İngiliz'i Dolandıran Esnaf Bindiği Dalı Kesti

İngiliz'i Dolandıran Esnaf Bindiği Dalı Kesti

Müziği 1995’ten beri Didim’de sürdüren Halito , önce sırf İngilizler’e müzik yapmış. İngilizler dolandırılıp kazıklanıp gidince Türkler’e yönelik her telden sürdürüyor: “Dansözler villa sahibi oldu burada, esnaf bindiği dalı kesti" dedi

Yazı Dizisi: Demedim mi Didim Diye

Aktan USLU

6 – Kaçan Balık…

 

kunyesi.jpg

 

DOLANDIRICILAR, BAHŞİŞİYLE DANSÖZÜ VİLLA SAHİBİ YAPAN İNGİLİZLER’İ KAÇIRDILAR

ingiliz-1.jpg

 

Esnaf bindiği dalı kesti

** Küçük yaşlarda başladığı müziği 1995’ten beri Didim’de sürdüren Halito namlı Halit Marangoz, önce sırf İngilizler’e müzik yapmış. İngilizler dolandırılıp kazıklanıp gidince Türkler’e yönelik her telden sürdürüyor: “Dansözler villa sahibi oldu burada, esnaf bindiği dalı kesti.”

 halito.jpg

Halit Marangoz… Namı diğer, Halito: Her gece Altınkum’da. Fıstık Yerde’de…

İstanbul’un Kadıköy İlçesi’nde İnebolulu baba ile Rizeli annenin evladı olarak dünyaya geldi. Yaşı, söylenmezmiş.

Kendini bildi bileli, küçük yaşlardan beri söylüyor. Müzik merakı ailesinde kendisiyle sınırlı değil. Ablası konservatuvar öğrencisi Samiye Şeker de Türk Sanat Müziği icra ederdi ancak TRT radyosunu kazandığı halede eşinin izin vermemesi nedeniyle gitmedi. “Babam da mutaassıptı, korktu da…”

Türk Sanat Müziği’ni kendisinin de söylediğini belirten Halito ayrıca Batı müziği de icra ediyor. İngilizce, İspanyolca, İtalyanca parçalar. Türkçe oyun havaları, pop şarkılar, her daldan çalıyor.

SENİ MEŞHUR EDECEĞİZ

İzmir’de sahne aldığı yıllarda Büyük Efes Otel’de “Seni meşhur edeceğiz” diye Halito ismini takmışlar. Hürriyet, Milliyet Gazeteleri’nde, “Halito her gece sizle” diye ilanlar çıkmış: “Önce bana da acayip geldi, sonra alıştım. Efes’in yanı sıra, Alsancak’ta çalıştım :“Halito burada”

Hava Kuvvetleri’nden astsubay emeklisi olan Halito, ilk Hava Kuvvetleri Orkestrası’nda çalmış: “Gitar çalıyorduk. Beni caz orkestrası aldı Ankara’da. O zaman Seymen’de falan çıkmaya başladık ama orkestra müthişti. Seymen Kulüp, Dedeman’da çıktım.”

Evlilik nedeniyle müziğe 10 sene ara veren Halito; Marmaris’e tayini çıktıktan sonra bir ortamda tesadüfen gitar verilince müziğe yeniden başlar. Ayrıldıktan sonra kendini iyiden iyiye müziğe veren Halito, önce Marmaris’te beş yıldızlı otellerde sahne aldı. Alanya, tekrar İzmir, tekrar Kuşadası derken 1995’te Didim’e gelmiş. Geliş o geliş:

İNGİLİZLER’İ ÜZDÜLER

“Aslında İzmir’e dönecektim. İngilizler yerleşince, ‘Gitme’ dediler. Didim’de turizm eskiden nisan mayıs ayında başlar, ekimin son haftasına kadar sürer, kasım gelince herkes kapatırdı. İngilizler kalınca barlar açık tutuldu. Kalıp program yapmaya başladım ve bayağı iş yaptık o zamanlar. Ama İngilizler’i üzdüler, onlar da gitti.

İngilizce’yi çat pat bilen elemanlar emlakçı oldu. Bunlar da bir yeri üç kişiye sattılar. Tapusu yok adamların. İngilizler böyle şeylere alışık değiller, çok üzüldüler ama hala yaşayanlar var.”

KABUK DEĞİŞİMİ

halito-2.jpg

İngilizler’in gitmesiyle birlikte eğlence mekanlarında müşterilerin değiştiğini kaydeden Halito, “Oteller Türk’e döndü. Eskiden barlara bile Türkler’i bile almıyorlardı. İngilizler bütün içkileri tüketiyordu. Dansözler gecede 7-8 yere çıkıp burada villa sahibi oldu. Her yerden topluyorlardı paraları. Zengin oldular, İngilizler’e ilginç görünüyorlardı. Benim çaldığım mekana gelip, “İki parça çal sonra ben para toplayım” diyorlardı. Bir kişi para verdi mi hepsi veriyordu.

Öyle bir devre geçirdi mekânlar para kazandı ama İngilizler emlakçıların yanı sıra bazı restaurantlar tarafında da kazıklandı. Gittiler. Esnaf burada bindiği dalı kesti.”

 

**

Koylara yol yok. Herkesi

bir yere tıkıyorlar

 

koy.jpg

Didim’de kiracı olarak oturan ve ilçenin seçmenleri arasında yer alan Halito’dan belediye hizmetlerini değerlendirmesini istedik: “Yerel yönetim hizmetlerini dönem, parti farkı göz etmeksizin belediye olarak ele alıyorum. Burada üçüncü koyumuz var. Eskiden rahat rahat giriyorduk. Sonradan belediye aldı, otopark yaptı. Biraz düzenledi. Oradaki bir oradaki park yeri 10-15 lira. Mecburen park yeri veriyorsun. İçeride herşey çok pahalı. Arkadan yol verdi, kesmişler. belediyenin işi bu değil., Kolaylık göstermeli. Sahillerde koylar var çok güzel, yol yok. Herkesi bir yere tıkıyorlar.”

 **

Turizmin gizli kahramanları

ingiliz-3.jpg

Aydın Göç İdaresi İl Müdürlüğü’nün geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamasına göre Aydın genelinde 118 farklı ülkeden yabancı uyruklu vatandaşın yaşadığı tespit edilmiş. İlçelere göre dağılımda 4 bin 342 kişi ile Kuşadası birinci, 2 bin 270 kişi ile Didim ikinci sırada.

ingiliz-2.jpg

Aydın genelinde ikameti devam eden yabancıların uyruklarına göre dağılımına bakıldığında ise en fazla İngiliz uyruklu vatandaşlar yaşıyor. Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay, 2019 yılında turizmaktuel.com haber sitesine verdiği demeçte, 2019’un turizmde zor bir yıl olduğunu ancak Didim’in bu krizden çok fazla etkilenmediğini kaydetti. İngilizler’in, turizmin gizli kahramanları olduğunu söyledi.

ingiliz-4.jpg

Eskiden Altınkum’un özellikle güneyindeki bölüm tamamen İngilizler’in yaşadığı bir bölümmüş. Çok sayıda İngiliz’in ilçeyi terk etmesine karşın sadece onlara hizmet veren mekânlar varlığını sürdürüyor.

 **

İngilizce yerel basın

gazete-003.jpg

Böylesi bir örneğe ilk kez Didim’de rastladık. Muhtemelen diğer emsal turizm şehirlerinde de var. İngilizler’e yönelik İngilizce yayınlanan yerel gazetenin www-voicesnewspaper-com.translate.goog adlı bir sitesi de var.

 

 

**

 

KARABULUT AİLESİ’NİN ÜÇÜNCÜ

NAHİL’İN İLK DİDİM DENEYİMİ…

aile-1-004.jpg

Fransa’da ailelerine ait restaurant işleticisi Mikail Karabulut ile nazik eşi Faslı Sarah Karabulut da bu yaz tatil için Didim’i tercih etti.

aile-4.jpg

Çift tatile sevimli kızları 9 yaşındaki Shanije, 8 yaşındaki İlyana ve henüz 7 aylık oğulları Nahil ile birlikte geldi.

aile-3-001.jpg

Her yaz tatilini Türkiye’de geçiren Karabulut Ailesi’nin Didim’e üçüncü gelişleri ancak Didim, Nahil’in ilki olmuş oldu.

Altınkum Mevkii’nde bir otelde konaklayan aile geçtiğimiz günlerde eğlenmek için yine aynı mevkiide yer alan Fıstık Yerde’yi tercih etti.

Mekanın sempatik bir özelliği var. Bira tüketene, yer fıstığını “Ağaya beleş” ikram ediyor ve CC olarak iki alternatifi var. 35’lik isteyene de, 50’lik isteyene de yer fıstığı “Ağaya beleş.”

aile-2-003.jpg

Karabulut Ailesi o gece Fıstık Yerde’de eğlenmekle kalmadı. Ailenin “İçişleri Bakanı” Fas eşrafından Sarah yengemiz ve sevimli kızları Fas dans kültürünü yansıtan eşsiz bir resitale imza attı.

 

Yarın ara vereceğimiz dizimiz, pazartesi gününden itibaren devam edecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.