Halil Yeni

Halil Yeni

Gebze 1 Mayısının Ardından

Gebze 1 Mayısının Ardından

Gebze’de kutlanan 1 Mayısların belirgin dört açmazı bulunmakta ve bu açmazlar her yıl karşımıza eksiksiz bir şekilde çıkmaktadır.

Bunlardan birincisi Konfederasyonların İstanbul’da, merkezi yaptıkları kutlamalara Gebze’de ki üyelerini de çağırması, kentli sendikaların ise bu çağrıya karşılık verip 1 Mayıslara Gebze’de değil İstanbul’da katılmasıdır.

İkincisi ise İzmit merkez ve Gebze’de, yani aynı kentte iki ayrı 1 Mayıs kutlamalarının yapılmasıdır. Bu durum Gebze’nin Kocaeli ile İstanbul arasında, arada kalmışlığının 1 Mayıslara da yansıması olarak karşımıza çıkmaktadır. Ne tamamen İstanbul’a gidebiliyor ne İzmit’te ki 1 Mayıslara katılabiliyor, nede İzmit’te gerçekleşen 1 Mayısları Gebze 1 Mayısına ekleyebiliyoruz. Yani ne Kocaelili kalabiliyor ne İstanbullu olabiliyoruz. Kentli kimliğimizden de vazgeçmeyince iki ara, bir derede geçen açmazlarımıza bir de 1 Mayıs kutlamalarını ekliyoruz.

Üçüncü açmazımız ise ilçe idarecilerinin her 1 Mayıs öncesi Gebze kent meydanını 1 Mayısa kapatmak isteyip kutlamaların insandan, şehirden ve yaşamdan uzaktaki kent mezarlığının yanında, kapalı semt pazarında yapılmasını istemesidir. Gebze Sendikalar Birliğinin bu yaklaşımı, haklı olarak kabul etmemesi fakat görüşmeler son güne kadar devam ettiğinden Gebze 1 Mayısı için yeterli çalışma yada duyuruyu yapamamaları da katılımı etkileyen başat faktörler arasında yer alıyor.

Dördüncü açmazımı ise kentsel değil, ülkesel sorunumuz olan emekçinin kendisini ilgilendiren konu yada gündemlere ilgi duymaması ve 1 Mayıs kutlamalarına katılmamasıdır.

Dilovası, Gebze, Darıca ve Çayırova ilçeleriyle birlikte ortalama 845 bin nüfusu sınırları içinde barındıran ve çoğunluğunun fabrika işçisi olduğu bir kentte gerçekleşen kutlamaların sayısal azlığı genel olarak bu dört nedene bağlıdır.

2024 Gebze 1 Mayısı bu dört açmazın en çok yaşandığı yıl olarak karşımıza çıktı.

Sendika genel merkezlerinin sözde Taksim çağrısı ile Gebze DİSK ve Birleşik Metal-İş üyesi yöneticilerinin ve az sayıda üye işçinin bu çağrıya karşılık vermesi, Taksim’e gitmeyen sendikalı işçilerin Gebze 1 Mayısına katılmaması, Gebze 1 Mayıslarının ana dinamosu, başat gücü olan PETROL-İş’in Bursa da ki merkezi kutlamaya gitmesi, kentli kimi kuruluşların İzmit 1 Mayısına ortak olması ve ülke sınırları içinde bir Taksim birde Gebze kent meydanı için koyulmak istenen meydan yasağı Gebze’de gerçekleşen kutlamayı sayısal olarak derinden etkiledi.

İşçilerin, emekçi halkın birlik, beraberlik ve mücadele günü olan 1 Mayıs yinede ve her şeye rağmen bu yılda Gebze kent meydanında Emek Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Toplumsal Özgürlük Partisi, CHP, DEM Parti, Birleşik Emekliler Sendikası, Gebze EYT ve Mücadeleci Emekliler Derneği ve Gebze Demokratik Alevi Dernekleri tarafından olabildiği güzellikte kısa ama öz bir şekilde kutlandı.

Bu yazı toplam 2452 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi