte olunduğunda kesinlikle başarıya ulaşılır. Öncelikle Pulver Kimya’da çalışanlar birlikte olduğunda, sermaye ne kadar güçlü olursa olsun, Devlet ve Hükümet üzerinde sermaye ne kadar güç ve irade sahibi olursa olsun örgütlü insan gücünü asla geçemezler. Biz ürettikçe onlar var. Birlikteliğimizi muhafaza ettikçe başarıya ulaşacağımıza inanın. Bu mücadele burada başladı. Müzakere süreci karşılıklı koordine ile yürür. İşverene tekrar çağrımızdır: Müzakere kapılarını kapatmadan, bu müzakereyi en derinlemesine tartışacağımızı, konuşacağımızı, karşılıklı demokratik kurallara uyacağımızı ve bununla ilgili her türlü müzakere yolunu yaratabileceğimizi genel merkez yöneticilerimizin önünde ifade ederim.” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.