Halil Yeni

Halil Yeni

Grevdeki Corning işçileri İnsanca Yaşamak İstiyor

Grevdeki Corning işçileri İnsanca Yaşamak İstiyor

Akaryakıt zamları ve artan enflasyon pazar tezgâhlarını da vuruyor. Yurttaşlar temel gıda ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanıyor. Her geçen gün artan hayat pahalılığına bir de geçen ay yapılan KDV ve ÖTV zamları eklendi. İnsanlar sağlıklı beslenemiyor, en basit sosyal ihtiyaçlarını bile bazen karşılayamıyor.

Ülkedeki yoksulluğu ortaya koyan en güncel veri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlığın sosyal yardım verilerine göre bu yılın ilk 6 ayında, aşırı yoksulluk çeken hane sayısı 3 milyon 615 bine yükseldi.

Seçim sonrası ekonominin iyiye gideceğine yönelik açıklamalar ise, koltuk değişikliğinden ileriye gitmedi. Bir bakan gitti. Yerine aynı politikanın sürdürücüsü başka bir bakan geldi.

Türkiye’de iktidar eliyle yaratılan ekonomik kriz en çokta işçileri etkiliyor. Emekçiler yoksullukla baş etmeye çalışıyor. Ardı arkası kesilmeyen zamlar, işçileri derinden etkilerken emekçiler giderek derinleşen ekonomik zorluk karşısında sesini yükseltiyor. “Geçinemiyoruz, insanca yaşamak istiyoruz!” diyen Corning işçileri de onlardan biri.

Pandemi zamanında bile gece gündüz demeden yoğun bir şekilde çalışan ve bu fedakârlığın karşısında iyileştirme isteyen işçilere sözleşme döneminde iyi bir ücret zammı olacağını dile getiren yönetim, sözleşme dönemi gelip çattığında ‘’istediğiniz talepleri karşılayamayız’’ demiş.

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan, Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone gibi firmaların altyapıları için üretim yapan ABD’li firma Corning’de işçiler yüzde 105 zam taleplerine karşılık yüzde 60 zam teklifi gelmesi üzerine 14 Temmuz’da greve çıktılar.

İşçiler bırakalım yüzde 60’ı, yüzde 105’lik zammın bile kendilerini rahatlatmayacağını bunun bile yeterli olmadığını düşünüyor. Çünkü yüzde 105’lik zam bile ellerine geçecek ortalama 15 bin liraya tekabül ediyor.

Corning işçileri üretimden gelen güçlerini kullanma iradesine sahip olduklarını gösterdi. “Krizin bedelini, krizi çıkaranlar ödesin” demek ve emeğin hakkını talep etmek için bir araya gelen işçiler fabrika önünde ki mücadelelerini sürdürüyor. Bizlere ise onları desteklemek düşüyor.

Bu yazı toplam 14974 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi