Fıtratımızda özgürlük var

Fıtratımızda özgürlük var

Gebze Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde her zamanki yerindeydi: “Bir kişi daha eksilmemek, bize sınır çizmeye çalışanlara, ‘fıtratımızda özgürlük var’ demek için alanlardayız.”

Gebze Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle 15 Temmuz Milli İrade Kent Meydanı’nda gerçekleşen basın açıklamasında;

25-kasim-eylem-1.jpg

Şiddete, cinsiyetçiliğe, savaşa, yoksulluğa karşı; eşitlik, adalet, barış ve özgürlük, gericiliğe karşı laik bir yaşam için isyanı büyüterek ‘Kadın cinayetleri münferit değil politiktir’, ‘Savaşa hayır barış hemen şimdi’, ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’, ‘ILO 190 iş yaşamında şiddet ve taciz sözleşmesi imzalansın’ demek için,

 

25-kasim-eylem-2.jpg

Kadın emeğinin yok sayılmasına, işsizliğe, yoksulluğa, güvencesiz, kayıt dışı sömürü koşullarında çalışmaya karşı, güvenceli çalışma, güvenli gelecek talebini haykırmak; örgütlülüğe demokratik haklara ve kadın emeğine sahip çıkmak için,

 

25-kasim-eylem-3.jpg

Bir kişi daha eksilmemek, kendilerine sınırlar çizmeye çalışanlara ‘fıtratımızda özgürlük var’ demek için alanlarda olduğunu duyurdu.

 

25-kasim-eylem-31.jpg

Yaşasın kadın dayanışması”, “İstanbul sözleşmesi yaşatır”, “ILO 190 onaylansın” ve "Jin jiyan azadi" sloganları atılan;

İsyandan direnişe direnişten özgürlüğe”, “Yoksulluğa sömürüye güvencesizliğe şiddete karşı bir aradayız”, “Şeriata karşı laiklik, eşitlik ve özgürlük mücadelemiz İran’da ve her yerde. Kadın dayanışması sınır tanımaz” yazılı Gebze Kadın Platformu imzalı pankartlar açılan;

 

25-kasim-eylem-11.jpg

Asla hepimizi öldüremeyeceksiniz”, “Haklarımızı tarikatlara teslim etmeyeceğiz”, “Dolapta zıkkımın kökü sokakta mücadele var”, “Tecavüzcüye ne giydiğini sordun mu?”, “Kocam isterse çalışabilir”, “Sermayeye köle aileye kul olmayacağız” ve benzeri dövizlerin açıldığı basın açıklamasına

25-kasim-eylem-33.jpg

CHP, HDP, EMEP, SOL Parti ve TİP; Petrol-İş, Birleşik Metal-İş, Eğitim-Sen ve Tüm Emekli-Sen; TMMOB Mimarlar Odası, Gebze EYT ve ADD’nin de aralarında bulunduğu siyasi partilerin, sendikaların ve sivil toplum örgütlerinin Gebze İlçe’deki yapılanmalarından başkan, yönetici ve üyeler katılarak destek verdi.

TEKÇİ, GERİCİ, HOMOFOBİK

 

25-kasim-eylem-26.jpg

Gebze Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan Eğitim – Sen Gebze Şube Kadın Sekreteri Meryem Meriç Atalay, geçtiğimiz 25 Kasım'dan bugüne erkek şiddetinin hız kesmeden devam ettiğini dile getirdi. Son 10 ay içerisinde 337 kadının katledildiğini, 190 şüpheli kadın ölümünün gerçekleştiğini belirten Atalay, "Katliam boyutuna varan kadın cinayetleri iktidarın politikalarından bağımsız değil. AKP-MHP iktidar bloku tekçi, gerici, militarist, cinsiyetçi ve homofobik temelde oluşturmayı tasarladığı yeni toplumsal düzenin inşası için kadın kazanımlarını hedefe alan düzenlemelere hız vererek erkek devlet şiddetini her gün yeniden üreten politikaları hızla hayata geçiriyor. 'Kadın cinayetleri münferit değil, politiktir' demek için alanlardayız" dedi.

İRANLI KADINLARA BİN SELAM

 

25-kasim-eylem-18.jpg

İran'da direnen kadınlara selam gönderen Atalay, "Şeriat ve mollalara karşı İran'da kadınlar tam 71 gündür ayakta. Buradan yaşam hakkı ve özgür yaşama hakkı için mücadele eden İranlı kadınları ve tüm dünyadaki dayanışmayla selamlıyoruz. Laik cumhuriyetin temel prensibi olan eşit yurttaşlık hakkımıza sahip çıkıyoruz. Kadınlar olarak 25 Kasım’da; şiddete, cinsiyetçiliğe, savaşa, yoksulluğa karşı; eşitlik, adalet, barış ve özgürlük, gericiliğe karşı laik bir yaşam için isyanı büyüterek alanlardayız" dedi.

İSTİHDAMDA CİNSİYET

AÇIĞI EN YÜKSEK ÜLKEYİZ

 

25-kasim-eylem-22.jpg

Türkiye'nin OECD ülkeleri içerisinde istihdamda cinsiyet açığının en yüksek olduğu ülkelerden biri olduğunu belirten Atalay, "Ücretsiz ev içi bakım emeğinin kadınlar tarafından karşılandığı ülkemizde 13,3 milyon kadın, bakım emeği verdiği için çalışma hayatına katılamıyor. İstihdamdaki her 10 kadından üçü emeklilik ve sosyal güvenceden yoksun bir şekilde kayıt dışı çalıştırılıyor. Erkekler kadınlardan yüzde 27,4 oranında daha fazla kazanıyor. Emeğimizin yok sayılmasına, işsizliğe, yoksulluğa, güvencesiz, kayıt dışı sömürü koşullarında çalışmaya karşı, güvenceli çalışma, güvenli gelecek talebimizi haykırmak için 25 Kasım’da alanlardayız" dedi.

SAÇIMIZIN TELİNE SAHİP ÇIKIYORUZ

"İstanbul Sözleşmesi yaşatır!" ve "ILO 190 İş Yaşamında Şiddet ve Taciz Sözleşmesi imzalansın" demek için alanlarda olduklarını da vurgulayan Atalay, "Baskılara boyun eğmiyor, kadın katliamlarına, savaşlara, yoksulluğa, militarizme, homofobiye, doğa ve yaşam alanlarımızın talanına karşı direnişlerde en önde yer alıyoruz. Bir kişi daha eksilmemek için, bize sınırlar çizmeye çalışanlara ‘fıtratımızda özgürlük var!’ demek için 25 Kasım'da alanlardayız. 62 yıl önce diktatörlüğe karşı direnişte simgeleşen Mirabel kardeşlerden bugüne dünyanın dört bir yanında kadınlar olarak kadın, yaşam, özgürlük sloganıyla işyerlerimizde, evlerimizde, sokaklarda ve yaşamın her alanında birlikteliğimizden ve dayanışmamızdan aldığımız gücün kararlılığıyla saçımızın teline, haklarımıza, özgürlüğümüze sahip çıkıyor, direnişi büyütüyoruz" diye konuştu.

8 MART İÇİN SÖZLEŞTİLER

 

25-kasim-eylem-46.jpg

Basın açıklamasının ardından günün anısına çekilen toplu fotoğraf çektirildi. Şarkı türkü ve halayların ardından kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde aynı yerde tekrar bir araya gelmek üzere randevulaşıp etkinliği sonlandırdı.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.