Halka zehir yediren markalar

Halka zehir yediren markalar

 

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, taklit ve tağşiş yaptığı anlaşılan 33 gıda işletmesi ve 42 parti ürününü teşhir etti. Bu ürünler arasında aromalı içecekler, baharatlar, bal, çikolata, enerji içeceği, et ürünleri, kahve, süt ürünleri ve takviye edici gıdalar bulunuyor.

Önce ‘tağşiş’ nedir diye bakarak araştırma gereği duydum. Tanımlayan ifadeler, ‘’Bir şeyin içine başka bir madde karıştırma, katıştırma. Yemde doğal olarak bulunabilen fakat hayvanlara zararlı etki yapmayacak düzeylerde olanların dışında yemlere zehirli ve zararlı olabilecek madde, yabancı ot tohumu, besleme değeri olmayan madde, tolerans sınırını aşacak miktarlarda boya, konservatif vb. katkı maddelerinin katılması; yemdeki değerli maddelerin tamamı veya bir kısmı yerine daha az değerli maddelerin katılması. Herhangi bir gıdanın, malzemenin özelliklerini bozacak bir şeyle karıştırılması, hile’’ olarak görülüyor.

Eyvah dedim kendi kendime. ‘’Taammüden adam öldürme niyeti’’nde olan firmalarla karşı karşıyayız. Nedeni de çok basit, AŞIRI KAR HIRSI…

Bakanlık açıklamasının devamında,

‘’Et, süt ve bal ürünlerini kapsayan 29 parti ürün için üretici firmalar hakkında 13 bin 304 TL idari para cezası uygulandı, bu ürünlerin mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verildi’’ deniliyor. 
İnsan hayatı ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş ürünlerle ilgili laboratuvar analizleri neticesinde içeriğinde ilaç etken maddesi veya sudan boyası tespit edilen 13 parti ürün de (takviye edici gıda, çikolata, kahve, enerji içeceği, aromalı içecek ve baharat) açıklamada yer aldı.

Bu ürünler, masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatııldı. Ürünlerin mülkiyeti kamuya geçirildi. Söz konusu ürünleri üreten veya piyasaya arz edenler hakkında kamunun sağlığına karşı suçlar kapsamında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Yerter mi ? Yetmezzzzzzzzz….

O ürünlerin adını paylaşacağım, aman dikkat lütfen…
"Kriko" markalı ginseng aromalı çözünebilir kahve, "Hasacı" markalı toz kırmızı biber.
"Q7" markalı big bull.
  "Angels Champion Set+18" markalı bitkisel gıda takviyesi. "Themra" markalı epimedyumlu bitkisel karışımlı macun. "48 Hours" markalı limon aromolu gazoz içeceği.  "Lovera" markalı ginsengli meyva aromalı içecek. "Sessq" markalı ginsengli bitki karışımlı tutti frutti aromolu içecek. "Uçan ayı 7/24 Premium Qualitiy" markalı "energy drinki". "Max 72" markalı performans artırıcı enerji yüklü çikolatası. "Birbey" markalı doğal petekli çiçek balı. "Starmax" markalı süzme çiçek balı. "Ilgaz" markalı süzme çiçek balı. Erdinç Köse Et ve Et Mamulleri'nin sucuğu.  Diltat Gıda'nın "Can-Et" markalı kuzu saç kavurması.  "Lezzetim" markalı çiğ sucuk.
"Dört-Er" markalı sucuk. "Aymer Süt" markalı kaymaksız paströrize yağlı homojenize yoğurt. "Halis" markalı tam yağlı pastörize homojenize yoğurt. "Arıkan" markalı tava yoğurdu. "Demircizade" markalı yağlı eritme peyniri. "Sağlık" markalı eritme peyniri.
"Beyazca" markalı eritme peyniri ve tereyağı. "Turabozan" markalı tereyağı. "Er Daphan Ovası" markalı tereyağı. "Çiftlik İskender" markalı tereyağı. "Danacı" markalı Vakfıkebir Tereyağı.

Tamamı, halka zehir yediren markalar…

Bu yüzden, söz konusu sahte ürünleri piyasaya süren firmaların yetkilileri caydırıcı cezaya çarptırılmalı, hatta bu ceza hapis olabilmeli. O markalara da bir daha üretim yapma izni verilmemeli. Ve de, üretim tesislerindeki gıda mühendisi bulundurma zorunluluğu denetlenmeli, gıda mühendisi olmayan tesise ruhsat verilmemeli, gıda mühendisleri de, şirket sahipleri oranında sorumlu tutulmalı.

Belki, o zaman biraz daha dikkat ederler, yoksa hepimizin sonu olacak bir katliamın nedeni olacaklar.

 

 

Bu yazı toplam 99 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi