Gıda Zehirlenmesi nedir?

Gıda Zehirlenmesi nedir?

Gıda zehirlenmesi olarak adlandırılan gıda kaynaklı hastalıklar, kontamine, bozulmuş veya zehirli gıdaları yemenin sonucu oluşan komplikasyonları ifade eder.

Gıda zehirlenmesi kontamine gıdalar tüketildiğinde ortaya çıkar. Kontamine gıda bakteri, mantar, parazit veya virüs gibi zehirli bir organizmalar ile enfekte olan besinler için kullanılan bir terimdir. Toksin, kimyasal veya enfeksiyöz ajan (bakteri, virüs, parazit gibi) içeren gıdaların tüketilmesi vücutta olumsuz semptomlara neden olabilir. Kontamine bir besin tüketildiğinde vücut toksinleri temizlemek için tepki verir. Oluşan semptomlar bu tepkileri ifade eder.

Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Gıda zehirlenmesinin yaygın semptomları arasında ishal, kusma, karın ağrısı, ateş, baş ağrısı bulunur. Ciddi zehirlenmeler sonucunda ise semptomlar arasında bulanık görme, baş ağrısı, felç, karıncalanma veya ciltte uyuşma yer alabilir. Eğer kişide sinir sistemi semptomları yaşanıyorsa en kısa sürede bir sağlık kurumuna gitmeleri gerekir.

Semptomlar, hangi organ sistemine dahil olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Semptomların başlama süresi aynı gün içerisinde gerçekleşebilir iken birkaç haftayı da bulabilir. Gıda zehirlenmesi, tüketilen gıdalardaki bakteri, virüs veya toksinlerden kaynaklanır.

Gıda Zehirlenmesi Türleri Nelerdir?

Bakteriler, enfeksiyona veya hastalığa neden olabilen küçük organizmalardır. Bakteriler vücuda kontamine yiyecek veya su yoluyla girebilir. Yiyeceklerin sıcaklığı 40 ila 140 derece arasındayken bakteriler hızla çoğalırlar. Bakteriler dışında virüsler de gıda kaynaklı zehirlenmelerin bir nedenidir. Gıda zehirlenmesine neden olan yaygın virüsler arasında norovirüs ve hepatit A bulunur. Parazitler ise diğer organizmaların içinde yaşayan mikroorganizmalardır. Parazitler vücuda yiyecek veya su yoluyla girebilir ve sindirim sistemine yerleşebilir.

Gıda Zehirlenmesinden Korunmak İçin Neler Yapılmalı?

Güvenli gıda tüketilmesi, gıda kaynaklı hastalıkları önlemenin en önemli yoludur. Mikroorganizmalar pişmeyecek bir besine geçerse hayatta kalabilir ve o gıda maddesini kirletebilir. Gıda zehirlenmelerinden korunmak için yapılabilecekler şunlardır:

  • Pastörize edilmemiş süt ve meyve sularını tüketmemek gerekir. Pastörize gıdalar mikropları öldüren bir süreçten geçmiştir.
  • Yiyecekler, özellikle kırmızı et, kümes hayvanları ve yumurtalar doğru miktarda pişirilmelidir. Bu yiyecekleri sonuna kadar pişirmek zararlı mikroorganizmaları yok eder.
  • Yiyecekler pişirildikten hemen sonra tüketilmelidir. Böylece zararlı mikroorganizmaların üremesi için zaman kalmaz.
  • Taze meyve ve sebzeler gibi yenmeden önce pişirilmemiş yiyecekler akan musluk suyu altında durulanmalıdır.
  • Sıcak yiyecekler, sıcak (60°C) ve soğuk yiyecekler, soğuk (4°C) tutulmalıdır. Buzdolabının 4°C veya daha düşük bir sıcaklığa ayarlandığından emin olunması da önemlidir.
  • Çiğ et ve kümes hayvanları hazırlanırken pişmiş yiyecekler, taze meyve ve sebzeler uzak tutulmalıdır. Bu nedenle etler ile sebze ve meyveler aynı tahtada kesilmemelidir.
  • Yiyecek hazırlamadan önce ve sonra eller sıcak, sabunlu suyla yıkanmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.