Halil Yeni

Halil Yeni

Dilovası Kanser Ovası Olurken Yöneticiler Ne Yapıyor?

Dilovası Kanser Ovası Olurken Yöneticiler Ne Yapıyor?

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından 1995-2004 yılları arasında, Sağlık Bakanlığı verileri ve ölüm kayıtları taranarak, Dilovası'nda her 3 ölümden 1'inin kanserden olduğu tespit edilmişti.   

 

Dilovası’nda yapılan araştırmalarda anne sütünden ve yeni doğmuş bebeklerin dışkılarından alınan örneklerde ağır metaller tespit edildiği kamuoyuna açıklamış, bunun üzerine "halkı korku ve paniğe sevk ettiği" gerekçesiyle Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu hakkında soruşturma açılmıştı.

 

Yöneticilerin sorunu çözmek yerine sorunu açığa çıkaranları susturmak için işlettikleri yöntem değişmedi. Geçtiğimiz aylarda gıda mühendisi akademisyen Bülent Şık hakkında, Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan "Türkiye'yi kanser eden ürünleri devlet gizledi, biz açıklıyoruz" başlıklı yazısı nedeniyle, 12 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Yani halkı kanser edenler değil, kanseri deşifre edenler hakkında adli süreç başlatıldı.  

 

Akdeniz Üniversitesi’nden barış bildirisine imza attığı için ihraç edilen Bülent Şık, Sağlık Bakanlığı ile ortak yürütülen, beş kenti kapsayan kanser araştırmasından da uzaklaştırılmıştı. Bakanlığın araştırmanın sonuçlarını kamu kurumlarına ve kamuoyuna açıklamadığını fark eden Bülent Şık, çalışmaları kendi başına yürütmüş ve bu kentlerdeki suda ve toprakta kanserojen maddelerin bulunduğunu Cumhuriyet Gazetesi aracılığıyla kamuoyuna duyurmuştu.

 

Kocaeli, Kırklareli, Edirne, Tekirdağ ile Antalya’da yapılan ve Sağlık Bakanlığınca sonuçları kamuoyuna ve kamu kurumlarına bildirilmeyen, kanser araştırmasını halka duyurduğu için 12 yıl hapsi istenen Gıda Mühendisi, akademisyen Bülent Şık’a bir soruşturma daha açıldı. Şık hakkında sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek, "terör örgütünün propagandasını yaptığı" iddiasıyla soruşturma başlatıldığı ortaya çıktı.

 

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'da  Dilovası’nda yaşanan kanser vakalarını deşifre ettiği için Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’na hakaret etmiş, basına açık bir toplantıda "Şarlatan" demişti.

 

Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Sait Ağdacı 2017 yılında kanserden ölümlerin oranının dünyada yüzde 12,5, Türkiye'de yüzde 12,9, Kocaeli'de ise yüzde 18,9 olduğunu belirterek, bu oranın Dilovası'nda yüzde 33,7'ye çıktığını vurgulamıştı.

 

Türk Tabipleri Birliği, gizlenen kanser raporunu halka açıkladığı için bilim insanı Bülent Şık hakkında dava açılmasının ardından, Sağlık Bakanlığı'na araştırmanın sonuçlarının neden kamuoyuna açıklanmadığını sordu. Kocaeli de yaşayanlar olarak bizlerde buradan soralım. Neden açıklamıyorsunuz? Bir şeyleri mi gizliyorsunuz?

 

 

Bu yazı toplam 6424 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi