Abbas ÇAKAR

Abbas ÇAKAR

Buna hepimizin ihtiyacı var...

Buna hepimizin ihtiyacı var...

 

  Koca bir yılı daha geride bıraktık.  Acısı ile tatlısıyla ömürden bir yıl daha geçti.  2022'e güle güle, 2023'e hoş geldin dedik. 

 

  Aslında zor bir yılı geride bıraktık. Malum pandemi sonrası dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de ekonomik krizin gölgesinde,  vatandaşın belini oldukça büken bir yıl geçirdik.  Hatırlarsanız, geçtiğimiz yılın ilk günlerinde açıklanmaya başlayan zamlar, yıl sonuna kadar devam etti.  Altın ve dövizin yükselmesi,  akaryakıt fiyatlarındaki artışın önüne geçilememesi 2022'nin en çok konuşulan konuları oldu.

 

  2022'de ülkemizde pek çok önemli olay ve gelişme yaşandı. Bizleri en çok gururlandıran herhalde 1915 Çanakkale Köprüsü'nün tamamlanarak hizmete açılması, Ampute Milli Takımımızın dünya şampiyonu olması, TOGG'un seri üretime başlaması olmuştur.   En çok sevindiren olaylar ise Karadeniz'de bulunan gaz rezervi,  Adana ve Şırnak’ta bulunan petrol olmuştur.

 

  Gurur veren ve sevindiren olayların yanı sıra oldukça üzücü olaylarda yaşadık. Marmaris ve Bodrum'da yaşanan orman yangınları, yurdumuzun farklı illerinde ki sel ve deprem felaketleri, Bartın Amasra'da 41 vatandaşımızın hayatını kaybettiği maden faciası ve İstanbul İstiklal Caddesinde 6 vatandaşımızın yaşamını yitirdiği hain terör saldırısı gibi birçok üzücü olayda yaşadık.

 

 2022’de siyasette de bazı ilkler yaşandı.  6 muhalefet lideri ilk kez bir araya geldi.  Ana muhalefet lideri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, elektrik zamlarına tepki göstermekle kalmadı.  ‘Faturayı ödemeyeceğim' çıkışında bulundu ve elektrikleri kesildi.  Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na 'hakaret' iddiası ile yargılandığı mahkemeden 2 yıl 7 ay hapis cezası ve siyasi yasak cezası verildi.

 

 2022'de biz rahatlatan ve ‘oh be’ dedirttiren gelişmelerde yaşandı.  Bunlardan bazıları pandemi nedeniyle yapılan ve zorunlu olan HES kodu sorgulaması ile açık alanlar dahi uygulanan maske zorunluluğunun kaldırılması oldu. 2022'de çok değerli sanatçıları da kaybettik. Fatma Girik, Halit Kıvanç,  Hıncal Uluç, Cüneyt Arkın,  İlhan İrem gibi birbirinden değerli ustaları toprağa verdik.

 

  Ülkemizin yanı sıra Kocaeli'de 2022 yılında en akılda kalan gelişmelerden biri nüfusumuzun 2 milyonu geçmesi oldu.  Ayrıca pek çok kurumdaki yönetici kadroları da değişti. Kentimizde bu yıl herkesi üzen en önemli konulardan biri Kocaelispor TFF 1. Lig’den 2. Lig’e düşmesi oldu.  

 

 2022'de Kocaeli'de pek çok değişim de yaşandı.  Bu değişimlerden en çok beğenileni herhalde Kocaeli denilince ilk akla gelenlerden biri olan yürüyüş yolunda yaşandı. Yürüyüş Yolu Projesi tamamlandı ve  'Cumhuriyet Bulvarı'  adını aldı. 

 

 Kandıra Yolu’nun tamamlanan 8 kilometrelik iki varyantının açılışı yapıldı. Kartepe Derbent'te 3 yıldan bu yana trenlerin durmadığı istasyon yeniden hizmete açıldı.  Ramazan ayında Cumhuriyet Bulvarı'nda bir iftar rekoru kırıldı. Tam 11 bin kişi aynı anda iftar açtı.

 

  2022'de, Kocaeli'ni en çok gururlandıran olaylardan biri,  herhalde Dilovası ENKA Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Zeynep Dila Kuyucu'nun, YKS'de 500’er tam puan alarak iki alanda Türkiye birincisi olması oldu.

Hepimizi korkutan olay ise Düzce merkezli deprem oldu. Yürekleri ağızlara getiren bu felaket çok şükür kayıpsız atlatıldı.  

 

  2022'nin bitmesine sayılı günler kala,  8 yıllık görev süresinin ardından KOÜ rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü'nün Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı ve YÖK üyeliğine atanması da, en çok  konuşulanlar arasına girdi.

 

 2022'nin en dikkat çeken olayları ise sendika ve işveren görüşmesinin sonuç vermediği ve grev kararı alıp, greve çıkacakları gün Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile grev yasağı gelen Bekaert işçilerinin yasağa rağmen greve çıkması oldu.

 

 2022'ye dair yurt genelinde ve Kocaeli'de aklımda kalan önemli gelişmeleri paylaştım.

Benim hatırlayamadığım daha pek çok olay ve konu vardır.  Evet,  yazımın başında söylediğim gibi acısı ve tatlısı ile bir yıl daha geri de kaldı.

 

 2023' ten beklentilerime gelince,  2022'nin aksine bol bol zam haberleri yerine indirim haberleri alıp vermek. Bütün işçi ve emekçilerin, haklarını masada kazandığı, greve çıkmadığı bir ülke ve kent görmek.

 

  Aynı zamanda ülke olarak daha mutlu ve neşeli olabileceğimiz, olaylara bugünden daha olumlu bakabileceğimiz bir atmosferin oluşması tek isteğim. Buna hepimizin ihtiyacı var. Çevre ülkelerimizde meydana gelen savaşların bittiği, göz yaşının dindiği bir 2023 diliyorum.    

Bu yazı toplam 12109 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Abbas ÇAKAR Arşivi