GTÜ’lü akademisyenin projesine TÜBİTAK desteği

GTÜ’lü akademisyenin projesine TÜBİTAK desteği

Dr. Öğr. Üyesi Duygu Akyüz Çubukçu'nun yürütücüsü olduğu “Moleküler Baskılı Polimer Temelli Elektrokromik Pestisit Sensörü” isimli proje TÜBİTAK ARDEB 3501 kariyer geliştirme programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Temel Bilimler Fakültesi Kimya Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Duygu Akyüz Çubukçu’nun yürütücüsü olduğu “Moleküler Baskılı Polimer Temelli Elektrokromik Pestisit Sensörü” isimli proje TÜBİTAK ARDEB 3501 kariyer geliştirme programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

 

Proje kapsamında, elektrokromik malzemelerin elektrodepozisyonu ve moleküler baskılı polimer (MIP) tekniklerinin kullanılmasıyla yeni, tekrarlanabilir, yüksek hassasiyet ve yüksek seçiciliğe sahip elektrokromik pestisit sensörleri geliştirilecek. Ekonomik, hızlı ve pratik kullanım gözetildiğinden maliyetli ve kompleks malzemeler yerine kolay bulunabilen ekonomik ve elektrokromik özellik gösteren metal oksitler kullanılacak.

 

BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTA

Modifiye edilen elektrotların farklı pestisitlerde (ülkemizde yaygın kullanılan acetamiprid, deltamethrin, parathion) ve belirlenen pestisit konsantrasyonlarında (molar, milimolar, mikromolar, nanomolar ve pikomolar) elektrokromik analizleri gerçekleştirilecek. Nihai hedef kolay kullanıma sahip, ekonomik, hassas ve seçici küçük bir uygulama potansiyeli altında nitel ve nicel olarak pestisit varlığını tayin edebilen MIP elektrokromik pestisit sensörlerinin geliştirilmesi olacak.  İnsan nüfusu arttıkça yiyeceğe olan talep artmakta ve bu talebi karşılamaya yönelik pestisit kullanımı tüm dünyada yaygınlaşmaktadır. Bu nedenle farklı ortamlardaki ve özellikle gıdalardaki pestisit varlığının nicel ve nitel olarak belirlenmesi büyük önem taşımakta.

 

Haber: Ahmet Zeki AYAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.