Geniz Eti Belirtileri Nelerdir?

Geniz Eti Belirtileri Nelerdir?

Geniz eti, üst solunum yolunda burun ile boğazınızın arasında yer alan lenfatik bir dokudur.

Sağlıklı her bireyde geniz eti bulunur. Geniz eti vücudumuzun savunma mekanizmasından sorumlu küçük ama büyük işi olan bezlerdir. Yumuşak, genelde kırmızı, gözle görülmesi mümkün olmayan bir dokudur. Geniz eti bademcikler ile birlikte bağışıklık sistemimizin bir parçasıdır. Ağız ve burun yolu ile vücuda giren mikropları tutarak vücut savunmasında rol alır.

Geniz Eti Büyümesi Nasıl Olur? Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Geniz eti waldeyer halkasını oluşturan dokular arasında yer alır. Bu dokular: geniz eti, iki bademcik, iki tane tubal tonsil (östaki kanalı ağzında bulunur.) ve bir tane lingual tonsil (dil kökünde bulunur). Waldeyer halkasını oluşturan bu yapılar immün sistemde önemli rol oynamaktadırlar. Geniz etini de içine alan bu dokulara dışarıdan gelen mikroorganizmalar geniz etinin büyümesine neden olur.

Geniz eti büyümesi geniz etinin şişmesi anlamına gelir. Geniz eti büyümesi daha çok çocuklarda karşılaştığımız bir durumdur. Genelde çocukların bağışıklığı güçlendikçe, hastalıklarla savaşma yöntemleri geliştikçe geniz eti küçülmeye başlar. Ama bazı durumlarda geniz eti büyümeye devam eder.

GENİZ ETİ BÜYÜMESİ TEDAVİSİ VE GENİZ ETİ AMELİYATI

Doktorlar geniz eti teşhisi koymak için fiziki muayene, uyku çalışmaları, nazal endoskopi, kültür testleri yapılabilir.

Fiziki muayenede kişinin boğazını, kulaklarını, boynunu kontrol eder ve tıbbi özgeçmişini sorgular. Büyümüş olan geniz eti uyku sorunlarına ve horlamaya sebep olduğunda uyku çalışmaları yapılması gerekmektedir. Nazal endoskopi ile kişinin burundan genize bir tüp aracılığı ile girilip bakılarak büyüklüğü, iltihap durumu kontrol edilmektedir ve bölgeden alınan parçalar üzerinde çalışılarak ne tür bakteri bulunduğu değerlendirilmektedir.

Yapılan muayene sonucunda geniz eti teşhisi konulması ile birlikte hastanın genel durumu değerlendirilir. Günlük yaşamda çok fazla geniz eti şişmesine sebep olabilecek etkenlere maruz kalan kişiler için antihistaminikler veya nazal kortikosteroid sprey kullanımı önerilir. Bakteriyel bir enfeksiyon nedeni ile şişen geniz etinde ise antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.

Kullanılan ilaçlar geniz etinin küçülmesini sağlamaz ise ya da sık sık geniz eti şişkinliği görülürse, kişide klinik olarak iyileşme görülmezse geniz eti ameliyatı olması gerekebilir. Bu işleme adenoidektomi adı verilmektedir.

ÇOCUKLARDA GENİZ ETİ

Adenoidler (geniz eti) fetal hayatın 3. Ayından itibaren oluşmaya başlar. 7. Ayda ise gelişimini tamamlar. Geniz eti 4-6 yaş aralığında ulaşabileceği en büyük boyutlara ulaşır. Erişkin olduğunda ise tamamen kaybolur. Geniz eti çocuk yaştan maruz kaldığı bakteri, virüs gibi etkenlerle büyür ve çocuklarda sık sık üst solunum yolu rahatsızlıklarına sebep olur. Geniz eti büyümesi solunum yolu rahatsızlıkları ile birlikte çocuklarda baş, boyun ve yüz bölgesinin gelişme aşamalarında anomalilere sebep olmaktadır. Küçük yaşlardan itibaren büyüyen geniz eti nazal ve farengeal solunumu etkilediği için ağız ve diş yapısında sorunlar oluşturabilir, kardiyopulmoner patolojilere, akciğer tıkanıklıklarına, uyku apnesine neden olabilir.

Sonuç olarak; geniz eti vücutta büyük iş yapan bir bezdir. Vücudumuza dışarıdan gelen tehlikelerle savaşan, sağlığımızı korumamıza yardımcı olan bir lenf dokusudur. Fark edilmiş, önlenmiş, tedavi edilmiş olan geniz eti büyümesi sorunları kişinin yaşam kalitesini artırmaktadır. Çocuklarda gelişimin tamamlanmasına etki etmektedir.İleride karşılaşılması mümkün olan hastalıkların önüne geçilmesine katkı sağlamaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.