Halil Yeni

Halil Yeni

Corning Optik Fabrikasında Ayrımcılığa Karşı Grev Kararı

Corning Optik Fabrikasında Ayrımcılığa Karşı Grev Kararı

Patronların işçilerin birliğini, dirliğini yıkmak için uyguladığı en bilindik taktiğidir mavi yakalı, beyaz yakalı işçi ayrımı. Kadrolu, sözleşmeli ayrımı. Fabrikanın ana çalışanı yada taşeron ayrımı. Buda onlardan biriydi.

 

Gebze Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Corning Optik fabrikasında her yıl tüm çalışanlara verilen yılsonu priminde işveren bu dönem beyaz ve mavi yakalılar arasında ayrımına gitti. İşçi kadrosunda çalışanlara verilmeyen pirimler memur kadrosunda çalışanlara verilmek istendi. Aynı fabrikada çalışıp aynı şirkete kazandıran işçiler ise patronun yapmak istediği bu ayrımcılık karşısında sesiz kalmadı ve greve çıktı.

 

 

DİSK Lastik-İş Sendikası Gebze Şubesi’nin örgütlü olduğu işyerindeki 105’i mavi yakalı ve sendikalı, 55’i beyaz yakalı olmak üzere 160 kadar çalışan var. Firmada yıllardır uygulanan, gerek beyaz gerek mavi yakalıların yararlandığı, yılsonu priminin sadece beyaz yakalı memurlara verileceği, mavi yakalı ve sendikalı üyesi çalışanların ise artık bu haktan yararlanamayacağı işveren tarafından sözleşme maddesine konmak istendi. Bunun üzerine uyuşmazlık çıktı. ABD merkezli firma bu tutumundan geri adım atmayınca işçiler tek bir seçenek kaldı. Grev.

 

DİSK Lastik-İş Sendikası Gebze Şubesi’nin örgütlü olduğu işyerindeki grev uzlaşma olasılığı üzerine bir süreliğine kamuoyuna duyurulmamıştı. Fakat sendika uzlaşma çabaları karşılığında sonuç alamayınca işçiler Gebze’de gerçekleşen 1 Mayıs İşçi Bayramı yürüyüş ve mitinginde, dövizleri ve pankartları ile yer alarak grevde olduklarını kamuoyuyla paylaştı.

 

Grevde ki bir işçi gazeteci Aktan Uslu’ya verdiği röportajda şunları söylüyor ve aslında greve çıkmalarında ki asıl amacı ve haklılığı da paylaşmış oluyor. “Yıllardır işçi memur ayrımı yapılmadan tüm çalışanlara verilen yılsonu primi yeni toplu sözleşme ile beyaz yakalı memurlara verilmeye devam edecek ancak mavi yakalı, sendika üyesi çalışanlara verilmeyeceği söylendi. Biz de bunun çalışanlar arası sınıf ayrımı olacağını, yılsonu hedeflerinin tutturulması ve prim kazanılmasında mavi yakalı sendika üyelerinin katkısının görmezden gelinemeyeceğini, bu uygulamayı kabul edemeyeceğimizi belirttik. Akabinde anlaşma sağlanamadı ve şu an yasal hakkımız olan grev hakkını kullanıyoruz. Mücadelemiz bu eşitsizliğin ortadan kaldırılmasına kadar sürecek.”

 

Lastik-İş Sendikası Gebze Şubesi Başkanı Ziya Ünal ise yaptığı açıklamada şunları paylaştı. “Corning’de sıra dışı bir gerekçeyle grevdeyiz. Burada sendika yokken dahi var olan, üretim hedefi tutturulduğunda herkese ödenen primler, sendika üyesi olan çalışanlara ödenmemek istendi. Biz kazanılmış hakkımızdan geri adım atmamak konusunda kararlıyız. Toplu iş sözleşmesinde kazanılmış hak olan primin geri alınmak istenmesi insan haklarına aykırı. Biz bu grevimizin ülkemiz emek hareketine de ışık tutmasını diliyoruz. Sermaye her zaman daha fazla kar etmek ister ve sermaye için biz çalışanlar sadece ürettiğimiz, onlara çalıştığımız sürece bir değeriz. En ufak bir sıkıntıda burada olduğu gibi sırtını döner. Özel istihdam büroları için yasanın çıktığı, sermayenin Hükümet marifeti ile kıdem tazminatımıza da göz koyduğu, emek haklarına saldırının yoğunlaştığı bir süreçteyiz. Şimdi birlikte mücadele etme zamanı. Kurucu genel başkanımız, merhum Rıza Kuas’ın dediği gibi: Bu kavga bitmez, mücadele sürer gider.”

 

 

Geçen hafta 1 Mayıs’tı. İşçilerin birliğinden beraberliğinden ve dayanışmasından yana yürüdük, sloganlar attık, halaylara duyduk, konuşmalar yaptık. Şimdi o söylediklerimizi hayata geçirmenin tam zamanı. Birlik için, beraberlik için bu haklı grevlerinde Corning Optik işçileriyle dayanışmaya…

 

 

Bu yazı toplam 2572 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi