Dost evindeyiz.  Çöp tenekesi yok!

Dost evindeyiz. Çöp tenekesi yok!

Didim'de mahalle içinde, dost evinde konaklayan Şenkul Ailesi'nin "İçişleri Bakanı" Fatma Şenkul, çöp konteyneri olmamasından yakınmıştı. Yanıtını iki gün sonra Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay'dan almıştık: Yazın konteyner yok, saatli toplama var...

111-009.jpg

 

Demedim mi Didim Diye

Aktan USLU

15/1 – Yaz gazeteci yaz

**

ŞENKULGİLLER İLE BAŞKAN ATABAY RÖPORTAJI ÖNCESİ GÖRÜŞMÜŞTÜK

 

** Akdeniz, Ege ve Marmara’da 10’u aşkın yerde tatil yapan Konyalı Şenkul ailesi uzun yıllardır hayalini kurdukları Didim’e ilk kez geldi. Fatoş – Osman Şenkul ile oğulları Arda, mahalle içinde, aile dostunda konakladı

 

** Aile gazetemize 10 Ağustos’ta konuştu. Fatoş Şenkul, “Bir çöp tenekesi bile yok” dedi. 12 Ağustos’ta görüştüğümüz Başkan Atabay’a aktardık. “Saatli toplanıyor. Didimli biliyor, tatilci konuklarımız bilmiyor” dedi

Bu bölümün girizgâhı, bugün itibariyle 15’nci bölümüne giren bu diziye dair, dizinin ilk bölümünde yer alan dizinin amacına dair yorumun linkini kopyalamak, o amaçlardan birini ucundan kıyısından tutturmanın getirdiği haz ile olsun.

https://l24.im/bq9

**

 

 

YERELİ“İÇİŞLERİ BAKANI

DEĞERLENDİRDİ

Konya eşrafından, bir süre Bursa’da da yaşayan Şenkul Ailesi ile Güney Altınkum’da; hemşerileri Döndü Çoban’a ait Dedenin Yeri Restaurant’ta tatillerinin dördüncü gününe denk gelen; 10 Ağustos Çarşamba günü görüştük. Fatoş – Osman Şenkul çifti ile oğulları Arda’nın ilk Didim deneyimlerinde konakladıkları yer, Didimli yerel ahali yoğun mahallelerden birinde aile dostlarına ait bir ev. Konu yerel yönetim hizmetleri. Sorunun yanıtı Şenkulgiller’in “İçişleri Bakanı”ndan geldi:

SAHİLLER BAKIMSIZ, YOLU YOK!

“Sahillere gittiğimizde etrafını bakımsız bulduk. Bu kadar güzelliğin içinde temizlik olarak, yol olarak biraz bakım gerekir. Yoludur yok. Etrafında temizliği yok.

 

Didim’de oturduğumuz yer itibariyle çöp kutusu büyük sorun. Bulunmuyor. Çöpler uygun yerlere atılmıyor. Niye çöp kutusu yok. Elinde o kadar uzun süre taşıyorsun ki çöpü.”

Şenkul Ailesi; pandeminin getirdiği iki yıllık mecburi boşluk hariç her yıl tatile çıkabilmiş. En uğrak yerleri Ege’den Kuşadası olmuş. Akdeniz’de Fethiye, Kemer, Antalya, Alanya, Side, Manavgat; Marmara’da Ören, Akçay gibi yerlerde deneyimleri var. Vakti zamanında Bursa’da yaşadıkları için yakın çevrelerde de gittikleri yerlerde olmuş.

ARDA’DAN SİYASETÇİ

SENDİKACI OLMAZ!

Şenkul Ailesi ile görüşmemizde Arda genelde suskun kalmayı tercih etti. Bir kere o da direk sorunca, “Gayet güzel, gezilebilir bir yer” demekle yetindi. Hedef mesleğini sormadık ama siyaseti, sendikacılığı hedeflemediği kesin.

Fatoş Şenkul, yerel yönetim hizmetlerine dair soruyu yanıtladı. Bir de esnaftan yemek hizmeti alıp almadıklarını, memnuniyetlerini sorduğumuzda, “Nadiren oldu” yanıtını verdi. Ailenin reisi Osman Şenkul’un sorularımız üzerine verdiği yanıtlar şöyle:

KAFA DİNLEMEK İÇİN KOYLAR GÜZELDİ

“Çalışan birileri olduğumuz için kafa dinlemeye, gezmeye, dolaşmaya geldik. Didim’in çok sevdiğimiz yer koyları oldu. Her gün farklı bir koya gittik. Bir de popülasyon çok iyi. Kafa dinlemek için de koylar güzeldi. Sakin. Yeşille denizin birleştiği nokta. Fethiye daha yeşil, bu anlamda burası Fethiye’nin bir tık altında. Ama kafa dinlemek için güzel bir yer.”

 

112-003.jpg

YÖNETİCİ, GELİNLİKÇİ, ÖĞRENCİ: Şenkul Ailesi’nin reisi Osman Şenkul, özel sektörde üst düzey yönetici. Ailenin “İçişleri Bakanı” esnaf, gelinlikçi işletiyor. Oğulları Arda, 2007 doğumlu Z kuşağı. Fen lisesi öğrencisi. 

 

**

MENÜ, FİYAT, FİYAT HİZMET İLİŞKİSİ, LEZZETTEN PUAN KIRMADI!

Şenkul Ailesi’nin reisinden

ilçenin esnafına tam puan

115.jpg

 

“Bu tatilde şöyle bir şey yaptık. Dışarıda, pandemi etkisinden dolayı, malum devam ediyor. Mümkün olduğu kadar dışarıda yeme içmeye girmedik. Fiyat performansı olarak orta derecede, normal karşılanabilecek bir yer.

114-002.jpg

Fiyat performansı olarak çok iyi. Ödediğimiz bedelin karşılığını gerek hizmet, gerek lezzet kalitesi olarak aldık. Hijyen de iyi. Gönül rahatlığıyla tüketimde bulunabileceğiniz bir yer. Eşe dosta da tavsiye ederiz.”

**

BAŞKAN ATABAY’A O SORUYU İKİ GÜN SONRA SORMUŞTUK

Yazları konteyner yok.

Çöpleri saatli topluyoruz

 

Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay ile röportajımızı 15 Temmuz Cuma günü gerçekleştirmiş ve Şenkul Ailesi’nin ve çok sayıda tatilcinin sitemi olan çöp toplamayı değerlendirmesini istemiştik:

 

TATİL PSİKOLOJİSİNDE

GELİŞİGÜZEL ATIYORLAR

 

-         Yazlık, turistik il/ilçelerin şöyle bir sorunu var: Dışarıdan gelen insanlar tatil psikolojisi içerisinde, zaten kentimize dair bir aidiyet duygusu olmadığı için elindeki her tür atığı çöp kutusu veya konteyneri aramadan gelişigüzel atıyor. Çünkü gelip geçici.

KONUTUN GEÇİCİ SANKİ

“BİR KONTEYNER YOK” DİYOR

113-004.jpg

 

-         Mesela biz yazın; kış mevsiminde saatli çöp topladığımız yerlerde çöp konteyneri koymuyoruz. Vatandaşımız (Didimliler) çöp kamyonunun geçeceği saati bildiği için o saatte çöpünü direk kamyona verir. Yaz mevsiminde bu uygulamayı kaldırıyoruz çünkü evler yazlık olarak; haftalık veya günübirlik sürelerle kiraya veriliyor. Oranın geçici sakinine biz her ne kadar tabelalar, afişler ile duyurmaya çalışsak dahi, ‘Nasıl memleket burası. Bir tane çöp konteyneri yok’ diyor. Elindeki poşeti atıp gidiyor. O yüzden yaz mevsiminde uygulamayı kaldırıyoruz.

 

https://l24.im/2SWx

**

 

BU SAYININ KÜNYE FOTOSU…

 

Didim’in nabzını onlar tutuyor

Daha önceki Mardin, Hopa, Tunceli Ovacık dizilerinin getirdiği deneyimle bu diziyi diğerlerinden ayırt eden özelliği her bölüme başlık verilmesi ve künyesinde her bölüm ayrı fotoğraf ve fotoğraflar yer alması oldu. Büyük ve toplu foto; Didim Günce’nin Face’sinden alıntı. Arkadaşlık göndermişlerdi, galiba teknik arıza oldu.

117.jpg

Ben de gönderdim. Fotoğraf Rehber Gazetesi’nden İlknur Etleç’e ait olduğu bariz… Didim Günce; Manşet Aydın’ın da Didim temsilcisi. Manşet Aydın’ın Nazilli Temsilcisi Filiz Özdemir ile Kocaeli yıllarından tanışır ederiz. Sağ taraftan sola doğru ikinci meslektaş, aynı zamanda dava arkadaşlığımız da var, Didim Gerçek’in kurucusu Erdem Özden. Soldan üçüncü; aynı zamanda bugünkü künyenin sembolü Mavi Didim’den Elif Dikbaş.

116.jpg

Gazetenin sahibi aynı zamanda Didim Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ergun Korkmaz.

111-010.jpg

Henüz yayınlamadığım röportaj için gittiğimde genç meslektaşım Elif ile tanışma fırsatı buldum. Hatta Gebze’ye selamını bile götürdüm. İsimlerini ve kurumlarını tespit edemediğim diğer meslektaşları ile birlikte Didim’in nabzını, fotoğraftaki arkadaşlar tutuyor.

**

 

**

Bugün  10.00’dan itibaren yayında

 

DÖNDÜ ÇOBAN İLE YENİ YENİ YENİDEN!

Kapitalist imhaya karşı

kooperatifleşme şart

**

ZARURİ, ALGIDAN SEBEP BİR DÜZELTME!!!

Konyalılar Derneği kurmuyor

**

KONYALI TORKU MİSALİ…

 

Kooperatifleşmede en güzel

örneği ABB hayata geçirdi!

 

**

A.. AAAA!!!

 

DİDİM’DE ABB’Yİ METHEDEN İLK KİŞİ

**

GIDA İSRAFI..

Bizde de çöpe gidiyor ama

tabak sistemi var. Çok gitmiyor

**

HATIRLATMA ÖZETİ VE İLGİLİ HABER LİNKİ İLE DİHAD..

Hayvanseverler israfı da engelliyor

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.