Çayırova’da asansör tehlikesi

Çayırova’da asansör tehlikesi

MMO Gebze Temsilciliği Başkanı Sinan Yücel yapılan kontrollerde kullanılması sakıncalı  asansörlerin  en fazla Çayırova’da olduğunu açıkladı.

sinan-yucel.jpgMakine Mühendisleri Odası (MMO) Gebze Temsilciliği Başkanı Sinan Yücel asansör kullanımı ve kontrolü ile ilgili olarak bir açıklama yaptı. Yücel  yaptığı açıklamada şunları ifade etti,  “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 04 Mayıs 2018 tarihinde "Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği"ni Resmi Gazete'de yayımladı.

Yönetmelikle asansörlerin periyodik kontrolüne ilişkin usul ve esaslarla asansör periyodik kontrollerinde görev alacak A tipi muayene kuruluşlarının yetkilendirilmesine, yükümlülüklerine ve denetimlerine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Buna göre asansörlerin periyodik kontrolleri yılda en az bir defa, Bakanlık tarafından yetkilendirilen ve belediyeyle protokol imzalayan A tipi muayene kuruluşuna yaptırılacak.

2018 yılı için Gebze, Darıca Ve Dilovası Belediyeleri Royal Cert firması, Çayırova Belediyesi ise IQ NORM firması ile bölgelerindeki asansörlerin periyodik kontrollerinin yapılması için bir protokol imzalamıştır.

 

Piyasaya arz edilen asansörlerin ilk periyodik kontrolü tescil aşamasından önce, asansör yaptırıcısının müracaatı üzerine en geç 15 gün içinde A tipi muayene kuruluşu tarafından gerçekleştirilecektir.

İlk periyodik kontrolün yaptırılmasına ve ücretinin ödenmesine dair sorumluluk, asansör yaptırıcısında olacaktır.

Periyodik kontrole dair yükümlülük ilgili idare ve bina sorumlusunda olacaktır.

Periyodik kontrol sonuçları "kusursuz, hafif kusurlu, kusurlu ve güvensiz" olmak üzere dört grupta değerlendirilecek.

Kusursuz olarak tanımlanan asansöre "yeşil",

Hafif kusurlu olarak tanımlanan asansöre "mavi",

Kusurlu olarak tanımlanan asansöre "sarı",

Güvensiz olarak tanımlanan asansöre "kırmızı" renkli bilgi etiketi iliştirilecek.

 

GEBZE BÖLGESİNDE  3 BİN ASASÖR VAR

 

   Gebze sınırlarında en az 3000 civarında kayıtlı asansör olduğu bilinirken,   Darıca’da 680, Dilovası’nda 250 olarak bilinmektedir. Bölgede kayıt altına alınmamış birçok asansör de bulunmaktadır. Kayıt dışı asansörlerden sorumlu kişi diğer asansörlerde olduğu gibi bina yöneticisi; bina yöneticisi yoksa da tüm kat malikleri sorumludur. Bina yöneticisi asansöre her ay TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi olan firmalara bakım yaptırması zorunludur. Bu belgeye sahip olmayan firma ve ustalara bakım yaptırılması yasaktır ve cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.

Gebze Belediyesi tarafından 2016 yılında 193, 2017 yılında 66 adet asansöre mühürleme işlemi gerçekleştirilerek, güvensiz asansörler hizmetten men edilmiştir.

İLÇELERE GÖRE RİSK DURUMU

Yapılan yıllık periyodik ve takip kontrolleri sonucu kullanılması sakıncalı asansörlerin oranı;

Gebze ilçesinde %18,

Darıca ilçesinde %24,

Dilovası ilçesinde %40,

Çayırova bölgesinde %53 olarak kayıt altına alınmıştır.

         Makina Mühendisleri Odası Gebze İlçe Temsilciliği bünyesinde kurulan sektörde çalışan mühendisler tarafından faaliyetleri yürütülen Asansör Komisyonumuzun katkılarıyla 12 Mayıs 2018 tarihinde 14.00-17.00 saatleri arasında Gebze Ticaret Odası konferans salonunda gerçekleştirilecek panele bütün bina yöneticilerini ve tüm halkımızı davet ediyoruz.

Panelde asansörlerle ilgili hukuki süreç, sorumluluklar ve yönetmelik anlatılacaktır. Bu tarz etkinlikler komisyon tarafından periyodik olarak gerçekleştirilecektir.

Komisyon olarak biz mühendislerin; asansörün günlük yaşantımızda güvenlik açısından çok önemli olduğunu bilmekteyiz ve alınması gereken tüm önlemlerin yetkililer tarafından alınması gerektiğini söylemekteyiz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.