İstanbul'u dün ayağa kaldıran yerden ilk fotoğraflar...

İstanbul'u dün ayağa kaldıran yerden ilk fotoğraflar...

İstanbul Tuzla'da dün akşam İstasyon, Yayla, Evliya Çelebi ve Postane Mahallelerinde genizleri yakan koku paniğe yol açmıştı. Kokudan etkilenen çok sayıda...

İstanbul Tuzla'da dün akşam İstasyon, Yayla, Evliya Çelebi ve Postane Mahallelerinde genizleri yakan koku paniğe yol açmıştı. Kokudan etkilenen çok sayıda vatandaş hastaneye kaldırıldı. Kaçak kimyasal atığın atıldığı alan günün aydınlanmasıyla görüntülendi.

Tuzla'da atıksu kolektör hattına kaçak deşarj edilen kimyasal atıktan kaynaklanan kokubirçok vatandaşı hastanelik etmişti. AFAD, İGDAŞ ve İtfaiye ekiplerince kokunu giderilmesi için çalışma başlatmıştı. Bugünde sabahın ilk ışıklarıyla birlikte kaçak kimyasal madde dökülen alan gündüz gözüyle görüntülendi.

Kimyasal atıktan yayılan kokudan kaynaklanan solunum güçlüğü, göz ve genizlerinde yanma şikayetleri bulunan 60 kişi, Tuzla Devlet, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma ile Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma hastanelerinin acil servislerine başvurmuştu. Vatandaşlar söz konusu hastanelerde ayakta tedavileri tamamlanarak taburcu edildi

İstanbulu dün ayağa kaldıran yerden ilk fotoğraflar...

DÜN GECE NELER YAŞANDI?

Tuzla İstasyon, Yayla, Evliya Çelebi ve Postane Mahallelerinde genizleri yakan yoğun koku paniğe yol açtı. Yoğun olarak hissedilen kokudan etkilenen kadın ve çocuklardan oluşan çok sayıda kişi hastaneye kaldırıldı. İBB Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, kokunun atıksu kolektör hattına kaçak deşarj edilen kimyasal atıktan kaynaklandığını açıklandı.

İBB Twitter adresinden yapılan açıklamada, "Akşam saatlerinde Tuzla’da bazı mahalleleri etkileyen yoğun koku şikayetleri gelmesi üzerine İBB ekipleri süratle bölgeye sevk edilmiş olup; söz konusu kokunun atıksu kolektör hattına kaçak deşarj edilen kimyasal atıktan kaynaklandığı tespit edilmiştir.İlk incelemelerde, insan sağlığını olumsuz etkileyen bir durum olmadığı belirlenmiştir. İSKİ, kolektör kapaklarından hava tahliyesi yolu ile kokuyu gidermeye çalışmaktadır. İstanbulBüyükşehir Belediyesi, bütün birimleri ile, ilgili kurumlarla koordinasyon içinde gerekli inceleme ve araştırmalarına devam etmekte olup, sorumlulular hakkında adli ve hukuki yollar sonuna kadar takip edilecektir. İBB birimleri, atıksu kolektörlerine kaçak kimyasal deşarjların kaynağını ve vidanjörlerle savaklama yapılıp yapılmadığını tespit için çok yönlü incelemelerini sürdürmektedir. Ayrıca, kolektörlerlerden alınan numuneler İSKİ Laboratuvarlarında analiz edilmektedir" denildi.

İstanbulu dün ayağa kaldıran yerden ilk fotoğraflar...

VALİ VASİP ŞAHİN’DEN AÇIKLAMA

Vali Vasip Şahin ise şu açıklamayı yaptı: İlimiz Tuzla ilçesinde çevreyi rahatsız eden ve atıksu kolektöründen kaynaklanmış olabileceği değerlendirilen koku yayılması konusu Valiliğimiz AFAD ekipleri, İBB, İGDAŞ, İSKİ ve ilgili diğer tüm birim ekiplerince tüm detaylarıyla araştırılmaktadır.

 İBB’DEN KONUYA İLİŞKİN AÇIKLAMA

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi: Tuzla'da akşam saatlerinde İstasyon, Yayla, Evliyaçelebi ve ÿPostane mahallerinde yayılan koku ile ilgili araştırmalar devam ediyor. İhbarın gelmesiyle birlikte İGDAŞ, İtfaiye,İSKİ, AKOM, UMKE, İl Çevre Müdürlüğü ekipleri ve zabıta bölgede araştırmalarını sürdürüyor.

İstanbulu dün ayağa kaldıran yerden ilk fotoğraflar...

ÖLÇÜM YAPILDI

Bölgeye sevk edilen İtfaiye, AKOM, İGDAŞ, AFAD, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü ve polis ekipleri bölgede ve kokunun geldiği belirlenen atık su kolektör hattına çalışma yaptı. İtfaiye ekipleri de atıksu kanallarında ölçüm yaptı.

 ÇOK SAYIDA KİŞİ HASTANEYE KALDIRILDI

Yoğun olarak hissedilen kokudan etkilenen çok sayıda kişi hastaneye kaldırıldı.ÿ

Tuzla Piyade Okulu öğrencileri, Tuzladaki bir kız öğrenci yurdunda kalan öğrenciler, kadın ve çocuklardan oluşan çok sayıda kişi Tuzla Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Kokudan olumsuz etkilenen hastaları getiren ekiplerin özel kıyafetler giydikleri görüldü. Bazı araç sürücülerinin kokunun etkisinden kurtulmak için maske taktı. 

"CİHAZDA TANIMLI OLMAYAN GAZ"

AFAD ekipleri cihazlarla ölçüm yaptı. Yapılan ölçümlerde ilk belirlemelere göre, kokuya neden olan gazın ölçüm yapılan cihaza tanımlı olmayan bir gaz olduğu ve bu nedenle gazın kaynağının anlaşılamadığı öğrenildi.

Yoğun hissedilen kokudan etkilendiklerini söyleyen Tuzla sakinleri, "Saat 20.00’den sonra başladı. Bir koku var biz de anlayamadık, çok rahatsız olduk evde o yüzden ailecek dışarı çıktık. Bir şeyden haberimiz yok. Çok ağır bir koku aşırı derecede. Nefes alınamaycak halde şuan. Normalde haftada bir gelen bir koku ama bugünkü dehşet bir koku. Böyle bir şey olamaz" dedi.

CHP’Lİ HAMZAÇEBİ: TAKİP EDECEĞİZ, BUNUN SORUMLULARINI BULACAĞIZ

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi de gece saatlerinde Tuzla’ya geldi. Bölgede incelemelerde bulunan Hamzaçebi yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Sosyal medyadaki vatandaşlarımızın bazı şikayetleri üzerine önce Tuzla İlçe Başkanımla konuştum. kendisi hemen buraya geldi. Sonrasında Kaymakamımızla görüştüm. Nitrik asit sızıntısı gibi bir ihtimalin olup olmadığını sordum. Kendilerinde böyle bir bilginin kayıtlı olmadığını, ekiplerin araştırdığını söylediler. Bilgiler üzerindeki çelişkiler nedeniyle ben de hemen evden çıktım buraya geldim. Burası kokunun kaynağı olan yerlerden birisi olarak görünüyor. İlk buraya geldim. Bundan sonra diğer güzergahlara da gideceğiz. Burada kesif bir koku var. İki boru görüyoruz, öyle zannediyorum ki buraya sanayi atıklarını vidanjörlerle getirenler boruları kullanarak deşarj ediyorlar. Bunlar sabit borular, demek ki burası devamlı kullanılıyor. Nitekim yine geçen yıl ve 2015 yılında Tuzla’da bu kokuları medya yazdı. Bugün o yıllardaki dozun çok üzerine çıktı. Kolektör bacalarından bütün Tuzla’ya bu ağır koku çıkıyor. Koku zararlı mı değil mi? bunu devletin ilgili kurumları açıklamalı. 2017 yılındayız ama burada ilkel bir deşarj noktası var. Kimyasal, sanayi atıkları burada doğaya salınıyor. Demek ki yetkililer, Tuzla Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, sağlık ekipleri görevini yapmıyor. Zamannıda sayfiye yeri olan Tuzla vatandaşların zehirleniyor muyuz? Ölüyor muyuz? feryatlarının duyulduğu bir ilçeye dönüşmüş durumda. Takip edeceğiz, bunun sorumlularını bulacağız" dedi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak Hürriyet 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.