Halil Yeni

Halil Yeni

İşçilerin Sendika Hakkını Böyle Engelleyemezsiniz

İşçilerin Sendika Hakkını Böyle Engelleyemezsiniz

 

Birden fazla sendikaya üye oluna bileceğini söyleyen ‘’yasalarımız’’ bir kenarda dursun, Tayaş Gıda fabrikasında çalışan işçiler DİSK/Gıda-İş Sendikasına üye oldukları için işlerinden atılıyor.

 

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Tayaş’ta Gıda fabrikasında sendikalaşma korkusu işçi kıyımına neden olurken, sendikalaşma çalışmaları içinde olduğu düşünülen işçilerin yönetim odalarına çağrılıp e-devlet şifreleri istenilerek sendikalı olup olmadıklarına bakıldığı belirtiliyor.

 

Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde Evrensel Gazetesi ile görüşen işçiler yaşadıklarını gazete aracılığıyla kamuoyuyla paylaşmıştı. Evrensel Gazetesinin haberine göre Tayaş yönetiminin kendilerine baskı uyguladığını anlatan işçiler, sendikalaşma nedeniyle işten atılmaların ocak ayından bu yana sürdüğünü dile getirdi.

 

İşçiler Tayaş’ta verilen sözlerin tutulmadığını belirterek “Bizlere geçtiğimiz yılın son ayında yapılan toplantıda yılda 2,5 maaş ikramiye vereceklerini açıkladılar. 1 yıl sonra yani bu yıl yine bizleri topladılar ve ekonomik darboğaza girdiklerini uzun uzun anlattıktan sonra verdikleri ikramiyeyi 1,5 maaşa düşürdüklerini ve verilen bütün yardım paralarını (ayakkabı, yakacak, bayram) geri aldıklarını söylediler. ‘’

 

Bir başka işçi ise “Sürekli bizlere gelip birbirimiz hakkında sorular soruyorlar. Birbirimize olan güvenimizi kırmaya çalışıyorlar. İki kişi baş başa kaldı mı hemen şüpheleniyorlar. Arkadaşlarımızla konuşmaya korkar olduk” diye konuştu. Fabrika yönetiminin ellerinde bir liste olduğunu, ‘Bu listede ismin yazıyor’ tehdidiyle laf almaya çalışıldığını belirten bir başka işçi ise tüm bu baskılara rağmen bizlerin sendikalaşmadan vazgeçmediğini gören yönetimden bu direnişe karşı e-devlet baskısı geldiğini belirtiyor.

 

Fabrikada neredeyse tüm işçilere sendikaya üye olup olmadıklarına bakmak için e-devletlerini açıp göstermeleri yönünde baskı uygulandığını söyleyen bir başka işçi, bu nedenle işten atıldığını dile getirerek şu açıklamada bulunuyor “Müdür odasına çağırdı. Şef de oradaydı. Bana, ‘Gel bilgisayardan bir e-devletine gir bakalım’ dediler. Bende e-devlet şifremin olmadığını belirttim ve sonrasında işten atıldım.’’

 

DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, Tayaş’ta yaşanan baskılara tepki göstererek “işyerinde insanca çalışmak ve insanca ücret almak için örgütlenme çalışması sürdüren işçilere dönük işten atmalar, sorgu odalarına çekilmeler, işçilerden e-devletleri istenerek sendika üyesi olup olmadıklarını sorgulamaları keyfi ve hukuksuz bir biçimde devam etmektedir. İşçilerin en doğal hakkı olan, anayasa ve yasayla güvence altına alınmış sendika hakkına yönelik bu keyfi tutum ve hukuksuz davranışları kınıyoruz” dedi.

 

Şu çok açık ki güçlü sendikalar ve meslek odaları, çalışanların iş hayatında, emek hakkedişlerinde yada zorlaşan çalışma hayatlarında yegâne yaşam sigortası olmaya devam ediyor.  Bu yüzden işçilerin sendikalaşma mücadelesi yasaklanmamalı, tersine yasaların verdiği hak sonuna kadar desteklenmeli ve saygı duyulmalıdır.

 

Bu yazı toplam 2016 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi