Dijital cağın tehlikesi! Deepfake nedir? Deepfake ile neler yapılır?

Dijital cağın tehlikesi! Deepfake nedir? Deepfake ile neler yapılır?

İnsan hayatını girdikten hemen sonra dijital çağın tehlikesi olarak nitelendirilen 'Deepfake' son dönemde pek çok internet kullanıcısının korkulu rüyası haline geldi. Nerdeyse her gün yüzlerce yeni internet kullanıcısını mağdur eden Deepfake, internet kullanıcıları tarafından merak edilerek sıklıkla araştırılıyor. Peki, Deepfake nedir? Deepfake ile neler yapılır?Deepfake nasıl kullanılır? Deepfake tehlikesi nedir? İşte detaylar...

Deepfake isimli uygulama,yapay zekanın inanılmaz bir nimeti olduğu gibi, sorumsuzca kullanıldığında dezenformasyonun hızla yayılmasına yol açarak hem insanları hem de kuruluşlar için tehdir haline gelebiliyor.Peki, dijital çağın korkulu rüyası Deepfake nedir? Deepfake ile neler yapılır?Deepfake nasıl kullanılır? Deepfake tehlikesi nedir? İşte merak edilen soruları ile cevapları...

DEEPFAKE NEDİR? NASIL KULLANILIR?

“Deepfake” teknolojisi, yüz fotoğrafı ya da tablodan, yüksek gerçekçiliğe sahip, konuşan, gülen ya da yüz ifadelerini kullanan sahte videolar üretilmesine olanak sağlıyor, bunun yanı sıra herhangi bir videodaki konuşmayı değiştirip düzenleyebiliyor.

DEEPFAKE TEHLİKESİ NEDİR?

. Yapay zeka ile oluşturulan sahte ses ve video dosyaları ile kişisel verilerden özel hayatın mahremiyetine kadar pek çok alan tehdit altında.

DEEP FAKE SUÇ MU?

Türk Ceza Kanununda bu konuya ilişkin spesifik bir suç tanımı yapılmamıştır. Doktrinde, Deepfake ile üretilen cinsel içerikli görüntülere ilişkin “Cinsel İçerikli Görüntüleri Rızaya Aykırı Olarak İfşa Etme, Yayma, Erişilebilir Kılma veya Üretme Suçunun” ihdas edilmesi önerilmiştir.

DEEPFAKE ANLAŞILABİLİR Mİ?

Bir kişinin yüzünde, söylediklerine uyması gereken duyguyu göstermiyorsa büyük olasılıkla deep fake'tir. Yüz geçişini veya görüntü birleştirmeyi algılayabiliyorsanız, video deep fake olabilir.

DEEPFAKE ÜCRETLİ Mİ?

FaceApp'in gelişmiş yapay zeka filtreleri ve efektleri sizi en büyüleyici halinize getirebilir. Deepfake uygulaması sınırlı özelliklere sahip ücretsiz bir plan sunar

DEEPFAKE HANGİ PROGRAM?

Bilgisayarına Deepfake programı indirmek isteyenlerin tercih ettiği DeepFaceLab, sahte videolar oluşturmak için kullanılan, Windows işletim sistemine yüklenebilen bir uygulamadır. Uygulama bir insanın yüzünü değiştirmek için makine öğreniminden yardım alır.

DEEPFAKE NASIL YAPILIR?

Deepfake, yapay zeka kullanılarak insanları hiç bulunmadıkları fotoğraflara ya da videolara ekleme ve seslerini taklit etme yöntemidir. İsmini internetin karanlık yüzü 'deepweb' teriminden alan deepfake, günümüzde öne çıkan bir hack türü olarak kabul ediliyor. Deepfake ciddi oranda tehlikeli bir yöntemdir.

DEEPFAKE FOTOĞRAF NE DEMEK?

Deepfake'ler, genellikle bir dizi fotoğrafı veya video kliplerini alır ve bu verileri kullanarak bir yapay sinir ağını (neural network) eğitir. Bu sinir ağı, bir kişinin yüzünün veya sesinin farklı yönlerini öğrenir ve bu bilgileri kullanarak yeni ve genellikle gerçekçi görünen videolar oluşturabilir.

DEEPFAKE TEKNOLOJİSİ NE ZAMAN ÇIKTI?

İlk olarak 2018 yılında kötü niyetli çevrimiçi aktörler tarafından kullanılmaya başlayan bu teknoloji, özellikle sinema sanatına görsel ve anlamsal olarak farklılıklar katarken, dijital uzamlarda daha çok derin sahtekârlıklar için kullanılmaktadır.

Kaynak:Abbas Çakar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.