Halil Yeni

Halil Yeni

Halkevleri'ni Değil Yasadışı Evleri Merdiven Altı Okulları Kapatın

Halkevleri'ni Değil Yasadışı Evleri Merdiven Altı Okulları Kapatın

 

 

 

Ensar Vakfı ve Karaman İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği’ne yakın olduğu söylenen kişilerin kiraladığı evlerde kalan 9 ve 10 yaşlarında ki 45 öğrenciye tecavüz edildiği iddia edilmiş, tecavüzler doktor raporuyla belgelenmiş, Savcılık gizlilik kararı almış, öğretmen M.B. çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. O günlerde ülkede fırtınalar kopmuş, Ensar vakfı ismi geçen öğretmenin kendileriyle alakalı olmadığını ifade ederek faaliyetlerine devam ederken, yetkililer derinlemesine bir soruşturma açmamıştı.

 

 

Bu dönemde tecavüze zemin hazırlayan illegal yapı ve yapıların ortaya çıkarılması, yanlışı olan bütün kurum ve sorumluların cezalandırılması gerekirken Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu “Buna bir kere rastlanmış olması hizmetleri ile ön plana çıkmış bir kurumumuzu karalamak için gerekçe olamaz. Biz Ensar Vakfı'nı da tanıyoruz, hizmetlerini de takdir ediyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

 

 

Geçtiğimiz günlerde Kocaeli Valiliği, yaz aylarında çocuklar için düzenlediği atölye çalışmaları nedeniyle Körfez Halkevi için kapatma kararı aldı.          Ve yaz okulu ruhsatı olmadığı gerekçesiyle Körfez Halkevi yöneticilerine soruşturma açtı.
Oysa Halkevleri Yaz Okulu, 10 yıldır laik, bilimsel bir eğitim hedefiyle çalışmalarına devam ediyordu. ‘’Çocuklara dayatılan gerici, bilimi reddeden, cinsiyetçi eğitime karşı; eşitliği, laikliği ve bilimi’’ savunduklarını bildiren Halkevleri; her yıl tiyatro, halk oyunları, ritim ve drama gibi atölyeler kurarak yaz aylarında çocukların sosyalleşmesi adına gönüllü, herkese açık, ücretsiz faaliyetler yürütüyordu.

 

 

Kapatma kararı sonrası Halkevleri Eğitim Sekreteri Betül Öztürk Kocaeli Valiliği, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne seslenerek “Asıl merdiven altı tarikat yuvaları ile uğraşın” dedi. Halkevleri Genel Başkan Yardımcısı Nuri Günay yıllardan beri binlerce çocuğun, Halkevi şubelerinde bilim ve sanatla tanıştığını belirterek “Karanlığın karşısında mücadele ediyoruz” dedi. Halkevi üyesi Fatih Daşğın ise, ‘’Halkevleri bilimsel ve laik eğitimin yanındadır. Hiçbir şekilde Halkevi’ni kapatmalarına izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

 

 

Kapatma kararına karşı Halkevleri Hukuk Dairesinin, Kocaeli Bölge İdare Mahkemesi’ne yaptığı başvuru sonrası yürütmeyi durdurma kararı alındı. Fakat Halkevlerine yapılan müdahale bitmedi. ''Eğitim öğretim izni verilmediği halde, eğitim ortamının oluşturulduğu, öğrencilere eğitim hizmetinin verildiği sonuç ve kanaatine ulaşıldığı'' bildirilerek Halkevleri'ne
35 bin 550 TL para cezası verildi. Evet halkın ve üyelerinin aidatlarından başka geliri olmayan Halkevlerine 35 bin 550 TL pazar cezası verildi.  Yetmedi. bir ceza da afiş astıkları gerekçesiyle geldi. Oda 6989 TL.

 

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin, sosyal faaliyetler yürüten ve adı iyilikle, güzellikle anılan bir kurumla neden bu denli uğraştığını sorguladığımız da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Sayıştay denetiminde ortaya çıkan usulsüzlüklerini Halkevleri'nin afiş haline getirip her yere astığı, mahalle mahalle gezip, kahve kahve anlatarak insanlarla paylaştığı için olduğu bildiriliyor. Çünkü Halkevleri üyelerinin kentin dört bir yanına astığı afişlerde yer alan ifadelerden biri de şu “ Cemaatlere peşkeş. İlim Yayma Cemiyeti’ne ücretsiz bina tahsis edildi. Sadece taşıt kiralamaya 3 milyon 865 bin lira harcandı. ''

 

 

Halkevleri de bu rapora karşılık kendilerini mühürleyen belediyeyi geçtiğimiz günlerde mühürledi. Evet, mizansen bir eylem yaparak gittiler ve belediyeyi mühürledirler. Sayıştay’ın 2016 yılı incelemeleri sonrasında hazırladığı rapor nedeniyle sıkıntı yaşayan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Halkevleri üyeleri tarafından mühürlendi. Halkevleri eylem sonrasında büyükşehir belediye başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nu istifaya davet etti.
 

 

Bu yazı toplam 2043 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi