Deniz ortasında vardiyalı masaj

Deniz ortasında vardiyalı masaj

Şahin Karaoğlan’ın Haydar Koyu açıklarındaki rahatsızlığına kalp krizi teşhisini yatın sahibi Ali Arpacık koydu. Ekibi karaya kadar dönüşümlü aralıksız masajla bir defa duran kalbi çalıştırdı. Sektörde zorunlu ilk yardım eğitimi bir canı hayata bağladı

İlk Yardım Nedir? Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır. (Kaynak: www.ilkyardım.org.tr)

 

51 YAŞINDA KALP KRİZİ

KİMİN AKLINA GELİR Kİ!

 

İlk yardımın ne kadar önemli, yat turizminde gerek işletmeci gerek emekçi olarak yer alanlara zorunlu tutulmasının ne kadar yerinde olduğuna Ermeni asıllı yurttaşımız Şahin Karaoğlan, 2013 yılında henüz 51 yaşında iken tanık oldu. Nereden aklına gelirdi hele ki o yaşta, bir de denizin ortasında kalp krizi geçireceği.

 

YAŞAM ZİNCİRİNİN İLK

HALKASINDA ONLAR VAR

 

Ve günümüzde Şahin Karaoğlan’ı hayatta tutan üç halkalı yaşam zincirinin en önemlisinde, ilk halkasında yer alan Ali Arpacık’a o günü anlattırdık. Aslen Şanlıurfa’nın Siverek eşrafından olan ve 10 yılı aşkın süredir Didim’de yat turizminde yer alan Arpacık; One Minute teknesinin sahibi. Aldığı eğitimin getirdiği bilgi ve donanım ile Karaoğlan’ın kalp krizi teşhisi geçirdiğini tespit etmiş. Kendisiyle birlikte şu sıralar Kıbrıs’ta çalışıyor olan yat kaptanı Lütfü Aydın, yatın diğer personelleri eşi Derya Çobanoğlu, yeğeni Yunus Emre Arpacık ve Bülent İnci ile birlikte dönüşümlü olarak kalp masajı uygulamışlar.

 

AMİYANE TABİRLE;

DİDİM’İ AYAKLANDIRDI

 

Bu esnada boş durmamış. Yatını Aquasis De Luxe Otel’e doğru sürerken otel yönetiminin yanı sıra sağlıkçıları da ayağa kaldırmış. O dönemin Didim Devlet Hastanesi Başhekimi, günümüz Didim Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve aynı zamanda akrabası Doktor Halil Akıl’ı arayıp, “Bu bir kalp krizidir. Ona göre ambulans gönder” dediğini kaydeden Arpacık anı anlatmaya şöyle devam etti:

“EKŞIN” TÜRÜ FİLM ANLATIR GİBİ ANLATTI

“Denizden karaya doğru, getirdik tam yol. Bir kere yatta kalbi durdu. Aquasis De Luxe Otel’i arayıp bizi karaya çıkartması için bot tahsis edilmesini de istedim. Kalp krizi geçiren ismini daha sonra öğrendiğim Şahin Karaoğlan için ambulans, beraberindeki akrabalarının hastaneye gitmesi için araba ve taksi ayarladım. Karaya çıktıktan sonra ambulansa başka kişi almadılar. Eş zamanlı olarak hastaneye yola koyulduk.

O HELİKOPTER BURAYA

YA İNECEK, YA İNECEK 

O esnada Başhekim Halil Akıl arayıp durumu sordu. Ben de kendisine gerekirse Aydın’daki hastaneye kaldırılması gerektiğini söyledim. Başhekim de durumun vahametinden esasla helikopter ambulans talebinde bulundu. Helikopter de üç kere kalbi durmuş. Bu arada helikopter talebi esnasında bizim doktor küçük bir pürüz yaşamış ama, “Acil buraya gelmeniz lazım. Helikopter buraya gelmezse adam ölür” demiş.”

uclu-020.jpg

One Munite Yatı’nın sahibi Ali Arpacık (ortadaki) yeğenleri; Ferman Ali Arpacık (solundaki) ve 2013’teki müdahale ekibinde de yer alan Yunus Emre Arpacık ile.

 

**

 

URFA SİVEREKLİ ARPACIK’I BÜYÜKŞEHİR BOZMAMIŞ!  

 

‘PR yapmış’ denmesin diye

telefon numarası istemedim

 

ali-arpacik.jpg

Ali Arpacık söz konusu vakadan bir süre sonra Karaoğlan’ın kaldığı otele gidip ailesinden sağlığının iyi olduğuna dair bilgi edinmiş. Bu Arpacık ile Şahinoğlu Ailesi’nin 2013’ten bu yana son diyaloğu olmuş: “Daha sonra biz de gitmedik, onlar da gelmedi. Hiç diyaloğumuz olmadı. (Arkadaşımıza) Görüşürsen de, ‘teknenin sahibi merak ediyor seni.’ Ben bir süre otelciye de gidip hallerini hatırlarını sordum. İletişim bilgilerini almamıştık. Yanlış anlama olmasın, ‘PR yapmış’ olmayalım diye. Yine gelirler diye düşündük. Bir iki sene yine otele gittim, gelmediklerini öğrendim.”

 

**

KARAOĞLAN AİLESİ CENNETTEN BİR KÖŞEDE, “CEHENNEM” AZABI YAŞADI

Kendine getirdik. Kaptana devrettik

 

haydar-koyu-001.jpg

 

Şahin Karaoğlan ve geniş ailesi yat gezisine çıktıklarında Karaoğlan kalp krizini cennetten bir köşe olan Haydar Koyu açıklarında yaşarken beraberindekiler adeta cennette “cehennem” azabı yaşadı. Ali Arpacık ile birlikte o gün Şahin Karaoğlan’a müdahalede bulunan ekipten bir de şef aşçı Bülent İnci’ye o günü, anı anlattırabildik: “Ben o gün sadece kollarından tuttum. Destek verdim. Öbür arkadaşlar ayaklarından tuttu. Aldık yardımcı olduk. Su kolonya verdik. Kendine getirdik. Kaptana devrettik. İşime baktım.”

 

 

**

KARAOĞLAN İÇİN AMBULANS HELİKOPTERİ BÖYLE İSTEDİ… ÜST BAŞLIK

 

Göndermezseniz ölecek!

 

halil-akil-001.jpg

 

Günümüz Didim Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı, 2013’te aynı hastanede başhekim olarak görev yapan Doktor Halil Akıl, Karaoğlan’ın bugün hayatta olmasında en etken kahramanlardan biri. Aynı zamanda akrabası olan Ali Arpacık’tan edindiği bilgi doğrultusunda vakanın ağırlığını hastayı görmeden tespit eden Akıl yetkilileri arayıp, “Acil buraya gelmeniz lazım. Helikopter buraya gelmezse adam ölür” demiş. Didim ile Aydın’ın merkez ilçesi arası mesafe 91 kilometre. Karaoğlan’ın ambulans helikopterde dahi üç kez daha kalp krizi geçirdiğini göz önüne aldığımızda talebinin ve ısrarının ne kadar yerinde olduğu ortada.

FOTO

Halil Akıl

**

 

Beş yıldızlı otelden

5 yıldızlı hayati destek

 

otel-001.jpg

 

Didim, ülkemizde genelde orta gelir veya orta üstü gelir grubundan yurttaşların tercih ettiği bir tatil beldesi. Bundan ötürü üç yıldızlı oteller hayli yaygın ancak beş yıldızlı tesisleri de yok değil.

One Minute teknesinin sahibi Ali Arpacık ekibiyle birlikte bir taraftan Şahin Karaoğlan’a müdahale ederken krizi dört dörtlük koordine etmiş. Teknesi karaya doğru tam yol seyrederken Aquasis De Luxe Otel’i arayıp tekneye bir botun yanaşıp Şahinoğlu’nu almasını istemiş. Tıp uzmanlarına göre bu tür durumlarda saniyenin bile çok önemi göz önüne alındığı beş yıldızlı tesisten destek de, beş yıldızlı gelmiş.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.