Conta’da sendikal zayiat: Biri  lösemili babası üç işçi atıldı

Conta’da sendikal zayiat: Biri lösemili babası üç işçi atıldı

Gebze’de sendikal örgütlenme sonrası işten çıkartılan bir yeni fabrika, Petrol-İş’in örgütlendiği Conta Elastik oldu. İşyeri biri lösemili babası 10 yıllık üç emektarını 17’nci maddeden çıkarttı

Gebze Bölgesi’nde; Anayasa’da ve yasada yeri aleni olsa da yasaların yeterlilikle işletilmesinin getirdiği boşluktan sebep sendikal örgütlenme sonrası işçilerin çıkartıldığı yeni fabrika Conta Elastik oldu.

Gebze OSB, Tembelova Mevkii’nde kurulu sanayici iş insanı Metin Mızraklı’ya ait; sendikadan edinilen bilgiye göre toz boya üretimi ve satışında Türkiye birincisi ve dünya ikincisi Pulver Kimya ile birlikte Pulver iştiraklerinden kimyasal hammadde üreticisi Elaston, beyaz eşya grubuna yönelik üretimde bulunan Conta Elastik ile bu firmalara lojistik hizmette bulunan Riva adlı firmaların dördünde Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi tarafından sendikal örgütlenme faaliyetleri başlatıldı. Conta Elastik’te çoğunluğu sağlayan Petrol-İş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuruda bulunurken diğer üç fabrikada süreç devam ediyor.

Petrol-İş’in yetki başvurusunda bulunduğu Conta Elastik’te bugün (04 Ağustos Perşembe) günü sabah saatlerinde sendikal örgütlenmeye öncülük eden üç işçinin işine, iş kanunun 17’nci maddesine atıfla, tazminatlı olarak son verildi.

eylem-8.jpg

-Soldan sağa- Sezgin Durmuş, Enver Kaplan ve Gökhan Pesen 

Çıkartılan işçilerden Sezgin Durmuş (36) evli ve iki çocuk babası, firmanın 11 yıllık çalışanı. 29 yaşındaki Enver Kaplan, evli ve bir çocuk babası. 36 yaşındaki Gökhan Pesen ise 10 yıllık firma çalışanı. Biri lösemili, iki çocuk babası.

eylem-7.jpg

Conta Elastik’teki işten çıkartma olayı bugün 16.00 sularında, sabah vardiyasındaki işçilerin çıkış, gece vardiyasındaki işçilerin giriş yaptığı süreçte, fabrika önündeki basın açıklaması ile protesto edildi.

eylem-9.jpg

Açıklamaya Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman Akyüz ve Genel Sekreteri Salih Akduman, Gebze Şube Başkanı Eyüp Akdemir ile şube yöneticileri ile birlikte şubenin örgütlü olduğu işyerlerinden temsilciler katıldı.

 

eylem-12.jpg

Açıklamada Emek Partisi İl Başkanı Arzu Erkan ve Gebze İlçe Başkanı Yusuf Akar, Türkiye İşçi Partisi Gebze İlçe Başkanı Nejla Dolaşık da yer alarak destekte bulundu. Akyüz ve Akdemir konuşmalarında işverene uzlaşı atılan işçilerin geri alınması çağrısında bulundu. (Detaylar yarın)

eylem-1-001.jpg

Açıklama öncesi işyerinin güvenlik amiri Adem Ceylan ile şube başkanı Eyüp Akdemir ve sendikalı işçiler arasında kısa süreli gerilimler yaşandı. Ceylan açıklamanın ilk başlarında fabrikanın girişinde yer alan bölüme sendika pankartının dahi asılmasına müdahil olmaya çalıştı.

eylem-2-001.jpg

Yine fabrikanın girişindeki bölümünün fabrikaya ait olduğu iddiasında bulunup protestocuları karşı kaldırıma yönlendirmeye çabaladı. Gebze İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün de sivil ekiplerle takip ettiği açıklama esnası ve sonrasında kayda değer başka bir gerilim yaşanmadı.

 

eylem-4-001.jpg

 

Öte yandan Pulver Kimya’nın 1998 yılına kadar İstanbul’un Kâğıthane İlçesi’nde faaliyet gösterdiği ve o yıllarda Petrol-İş’in fabrikada örgütlü olduğu öğrenildi. Sendika başkanları tarafından yapılan açıklamada firmanın çok az sayıda işçisini Gebze’ye getirerek sendikal örgütlülüğü sonlandırdığı, Petrol-İş Gebze’nin Gebze’deki işyerinde örgütlenme çalışmasının ilkini işçileri bir şekilde ikna ile bertaraf ettiği kaydedildi.

eylem-3-001.jpgeylem-5-001.jpgeylem-6.jpg

eylem-10.jpgeylem-11.jpg

eylem-14.jpg

eylem-15.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum