“Enflasyon hesaplaması nedeniyle herkes kayıp yaşadı”

“Enflasyon hesaplaması nedeniyle herkes kayıp yaşadı”

BİRLEŞİK METAL-İŞ AÇIKLADI:Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) tarafından hazırlanan Enflasyon ve Hayat Pahalılığı...

BİRLEŞİK METAL-İŞ AÇIKLADI:

Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) tarafından hazırlanan Enflasyon ve Hayat Pahalılığı Şubat 2017 Dönem Raporu’nun sonuçlarına göre TÜİK tarafından yüzde 10,13 olarak açıklanan aylık Tüketici Fiyat Endeksi’ndeki artış, kendi hesabına çalışanlar için yüzde 10,76, düzenli ücretlilerde yüzde 10,43 olarak gerçekleşti. Enflasyondan en az etkilenenler yüzde 10,07 ile çalışmayanlar olanlar belirlendi. Resmi olarak yüzde 0,81 olan şubat ayı enflasyonu ise en çok yüzde 1,1’lik artış ile ücretsiz aile işçileri ve yüzde 1,07 ile profesyonel meslek sahiplerini etkiledi. Düzenli ücretliler için aylık enflasyon yüzde 1 sınırına geldi.

BİSAM, TÜİK Tüketim Harcamaları İstatistikleri ve TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi Harcama Gruplarına Göre Endeks Sonuçlarını kullanarak farklı gelir grupları için enflasyon hesaplaması yapıyor.

Bu hesaplamaya göre enflasyon çeşitli gelir ve tüketim grupları için farklı sonuçlar yaratıyor. Buna göre;

  1. Şubat 2003-Şubat 2017 dönemleri arasında genel TÜFE yüzde 214 artış gösterirken bu oran düzenli ücretlilerde yüzde 241,
  2. Çalışmayanlar için yüzde 248,
  3. Emeklilerde yüzde 246,
  4. Nüfusun en yoksul yüzde 20’lik kesimi için yüzde 252 oldu. En zengin yüzde 20’lik dilim için ise enflasyon yüzde 234 olarak gerçekleşti. Buna göre enflasyon yoksulu daha fazla vurdu.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.