Farabi organ bağışı hakkında bilgilendiriyor

Farabi organ bağışı hakkında bilgilendiriyor

Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde “3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası” dolayısıyla hastane bünyesine bilgilendirme stanttı kurularak hastaneye başvuran hasta ve hasta yakınları ile hastane çalışanlarına Organ bağışının önemini anlatıldı.

Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde eğitimlerde hastanenin Doku-Organ Bağış Birim Sorumlusu Erkan Özkırım ve Doku-Organ Bağış Birim Koordinatörü M. Erman Hurşutağaoğlu tarafından Organ bağışının ve naklin ne olduğu kimlerin nasıl ve nerelere bağışta bulunabileceği, Organ Bağışının önemi ve gerekliliği, ülkemizdeki durumu ile ilgili bilgiler aktardı.  Organ naklinin önemine dikkat çekilen bilgilendirme standında; Vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üslenecek bir organın nakledilmesi işlemi, organ nakli olarak tanımlanmaktadır. Ülkemizde ve dünyada, organ nakillerinde elde edilen başarılı sonuçlar, insan sağlığı açısından organ bağışının ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. İhtiyacı olan bir hastaya organ naklinin yapılabilmesi için bu organın bir vericisinin olması şarttır.

 

HER BAĞIŞ YENİ BİR HAYATTIR

Bu nedenle organ vericisini (donör) arttırmak için insanlarda organ bağışı konusunda bir duyarlılık oluşturmak gerekmektedir. Bireylerin, sağlığında olmasa bile kendisi öldükten sonra organlarının ihtiyaç sahibi insanlarda kullanılmasına izin vermesi, arzu edilen bir durumdur. Unutmamak gerekir ki, her bağış yeni bir hayattır. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ naklinin caiz olduğunu bildirmiş ve organ bağışını, insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlanmıştır. Organ bağışı yapmak isteyen vatandaşlar, il sağlık müdürlükleri, hastaneler, organ nakli yapan merkezler, aile hekimliklerine başvurabilir, detaylı bilgi alabilirler. Konularına değinilerek organ bağışının önemine dikkat çekildi.

 

manset-2-398.jpg

 

Haber: Barış AYAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.