Einstein misali: Engellilere  önyargı sağlam. Kolay kırılmıyor

Einstein misali: Engellilere önyargı sağlam. Kolay kırılmıyor

Beyazay Genel Başkanı Lokman Ayva, Çayırova’daki “Önyargıları yıkıyoruz” seminerinde Einstein’i anımsattı: “Herkesin karşılaştığı önyargılar var. Engellilere yönelik önyargıları ise biraz daha sağlama almışlar. Kolay kolay değişmiyor.”

Önyargıları parçalamak atomu parçalamaktan zor. Albert Einstein

 

AKP kurucularından, 22 ve 23’ncü dönem AKP İstanbul Milletvekili, Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva; derneğin Çayırova’daki Kocaeli Şubesi tarafından Engelli engelsiz birlikte yaşıyoruz” projesi kapsamında Çayırova Belediye Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Önyargıları yıkıyoruz semineri” etkinliğindeki sık sık gülümsetip güldüren konuşmasında, “Önyargıları parçalamak atomu parçalamaktan zor” diyen, tüm zamanların en iyi fizikçilerinden kabul edilen Alman bilim insanı teorik fizikçi Albert Einstein’ı (1879 – 1955) anımsattı:

 

1030.jpg

“Değişik değişik önyargılar karşımıza çıkar. Kimisi çok basit. Benim annem babam fakir diye çocuğunun okuyamayacağını, zengin olamayacağını zannediyor. Herkesin karşılaştığı önyargılar var. Engellilere yönelik önyargıları ise biraz daha sağlama almışlar. Kolay kolay değişmiyor.”

SIKINTILARIN HEPSİ GEÇER

 

1032.jpg

Lokman Ayva sözlerine salondaki katılıma vurgu ve methiyeyle başladı: “Bu tablolar, muhteşem tablolar. Bugünler için Allah’a binlerce kez şükretsek azdır. Çünkü Covid döneminde bir ay boyunca asansöre dahi binmeyerek, yani ne badireler atlattık. Hepsi geçti, sıkıntıların hepsi geçer. Önemli olan bizlerin doğru olması. Önemli olan hayatı doğru anlayıp sürdürmek.

Yine güzel bir vesileyle, hayırlı bir işte bir araya geldik. Bu hayır işi için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Kent Konseyi, Çayırova Belediyesi, Türkiye Beyazay Derneği el ele verdiler.

LÜTFETTİNİZ, TEŞRİF ETTİNİZ

‘Ön yargıları değiştirelim, kaldıralım. Birbirimizi sıkıntıya sokan ön yargılar ile değil de faydalı düşüncelerle birbirimizi karşılayalım diyorlar. Sizler de lütfettiniz. Teşrif ettiniz. Bu büyük akşamı güzelleştirdiniz. Daha büyük hayırlara, güzelliklere vesile olsun dediniz. Ben de belediye başkanlarımızı, siyasi parti yöneticilerimizi, STK’larımızı, kulüplerimizin temsilcilerini, muhtarları, hanımefendileri, beyefendileri, gençleri çocukları sevgiyle saygıyla selamlıyorum. Allah mübarek etsin efendim.”

Ardından önyargıya değindi: “Önyargı deyince illa sakatlara, özürlülere, engellilere karşı ön yargı olmuyor. Size karşı ön yargı da var. Mesela bir tane böyle değişik kıyafetli hanımefendi oluyor. Bir başkası, ‘Onun kıyafetine baktığımda oruç tutacağını zannetmezdim’ diyor mesela. Onun kıyafetiyle ilgili ön yargısı var.

Öbür tarafta; ‘Falan yerliyim’ deyince, ‘Onun, o köylü olduğunu düşündüğümde ben bunları bilmez zannediyordum.’..

Bir başkasının şivesine bakıp, ‘Bu şivede birinin bilgisayar kullanacağını tahmin etmezdim’…

Değişik değişik önyargılar karşımıza çıkar. Kimisi çok basit oluyor. Benim annem babam fakir diye çocuğunun okuyamayacağını, zengin olamayacağını zannediyor. Herkesin karşılaştığı önyargılar var. Engellilere yönelik önyargıları ise biraz daha sağlama almışlar. Kolay kolay değişmiyor.

O yüzden Kocaeli Beyazay böyle bir adım attı. Ama inanın değiştirmek çok zor. Engellilere dair önyargıyı değiştirmek dünyanın en zor işlerinden birisidir.

Çünkü öyle bir şey ki, Abese süresinin ilk sekiz ayeti bunun için inmiş. Peygamberimiz Mekke’de tebliğe uğruyor. İnsanlara dini, kendisinin dinin peygamberi olduğunu anlatacak. O arada ama biri geliyor o meclise. Millet birbirine çekiyor. Cenab-ı Hak’ta sırf sekiz ayeti bu meseleye dair indiriyor. Bu önyargılar her zaman vardı ve sırf bundan dolayı Cenab-ı Hak bu önyargıların değişmesi için ayet serisi indirdi.

ÖNYARGI HEM KENDİMİZİ HEM

KARŞIMIZDAKİNİ HAPSETMEKTİR

Bizim bu önyargıları değiştirmemiz lazım. Önyargılar aslında hem karşımızdakini hep kendimizi hapsetmek demektir.

Mesela bana dediniz ki, ‘Körün teki ne anlasın okumaktan, işten güçten falan’ Böyle bir önyargınız var. Böyle olunca beni işe yarar hale getiremediniz. Size yük oldum. İyi mi oldu.

 

Önyargılarınızı değiştirmek için gittim, okudum, evlendim. İki oğlum var. Biri makine mühendisi diğeri hukuk mezunu olacak. Milletvekili oldum. Kendim geceli gündüzlü toplantılar düzenliyorum. Hadi buna gezmek diyelim. Sizlerle buluşup sohbet ediyoruz. İşe yaradım ama önyargılarını değiştirenler sayesinde işe yaradım. Değiştirmeselerdi ne olacaktı. Karnımı nasıl doyuracaktım? Annem babam bakamazdı. Dilencilik yapacaktım. Daha mı iyi olacaktı yani?

 

Peki önyargılı insan kendini nasıl hapseder. Önündeki gerçeği göremez. Benim eğitim görevliliğimi bir türlü öğrenemiyor. Kendisini hapsetmiş, çıkamıyor.

Çocuğunuzun okuyabileceğine inanmazsanız alın size önyargı. Hapsetmişsiniz kendinizi. Komşunuzun daha iyi şeyler, güzel hal hareketler yapacağına inanmazsanız kendinizi hapsetmişsiniz.”

 

1031.jpg

BÜNYAMİN BAŞKAN SAZIYLA GELSEYDİ: Lokman Ayva, başka bir programı nedeniyle açılış konuşmalarının ardından salondan KBB Başkanvekili Yaşar Çakmak ile birlikte ayrılan Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi’ye atfen de; Keşke Bünyamin Başkan sazı ile gelseydi de belediye başkanlarının saz çalmayacağına dair önyargıyı değiştirseydik” diye atıfta bulundu.

1034.jpg

Lokman Ayva’nın konuşması; program için Ankara’dan gelen Etka Ajans’ın kurucusu Nurben Kendirli tarafından salondaki işitme engelliler için, işaret diliyle tercüme edildi.

 

**

“Önyargıları yıkıyoruz” paneli

29 Ekim’de gazetemizde

 

1033.jpg

-Soldan sağa – Ayhan Metin, Lokman Ayva, Hakan Höbek, Şule Denli

 

Etkinlik kapsamında moderatörlüğünü Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva’nın üstlendiği;

Türkiye’nin ilk işitme engelli tercümanı Şule Denli

Türkiye tekerlekli sandalye basketbol takımı kurucusu Ayhan Metin..

Merkez Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Doktor Hakan Höbek’in

Konuştuğu, soruları yanıtladığı..

panel-2-003.jpg

Denli’nin işaret diliyle konuşmasının Etka Ajans kurucusu Nurden Kendirli tarafından anlatıldığı

panel-3-001.jpg

Gebze Teknik Üniversitesi Genel Sekreteri Nadir Yıldırım’ın katkı sunduğu

Önyargıları yıkıyoruz” konulu panel gerçekleşti.

Panele dair tüm detaylar

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Gebze Yeni Haber Gazetesi özel sayısı

ve aynı gün

www.gebzehaber.net haber sitesinde.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.