“Diyabet küresel bir sağlık sorunudur”

“Diyabet küresel bir sağlık sorunudur”

Gebze İlçe Sağlık Müdürü Dr.İlhan Kadıoğlu Dünya Diyabet Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, diyabetin küresel bir sağlık sorunu olduğunu ifade etti.

Gebze İlçe Sağlık Müdürü Dr.İlhan Kadıoğlu 14 Kasım Dünya Diyabet Günü hakkında yazılı bir açıklamada bulundu.
Dünya Diyabet Günü’nün bu seneki temasının “Diyabet ve Aile “olduğu hatırlatıldı. Bu yılki kampanyanın aile temasının seçilmesinin amacı Diyabetin aile üzerindeki etkisi konusunda farkındalık yaratmak ve bu hastalıktan etkilenen aileleri desteklemek olduğu hatırlatıldı.

DİYABET HER AİLEYİ İLGİLENDİRİR
Dr. İlhan Kadıoğlu yaptığı yazılı açıklamada  ; “ Dünya üzerinde 425 milyondan fazla insan diyabetle yaşamaktadır. Küresel bir sağlık sorunu teşkil eden Diyabet insanların çoğunda  düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı ve dengeli beslenme ve sağlıklı yaşam ortamlarının teşvik edilmesi yoluyla hastalığa yakalanma riskinin büyük oranda önlenebilir olduğu Tip 2 diyabetli bireyler olduğunu hatırlatırım. Ailelerin, Tip 2 diyabet için değiştirilebilir risk faktörlerini önlemede kilit rolü var ve  sağlıklı bir yaşam tarzını yaşamak için eğitim, kaynaklar ve uygun ortamlarla desteklenmelidir.” dedi.
BİREYLERİN ÇOĞU TİP 2 DİYABETLİDİR
Diyabetin komplikasyonlarını önlemek ve sağlıklı sonuçlara ulaşmak için erken tanı ve tedavi önemli olduğunu belirten Kadıoğlu : “ Tüm aileler diyabet hastalığından potansiyel olarak etkilenmekte ve bu nedenle her tür diyabet için belirti, semptom ve risk faktörleri hakkında farkındalık erken teşhis etmede hayati öneme sahiptir. Diyabet bireyler ve aile için pahalı olabilmekte.İnsülin enjeksiyonu ve günlük izlemenin maliyeti, bir ailenin ortalama gelirinin yarısını tüketmekte ve temel diyabet ilaçlarına düzenli ve ekonomik erişim yeterli değildir. Her 4 aile üyesinden 1'inden azı diyabet eğitim programlarına erişebilmekte. Diyabet bakımında aile desteğinin, diyabetli insanlar için sağlık sonuçlarının iyileştirilmesinde önemli bir etkiye sahip olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle diyabetli bireyler ve aileleri için yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilecek bu hastalığın duygusal yöndeki olumsuz etkisini azaltmak amacıyla sürekli diyabet tedavisi ve desteğinin erişilebilir olması önemlidir.” dedi.
TÜRKİYE DİYABET PROGRAMI
Sağlık Bakanlığı 2011 yılından itibaren toplumda diyabet farkındalığını arttırarak, gelecek nesilleri diyabetten korumayı ve tanı alan hastalara sunulan diyabet bakım kalitesinin yükseltilmesini, komplikasyonların ve diyabete bağlı ölümlerin azaltılmasını amaçlayan  “Türkiye Diyabet Programı 2015-2020”  uygulanmakta olduğunu hatırlatan Kadıoğlu ülkemizde mevcut durumu ortaya konmuş ve diyabetle etkin mücadele edilebilmesi için ulaşılması gereken 5 amacı sıraladı.
 
1-Etkin diyabet yönetimi için politika geliştirmek ve uygulamak,
2-Diyabetin önlenmesini ve erken tanı konmasını sağlamak,
3-Diyabet ve komplikasyonlarının etkin tedavisini sağlamak,
4- Çocukluk çağında diyabet bakım ve tedavisini geliştirmek,
5- Tip 2 diyabet ve obeziteyi önlemek ve diyabet ve diyabet programını etkin izlemek ve değerlendirmektir.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.