ERKEN SEÇİM İHTİMALİ

ERKEN SEÇİM İHTİMALİ

 

Seçim sonuçlarında halk, koalisyon kurun demiş. Siyasiler, yorumcular böyle söylüyor. Gerçekte böyle mi?

Bana göre, halk, oy vermediği partiye seni iktidar olarak görmek istemiyorum derken, oy verdiği kimi partiye, seni iktidar görmek istiyorum, dedi. Kimisi de, oy verdiği partiye seni mecliste görmek istiyorum diye mesaj gönderdi. Ancak ortaya çıkan tabloda hiçbir parti iktidar çoğunluğunu elde edemeyince, mecburi olarak koalisyon arayışlarına başlandı.

Gördüğüm kadarıyla, koalisyon kurmaya en hevesli ve yatkın parti CHP. HDP’nin de AKP dışındaki partilerle koalisyona samimi olarak açık olduğunu düşünüyorum. Yalnız bu içtenlikli açıklık, nasıl olsa koalisyon için en son HDP’ ye başvuracaklarını bildiklerinden midir yoksa iktidarın bir parçası olsalar da, muhalefette kalsalar da, kaybetmeyeceklerini düşündüklerinden midir, bilmiyorum.

AKP’nin koalisyon kurmak istediğini ise hiç zannetmiyorum. Şu an AKP, hiç sevmediği yemeği yemek zorunda bırakılan aç bir çocuğa benziyor. Yemeği yemek istemiyor ama aç, başka bir şansı da yok. O yemeği yiyecek mi yoksa, yiyecekmiş gibi yapıp yeni bir erken seçim için fırsat yaratmanın yollarını mı arayacak, izleyip göreceğiz. Ancak şundan eminim ki, AKP oylarının düşmeyeceğinden emin olsa derhal erken seçime gider.

MHP’nin durumu ise çok zor. Hiç bir şekilde oyun kurabilecek pozisyonda değil ancak onun üzerinden oyunlar kurulabilir bir pozisyon. Amma velakin, MHP, 15 yıl önce kurduğu koalisyondan büyük dersler aldı ve bugün yoğurdu bile üfleyerek yemeye kararlı gözüküyor. MHP’nin kilit bir parti olduğu düşünülürse, erken seçim ihtimalinin koalisyon ihtimalinden daha kuvvetli olduğunu düşünenlerdenim.

Bu seçim sonucunda bana ilginç ve aslında vahim gelen şey, hiçbir partinin AKP ile koalisyon kurmaya istekli olmaması. Hatta mümkünse, kaçmak istemesi. Öyle sanıyorum ki, bir gün siyaset bilimciler ve sosyologlar bunun nedenlerini özel olarak irdeleyecekler.

Bütün koalisyon dengeleri tüm partiler açısından yıpratıcı olacak. Tabanlarından büyük tepkiler alsalar da, yine de koalisyon senaryoları arasında en uygunu AKP-CHP ortaklığı gözüküyor.

Eğer mecliste yeterli milletvekili sayısına ulaşsalardı CHP-MHP koalisyonu en uyumlusu olabilirdi.

Tarihin yeniden yazılmasına, dünyanın tersinden dönmesine vesile olabilecek koalisyon ise MHP-HDP ortaklığı olurdu. Olamaz mı? Ölüme çare dışında hayatta her şeyin mümkün olabileceğine inanıyorum artık.

 

 

 

Bu yazı toplam 82 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi