Halil Yeni

Halil Yeni

Devinim Tiyatro Yeni Sezonu Beş Farklı Oyun ile Açıyor

Devinim Tiyatro Yeni Sezonu Beş Farklı Oyun ile Açıyor

2010 yılında kurulan ve kurulduğu günden bu yana oynadığı oyunlarda evrensel değerlere hitap ederek toplumcu gerçekçi eserler sahneleyen Ankara Devinim Tiyatro 2023 / 2024 tiyatro sezonunu tür, içerik, nitelik ve konsept olarak birbirinden farklı beş oyun ile açıyor.

Sanat hayatının 14. yılında yeni oyun repertuarı ile tiyatro severlerin karşısına çıkacak olacak Ankara Devinim Tiyatro 10 Ekim günü Arkadaş Zekai Özger'in hayatından ve şiirlerinden kurgulanarak hazırlanan ‘’Sevdadır’’ oyunu ile sezona başlayacak. Ölümünden sonra şiirleri kitaplaştırılan, belgesel filmi çekilip, çizgi romanı yazılan Arkadaş Z. Özger’in hayatı, Ankara Devinim Tiyatro tarafından ‘'Sevdadır'’ adıyla tiyatroya da uyarlanmıştı. Arkadaş Z. Özger’in 25 yıl süren yaşam yolculuğundan ve şiirlerinden yola çıkarak kurgulanan oyunun yönetmenliğini Ahmet Yapar üstlenirken, Arkadaş Z. Özger’i Hüseyin Oçan canlandırıyor.

‘'Sevdadır'’ oyunun ardından Ahmet Yapar'ın Bertolt Brecht’in ‘’Bay Keuner’in öyküleri’’adlı eserinden hareketle özgün olarak yazdığı ‘’Onların Çağı’’ adlı oyununu seyirci ile buluşturacak. Burjuva bir aile olan BAY ve BAYAN K’ ların sıradan, konformist ve düzenli giden hayatı Bay K’nın doğum gününde evlerine gelen ajan nedeniyle hiç beklenmedik bir şekilde değişir. Yaşadıkları ülkenin, toplum yapısı, sosyal / siyasal yaşamı, ekonomik gidişatı günden güne bozulmaktadır. Tek dertleri yaşam standartlarını korumak olan Bay ve Bayan K, doğum günü hazırlığı içindeyken Ajan onlara bu düzenlerini korumaları karşılığında arkadaşlarını, komşularını ihbar etmek zorunda olduklarını söyler ve zorla eve yerleşir. Doğum gününe gelenlerle beraber iş içinden çıkılmaz bir hâl alır.

Yunus Emre Gümüş'ün suç - şiddet temasıyla kaleme aldığı ve Ahmet Yapar'ın yönettiği, ‘’Zorba’’ adlı oyunu ise farklı bir konsept ile seyirci ile buluşuyor. CerModern sahnesinde ilk gösterisini yapacak olan oyun, meydan sahne tekniği tasarlanarak bir boks ringinde geçmesi ile seyircilere farklı bir izlenim sunuyor. Kendi alanında ünlü ve yetenekli bir keman ustası olan Âdem, keman atölyesinde elini makineye kaptırır ve sağ kolunu kaybeder. Zaman geçince uygun bir donör bulunup ona kol nakli yapılır ve yeni hayatına uyum sağlamaya başlarken zihninde ve hislerinde farklı değişimler geçirir. İyi bir insan, iyi bir eş, iyi bir usta olan Âdem zamanla şiddete yönelir. İstemediği şeyleri yapar, engel olamadığı olaylara karışır. Bir terapi seansında aslında kendinin değil kaybettiği kolun yerine takılan yeni kolunun ona istemediği şeyleri yapmaya ittiğinin farkına varır ve kolun (donörün) gerçek sahibini aramaya başlar. Yüzleştiği gerçek onu bambaşka olaylara sevk eder.

Yunus Emre Gümüş'ün bir diğer oyunu olan ‘’Muhteris Sükûnet’’ ise yenilenen cast ve prodüksiyonu ile gösterimine kaldığı yerden devam ediyor. Oyun, set işçisi saplantı derecesinde hayranı olduğu ünlü bir aktörü kaçırıp yaşadığı bodrum kata getirmesiyle başlar. İzbe, karanlık ve kirli bir dairede başlayan konuşmalar giderek kendini toplumsal / sosyal sınıf, eşitsizlik ve adil bir yaşam tartışmalarına bırakır. Fakat iki kişi arasında geçen tartışmaları tetikleyen bir kişi daha vardır! Bu kişinin yönlendirmeleri ve tartışmaya getirdiği başka boyutlarla durum farklılaşır, oyunun seyri değişir. 2016 yılında “Sevda Şener Oyun Yazma Yarışması Başarı Ödülü kazanan” bu oyun, finalinde sizi bambaşka bir gerçekle yüzleştirecek!

Geçtiğimiz sanat sezonunda Ankara bölgesi içinde en iyi erkek oyuncu ödülü kazanan CALIGULA oyunu da tiyatronun bir diğer prodüksiyon oyunu olarak gösterimine devam edecek. Roma’nın üçüncü imparatoru CALIGULA, aşırı savurganlığı, tuhaflığı, ahlâksızlığı ve acımasızlığıyla tanınır, despotluğuyla hatırlanır. Saltanatının yükseldiği dönemde rahatsızlanır ve uzun bir süre koma halinde kalır. Herkesin öldü sandığı bir anda uyanır ve o artık eskisi gibi değildir, haliyle Roma’da da hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Sanat, edebiyat düşkünü, nazik bir adam, gözünü intikam, hırs ve ölüm bürüyen birine dönüşür. Senatoyu fes eder, cumhuriyeti ortadan kaldırır, Roma hazinesini eğlencelere, şatafata, lükse harcar, önüne çıkan tüm engelleri ortadan kaldırır, kendi adaletini uygular. Albert CAMUS’un ünlü eseri CALIGULA, farklı reji yorumu ve anlatımıyla tarihler öncesinden bize bir şeyler söylüyor…

Bu yazı toplam 13755 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi