Güneş Alerjisi Nedir Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Güneş Alerjisi Nedir Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Bazı bireylerde güneş alerjisi genetik yatkınlık gösterir ya da başka alerjenlere maruziyet sonucunda oluşan hassasiyet sebebiyle de güneş alerjisi oluşabilir.

Cilt korunmadan uzun süre güneş altında kalındığında güneş yanıkları oluşabilir. Çoğu kişi tarafından güneş yanıkları ile güneş alerjisini karıştırılmaktadır. Güneş yanıkları, ultraviyole ışığa aşırı maruziyet sonucunda ortaya çıkar. Yanıklar, doğal olarak güneş ışığına aşırı maruz kalınması sebebiyle oluşabileceği gibi yapay olarak bronzlaşma amaçlı kullanılan cihazlar veya güneş lambaları sebebiyle de oluşabilir. Güneş yanıkları uzun süre güneş altında kalındığı takdirde kızarıklık, ağrı, su toplaması şeklinde belirtiler gösterir. Genellikle 10-30 saat aralığında ortaya çıkan bu semptomlar çeşitli ilaçlar ile tedavi edilebilir. Semptomların tamamen giderilmesi birkaç günü bulabilir.

Güneş alerjileri, güneş yanıklarından farklı olarak 5-10 dakika içinde semptom gösterebilirken kimi zaman bu süre birkaç günü de bulabilir.

Güneş Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Güneş alerjisi, genellikle güneş ile temas eden bölgelerde oluşsa da kimi zaman vücudun başka bölgelerinde de çeşitli semptomlar gözlenebilir. Güneş alerjisi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kaşıntı ve kızarıklık,
  • Tahriş ve akıntı,
  • Nodül, cilt yüzeyinde kabarcıklar ve ürtiker (kurdeşen),
  • Batma ve yanma hissi,
  • Ağrı ve şişlik.

Güneş alerjisi, nadiren şu semptomlara da sebep olabilir:

  • Orta ve ağır şiddette baş ağrıları,
  • Hayati risk teşkil eden anaflaksi nöbetleri,
  • Sersemlik hissi,
  • Bayılma ve şuur kaybı,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Nefes darlığı ve solunum yolunda tıkanıklık.

Güneş Alerjisi Neden Olur?

Güneş alerjisinin neden olduğu belirtilerin ortaya çıkması kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kimi zaman dakikalar içerisinde ortaya çıkan semptomlar, kimi zaman saatler ve hatta günler sonra ortaya çıkabilir.

Güneş alerjilerinin sebebi tam olarak bulunamamıştır. Birçok bilim insanı kalıtsal yatkınlıkların güneş alerjilerine sebep olabileceğini söylemektedir. Bazı bilim insanları histamin ve benzeri bazı proteinlerin güneşe maruziyet sırasında çeşitli bağışıklık tepkileri oluşturabileceğini düşünmektedir. Tüm bu bilgilerin ışığında güneş alerjilerinin sebebinin kişiden kişiye farklılık gösterebileceği söylenebilir.

Güneşte kalma süresi, güneşe maruz kalan cilt yüzeyinin genişliği ve güneş ışığının yoğunluğu da doğrudan etkili bazı faktörlerdir.

Kullanılan bazı ilaçlar güneşe karşı hassasiyet yaratarak alerjiye sebep olmaktadır. Bu ilaçlar; antibiyotik, kemoterapi, kardiyak, diüretik, diyabet grubu ilaçlar olabilir.

Güneş Alerjisi Nasıl Geçer?

Güneş alerjisi tedavisi aşamasında ilk kural elbette güneşten kaçınmaktır. Kendini güneşten yeteri kadar muhafaza edemeyen kişilerde ya da ileri boyuttaki hastalarda fototerapi, antihistaminik kullanımı, montelukast kullanımı, kortikosteroid kullanımı ve kaşıntı giderici bazı kremler yardımcı olabilir.

Güneş Alerjisinden Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Güneş alerjisi olan bireyler kendilerince bir takım önlemler alarak güneşe maruziyetlerini minimuma indirmelidir. Bunun için yapılması gerekenleri listelemek gerekirse:

  • Güneş Kremi Kullanımı: Özellikle yaz mevsiminde sadece güneş alerjisi olanlar için değil herkes için oldukça önemli bir konudur. Minimum 50 SPF olan geniş spektrumlu bir güneş kremi kullanmak gerekmektedir. Güneş kremi santimetrekare başına 2 mg düşecek kadar sürülmelidir. Bu ölçü sadece yüz için yeterli olan miktardır ve yaklaşık ⅓ çay kaşığı ölçüsüne denk gelir. Günlük kullanımda kolaylık sağlaması açısından, işaret ve orta parmağınız boyunca güneş kremi kullanabilirsiniz. Güneş kremleri, mutlaka 2 saatte bir tazelenmelidir. Ancak terleme ve suya girme durumunda 2 saatlik sürenin dolması beklenmeden tazelenmelidir.
  • Güneş Işınlarından Korunmak: Gün içinde özellikle bazı saatler mümkün olduğu kadar güneş ışınlarından kaçınmak gerekmektedir. Bu saatler 10.00 ile 15.00 saatleri arasını kapsamaktadır.
  • Güneş Gözlüğü Kullanımı
  • Güneşten Koruyucu Kıyafetler
  • Alerjen Maddelerden Kaçınmak
  • Işığa Duyarlılığı Olan İlaç ve Kimyasalların Kullanımından Kaçınmak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.