Çayırova İstiklal’de okuma öğrenme engel tanımıyor

Çayırova İstiklal’de okuma öğrenme engel tanımıyor

Çayırova İstiklal Ortaokulu’nda Türkçe Öğretmeni Murat Dağ öğrencileriyle okul bahçesinde okuma halkası oluşturdu. Öğrenciler ilk okuma sonrası ilk değerlendirmede merhum Fuat Sezgin’i yüreklerinde ağırladı

istiklal-3.jpg

 

Çayırova İstiklal Ortaokulu’nun mesleğini aşk ve şevkle yapan idealist eğitimcilerinden Türkçe Öğretmeni Murat Dağ, “Malum süreç”ten ötürü eğitimin hayli sekteye uğradığı süreçte yine sıradışı bir etkinliğe imza attı. Hem öğrencileri hem de öğrenci velilerinin gönüllerinde edindiği yeri, daha da sağlamlaştırdı.

BİLİM TARİHİ SOHBETLERİ

Öğretmen Dağ yeni projesini, “Okuma halkası” diye adlandırırken halkanın “zincirlerine” önce merhum Prof.Dr. Fuat Sezgin’e atfen, Sefer Turan tarafından yazarak derlenen, “Bilim Tarihi Sohbetleri” adlı kitabı öğrencilerine okuttu. Ardından öğrencileriyle İstiklal Ortaokulu’nun öğrencileri ile “makul süreç” kurallarına uyum içinde bahçede oluşturulan bölümde bir araya gelerek kitabı tartışmaya açtı. Son derece verimli geçen etkinlik seçme yazarlar ve eserleri ile devam edecek.

ÖĞRENCİLERİYLE KİTAP YAYINLAMIŞTI

 

kitap-003.jpg

Öte yandan söz konusu etkinlik Murat Dağ’ın ilk etkinliği değil. Murat Dağ görev yaptığı İstiklal Ortaokulu’nda öğrencilerine branşı olan Türkçe’yi bilmekle ve sevdirmekle yetinmedi. Öğrencilerini çok defa üretime yönlendirdi. Bu üretim çok defa Çayırova’da dönemin kaymakam, belediye başkanı ve milli eğitim müdürleri tarafından da Murat öğretmen ve öğrencileri makamlarda misafir edilerek onura edildi.

https://www.gebzehaber.net/murat-dagin-ogrencilerinden-ikinci-kitap-61975h.htm

Öğretmen Murat Dağ, yeni projeye dair sosyal medyadan yaptığı bilgilendirmede şu görüşlere yer verdi:  “Okuma halkamız. İlk kitap değerlendirmemiz. Fuat Sezgin: Bilim Tarihi Sohbetleri.

İLK KİTABIN DEĞERLENDİRMESİ YAPILDI

Her ne kadar hastalıklar bizi okullardan uzak tutsa da biz okumaya, değerlerimizi tanımaya devam ediyoruz. Başlattığımız okuma halkası projesinde ilk kitabımızın değerlendirmesini yaptık.  Öğrencilerim merhum Fuat Sezgin hocamızı tanıyıp güzel fikirler edindiler.

Umuyoruz ki Fuat Sezgin hocamızı örnek alınca ufukları açılacak, kendilerine güvenecek ve daha güzel işler başarma gayretinde olacaklar.

Okumaya devam, öğrenmeye devam.”

 

Fuat Sezgin kimdir?

 

fuat-sezgin.jpg

 

Prof. Dr. Fuat Sezgin 24 Ekim 1924 tarihinde Bitlis'te dünyaya gelen ve 30 Haziran 2018'de İstanbul'da vefat eden İslam tarihi, bilim ve teknoloji alanlarında çalışmalar yapan akademisyen.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Şarkiyat Enstitüsü'nün İslami Bilimler ve Orientalistik bölümünde görev yapan, Alman Hellmut Ritter'in yanında öğrenim gören Prof. Dr. Fuat Sezgin, 9 ve 13'üncü yüzyıllar arasındaki Endülüs ve Abbasi Devletleri'nde görev yapan bilim insanlarının önemli katkılarını inceleme alanına yöneldi. 

1950 yılında Arap Dili ve Edebiyatı'nda 'Buhari'nin Kaynakları' isimli doktora tezini bitirdi. 1954'te İslam Araştırmaları Enstitüsü'nde doçent olan Prof. Dr. Fuat Sezgin, 27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi etkisiyle üniversiteden uzaklaştırıldı.

Prof. Dr. Fuat Sezgin, askeri darbenin ardından 1961'de Almanya'ya gitti. Almanya'nın Frankfurt kentinde bulunan Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi'nde ilk zamanlarda misafir doçent unvanı ile ders vermeye başladı. 1965 yılında profesörlük unvanı alan Prof. Dr. Fuat Sezgin, 1978'de Suudi Arabistan Kral Faysal Vakfo tarafından İslami Bilimler Ödülü'nü almaya layık görüldü.

1982 yılında

Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi'nde Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü'nü kuran Prof. Dr. Fuat Sezgin, üniversite bünyesinde enstitünün müzesini de açtı. 

Prof. Dr. Fuat Sezgin 1978 yılında Kral Faysal Ödülü, 1980 yılında Frankfurt am Main Goethe Plaketi, 1982 yılında Almanya 1. Derece Federal Hizmet Madalyası, 2001 yılında Almanya Üstün Hizmet Madalyası, 2004 yılında İran İslami Bilimler Kitap Ödülü ve 2009 yılında Hessen Kültür Ödülü aldı.

Prof. Dr. Fuat Sezgin kitapları ve eserleri 13 ciltlik Geschichte des Arabischen Schrifttums, Zeitschrift für Geschichte der arabisch-islamischen Wissenschaften dergisi ve Wissenschaft und Technik im Islam kataloğudur.

Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle 2019 yılı 'Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı' olarak ilan edildi. Cumhurbaşkanlığı genelgesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019’un 'Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı' olarak ilan edilmesinin uygun görüldüğünü belirterek, bu kapsamda gerçekleştirilecek organizasyonların Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı ile birlikte yapılacağını aktardı.

 

 

Prof. Dr. Fuat Sezgin 30 Haziran 2018 tarihinde İstanbul'da 93 yaşında yaşamını yitirdi ve İstanbul Gülhane Parkı içerisinde yer alan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi önünde yer alan bölüme defnedildi.

Kaynak: www.milliyet.com.tr

 

Kitap ve yazarına dair..

 

sefer-turan.jpg

 

Dünya bilim tarihçiliğinin tartışmasız en önemli isimlerinden biri merhum Fuat Sezgin’di. Derinlikli, uzun yıllara dayanan çalışmaları, sahih bakış açısıyla bilim tarihinin insanlığın ortak malı olduğunu, bugünkü Batı biliminin İslâm medeniyetinin güçlü tesirleriyle doğduğunu ortaya koydu.
 
Sefer Turan’ın söyleşiyle şekillendirdiği Bilim Tarihi Sohbetleri İslâm bilimler tarihinin en önemli isimlerinden Fuat Sezgin’in hayatı, anıları, aynı zamanda bilimler tarihine duyulan tutkunun kitabı… Yaşadıklarını dönemin toplumsal ve siyasal panoramasını çözerek anlatan Sezgin…

Kaynak ve devamı:

https://www.kitapyurdu.com/kitap/bilim-tarihi-sohbetleri/491917.html

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.