Emekli kenti Didim’de 5/6 ile 9/11 muhteşem

Emekli kenti Didim’de 5/6 ile 9/11 muhteşem

17 Ağustos’taki Marmara Depremi sonrası geçirdiği travmayı atlatıp ev ve yazlık değiştiren Didim İtfaiyesi kurucularından Özdemir Günday: “Didim emekli için mükemmel. Mayıs, haziran ve eylül, ekim, kasım muhteşem oluyor

DEMEDİM Mİ DİDİM DİYE

Aktan USLU

 

1-430.jpg

 

DİDİM İTFAİYESİ KURUCULARINDAN ÖZDEMİR GÜNDAY

 

Emekli kenti Didim’de

5/6 ile 9/11 muhteşem

 

 

** 17 Ağustos 1999’daki depremde travma geçirip travmayı eğitimle atlatan, arsa ararken tavsiye üzerine Didim’e gelip yarı zamanlı yerleşen, Didim İtfaiyesi kurucularından Osman Özdemir diyor ki…

 

** “Temmuz ağustos aylarında çok yoğun bir kalabalık oluyor. Herkes iznini kullanıyor ama Didim’in sizi çok rahat ettireceği asıl zaman mayıs, haziran ve eylül ekim, kasım, muhteşem oluyor.

 11-039.jpg

 

 

-        Tatilciler veya sürekli ikamet etmeyi düşünenler için Didim’i önerir misiniz? Niçin?

 

-        Ben şimdi geliyorum. Mesela kalabalığı sevmiyoruz. Her yaz tenhadayız. Kalabalık ortama zaman zaman gideriz. Diğer yerler o kadar sessiz sakin ki..

 

 

-        Sizin gibi sessizlik sakinlik arayanlar için ideal mi?

 

-        Kesinlikle. Biz kışın torunlar vasıtasıyla gidemiyoruz. Hadi onlara yardımcı olmak gerekiyor. Yaz kış oturmak işten bile değil. Harika. Tatilciler Altınkum’u tercih ediyor ama oraya dair bir şey söyleyecek deneyimde değilim. Kalabalık olduğu için tercih etmediğim bir bölge.  

 

 

Didim İtfaiyesi’nin kurucularından, Didim’in bir sene içinde yarı zamanlı sakinlerinden Makine Mühendisi Özdemir Günday ile röportajı, kendisini Didim’de bir gün farkla ıskalayınca İstanbul’da; divan kurulu üyesi olduğu Fenerbahçe Spor Kulübü’nün Kadıköy Dereağzı’ndaki Lefter Küçükandonyadis Tesisleri’nde gerçekleştirdik.

 

Günday’ın öğlen yemeği ikramıyla birlikte brüt 1 saat 45 dakika, röportaj görüşmesi itibariyle net 1 saat 20 dakika süren görüşmede

 3-662.jpg

Didim İtfaiyesi’nin… Kocaeli’nin merkez ilçesi İzmit’te, Kocaeli Büyükşehir İtfaiye Daire Başkanlığı’nda, ülkemizin efsanevi itfaiyecilerinden Emin Pehlivan’ın itfaiye daire başkanlığı döneminde projesi üretilerek temeli atılan;

Kocaeli’nin batıdaki ilçesi Gebze’de, yine KBB çatısındaki Gebze İtfaiye’de verilen, Makine mühendisleri Özdemir Günday ve Orhan Sönmez’in de katıldığı gönüllü itfaiyecilik eğitimleriyle tohumu toprağa ekilen,   

17 Ağustos 1999 depreminde travma geçiren ancak eğitimle atlatan, deprem sonrası Ege’de konut yapacak arsa arakken öneri üzerine Didim’e gelen ve itfaiye olmadığını görün Özdemir Günday’ın önce dönemin CHP’li (günümüz AKP Didim İlçe Teşkilatı üyesi) Belediye Başkanı Mümin Kamacı’yı ikna etmesi ve gerek dönemin gerek günümüz Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız’ın olağanüstü gayretleriyle kurulan…

hikayesini dinledim. O hikaye, dizi formatına uymadığı için burada yer almayacak ancak önümüzdeki günlerde gazetemizde ve sitemizde yerini bulacak. Bu bölümde Günday’dan Didim’e geliş hikayesini ve Didim değerlendirmesi istedik. Şunları söyledi:

 

 

“İstanbul’da ikamet ederken her zaman bir ayağımız Bodrum, Muğla, Turgut Reis’te idi. Didim’e yabancı değildik ama etrafında gezinirdik. Bir arsa alıp inşaat yapmayı düşündüğümüzde, ‘Bir de Didim’e gidin’ tavsiyesi aldık.

Biz de eşimle geldik. Orada bir çay bahçesinde otururken, sene 2003, ben de emekli olmuşum. Emekli olmuşum, ikramiye paramı değerlendirmek amacındayım. Düşüncem şu: Nasıl yapsak, emlakçılara ne kadar güvenilir. Biz böyle düşünürken yanımızdaki masada gençler oturuyor:

Niyetimizi sordular: “Arsa alıp ev yapacağız.”

“Mutlaka buradan arsa alın. Biz İngiltere’den geldik. İngilizler adına buradan büyük araziler alıyoruz” dediler.

Bir iki yıl içinde büyük siteler yaptılar.

Ve bize, şu anda Didim’in Yat Limanı dediğimiz bölgenin kuzeyinde, harabelerin hemen altında bir yerler tavsiye ettiler. ‘O civardan alabilirsiniz’ dediler. Biz de o civarda denk geldi, aldık.

Sonradan şunu gördük. Didim’in çok değerli harabeleri, tarihi tapınağı var. Çevre tarihi dokularla dolu. Efes’i, Apollon’u yani gez gez bitmez. Selçuk Harabeleri ve etraf bir sürü koydan oluşuyor ve her bir koydan denize girebilirsiniz.

Arsa önerilen yere gittik. İnsanları dinledik. Öneride bulunanlar oldu. Bize yakın bir dostumuzun yanında çalışan biri, ‘Abi bizim patron bütün dünyayı gezmiş ama burasının sağlık açısından çok önemli olduğunu söyledi’ dedi.

Benim eşimde de tansiyon rahatsızlığı var. Gerçekten oraya gittiğimizde inanılır gibi değil. Sürekli bir esinti oluyor. Nem olmuyor. Karadan denize meltem rüzgarları esiyor. Hakikaten doğasının bize çok iyi geldiğini düşünmeye başladık.

Ev bakınırken arabama yaşlı teyzemizi aldım. ‘Teyze kasım ayı olmuş, sen buralarda ne yapıyorsun?’ tek başına dedim. ‘Oğlum, ben Ankara’da oturuyorum. Ankara’ya gidince mahvoluyorum ama burada o kadar rahatım, kendimi o kadar iyi hissediyorum ki mümkün olduğunca kalıyorum’ dedi. Onu da hiç unutmuyorum.

Dolayısıyla Didim’in özellikleri; çok güzel koyları, temiz havası, güneşi ve sağlık açısından da ben de inanıyorum.

 

DİDİM BİR EMEKLİ KENTİ ASLINDA

 

Temmuz ağustos aylarında çok yoğun bir kalabalık oluyor. Herkes iznini kullanıyor ama Didim’in sizi çok rahat ettireceği asıl zaman mayıs, haziran ve eylül ekim, kasım, muhteşem oluyor.

 

Fakat şehrin esnafıydı, şekli denince Didim bir emekli kenti aslında. Çok sayıda öğretmen emeklisi, memur emeklisi var. Özellikle Ankara, İstanbul, Aydın… Zaten Didim, Aydın’ın ilçesi olarak bir sayfiye yeri gibi o anlamda. Tabi Almanya, Fransa’dan gurbetçi işçilerimizin yoğun olarak kullandıkları, tatillerini geçirdikleri bir yer.

Şöyle söyleyeyim: Türkiye’nin her yerinde yaşanan bir durum, Yunanistan’da da bir kriz yaşandı biliyorsunuz bundan 5-6 sene önce. O kriz esnasında İngilizler değerlenen konutlarını satıp Yunanistan’dan iki tane konut alabildiler, bize öyle söylemişlerdi. Ama bir kısım İngilizler burayı kesinlikle bırakmadı.

-        Bir kısmı da dolandırıldıkları için kaçtı.

-        Aaaa, onların başına maalesef; projeden satışlar var. Oralarda sıkıntılar yaşandı. Birkaç kişiye satılan yerler var. Türkiye’nin her yerinde yaşandı maalesef yani.

 

 **

6 ay vade biçilen İngiliz

Didim’de yaşama tutundu

 

“Hatta bir İngiliz’in bir kitap yazdığı söyleniyor. Gerçek mi değil mi onu bilemiyorum. Bir İngiliz rahatsızlanıyor, ‘Altı ay ömrün var’ diyorlar. İngiltere’den İstanbul, İstanbul’dan Didim’e geliyor. Didim’de bir iki ay kalıyor. Sonra kontrol ediyorlar.

-        Sende iyileşme var, ne yaptın?

-        Hiçbir şey yapmadım. Türkiye’de Didim diye bir yer var, orada yaşıyorum.

-        Biraz daha kal, biraz daha kal…

 

Bu insana, hani oksijen derler ya. Bazı insanlar oksijenle tedavi olurlar. Bu arkadaşımız bu İngiliz vatandaşın buradaki hava şartlarıyla iyileştiğini söylüyor. Ve bunun için de bir kitap yazıyor.

 5-360.jpg

 

MÜTHİŞ BİR HİKAYE: Bir zamanlar itfaiye teşkilatı olmayan Didim’de Didim İtfaiyesi’nin İzmit’e, Gebze’ye uzanan kuruluş hikayesi önümüzdeki hafta içi gazetemiz ve sitemizde…

**

 

 

DİDİM İTFAİYESİ’NDE TEMELİ EFSANEVİ İTFAİYECİ PEHLİVAN ATTI

Açılışı Mümin Kamacı yaptı

9-100.jpgSoldan sağa: Emin Pehlivan, Özdemir Günday, Orhan Sönmez Osman Ayyıldız, Mümin Kamacı

 10-070.jpg

Didim İtfaiyesi’nin kurucuları arasında yer alan Özdemir Günday ve Osman Ayyıldız’ın özgeçmişlerine, röportajlarında yer vereceğiz. Günday’ı ikinci kez ağırladığımızda tanıtacağız.

Orhan Sönmez’i de konuk etme çabasındayız. Edemezsek Günday röportajında değineceğiz.

İtfaiyenin “temelini” atan Emin Pehlivan ve açılışını yapan Mümin Kamacı’nın özgeçmişleri ise şöyle..

 

8-157.jpg Emin Pehlivan, Tekirdağ İtfaiye Daire Başkanlığı döneminde arkadaşımız Aktan Uslu ile… (Ağustos 2017)

İzmit Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı görevini yürütmüş], 2009-2014 yıllarında Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı olarak görev yapmış ayrıca bu dönemde 2 yıl kadar vekaleten Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Daire Başkanı olarak da görev ifa etmiştir. 

2014-2019 yıllarında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı, 2019-2020 yılları arasında ise kısa bir süre Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı olmuş ve 2020 yılında yaş haddinden emekliye ayrılmıştır.[

2010-2012 yıllarında bir dönem, kuruluş çalışmalarında yer aldığı, Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği'nin Genel Başkanı olarak görev yapmıştır. 2017'de Balkan Ülkeleri İtfaiye Sporları Federasyonu Genel Başkanı seçilmiştir.

Evli ve 2 çocuk sahibidir.

(Kaynak: Vikipedi)

 **

 

 

 

 

MÜMİN KAMACI

 2-20220910080150.jpg

2019 yerel seçimlerinde AKP’den Didim Belediye Başkan adayı olan ancak seçilemeyen dönemin CHP’li Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı…

Mümin Kamacı, 1959 yılında Aydın’ın Didim ilçesinde doğdu. İlköğrenimini Didim’de, lise öğrenimini ise Söke’de tamamlayan Mümin Kamacı, okul hayatının ardından turizm sektörüne atıldı.

1977 yılında siyasete başlayan ve siyasetle birlikte sivil toplum kuruluşlarında aktif olarak görev alan Mümin Kamacı, 1994 ve 2004 yılları arasında Didim’de Belediye Meclisi üyeliği yaptı.

28 Mart 2004 seçimlerinde CHP’den Didim Belediye Başkanlığı’na seçilen Mümin Kamacı, 29 Mart 2009 seçimlerinde de ikinci kez CHP’den Didim Belediye Başkanlığı’na seçildi. 30 Mart 2014 seçimlerinde ise DSP’nin Didim Belediye Başkan adayı olarak yarışarak 8 bin 68 oy alan ve seçim yarışını CHP’nin adayı Ahmet Deniz Atabay’ın bin 32 oy gerisinde tamamlayan Mümin Kamacı, evli ve iki çocuk babasıdır. (Kaynak: Yeni Akit)

 

Dizimizde yarın, pazar molası..

Pazartesi, Salı: Konumuz İSG

Demedim mi Didim Diye

Aktan USLU

19 – SO(R)MA NE HALDEYİM…

**

KENDİSİ İÇİN KORKUYORDU. KIZI, DAMADI BİRİ ANA KARNINDAKİ İKİ TORUNU YAŞADI

 

Duşakabin patladı!

2 yaralı. 2 travma…

**

OTEL YÖNETİCİSİNDEN AKLA ZARAR YAKLAŞIM

 

Doktor çağırırsanız

BEDELİNİ ÖDERSİNİZ

**

Konuk Yazar

 

Mustafa YAHYAOĞLU

Devrimci Turizm İşçileri Sendikası

Genel Başkan 

 

Turizmde işçi sağlığı ve iş güvenliği (1)

**

 

27 Eylül Dünya Turizm Günü’nde

Antalya Muratpaşa’da panel var…

**

Didim Altınkum’dan İSG hak getirte denen kareleri..

TMMOB MMO 13 ve 14’nü dönem Gebze Temsilciliği Başkanı

15’nci dönem MMO Kocaeli Şube Yönetim Kurulu Üyesi

A Sınıfı İSG Uzmanı Sinan Yücel değerlerdirdi..

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.