Böbrek Ağrısı : Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Böbrek Ağrısı : Nedir, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Böbrek ağrısı, böbreklerin bulunduğu bölge çevresindeki ağrı şeklinde hissedilir. Böbrekler, sırtta kaburganın altında iki tarafta bulunur. Bu nedenle böbrek ağrısı, genellikle sırt ağrısı ile karıştırılabilir. Böbrek ağrısını sırt ağrısından ayırt etmek mümkündür.

Böbrek ağrısı; sırtta olabileceği gibi vücudun yanlarına, alt karın ve kasık gibi bölgelere de yayılabilir. Bu iki ağrıyı ayırt etmeyi sağlayan bir diğer fark ise; sırt ağrısının bel kısmında, böbrek ağrısının ise kaburgaların altında daha derinde hissedilmesidir. Böbrek ağrısına benzeyen ağrıların hepsi her zaman böbrek ile ilgili olmayabilir. Ayrıca böbrek sorunlarını işaret eden ağrılarda; ateş, kusma, ağrılı idrar benzeri ek belirtiler görülebilir.
Böbrek ağrınız olduğundan şüphe ediyorsanız, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmayı düşünebilirsiniz.

Böbrek Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Böbrek ağrısı, farklı böbrek hastalıklarında farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Ancak genel olarak nasıl belirtilerle kendini gösterdiğini söylemek gerekirse:
• Genelde sabit, donuk hissedilen bir ağrı,
• Göğüs kafesinin altında veya karın bölgesinde hissedilen ağrı,
• Genelde sadece bir tarafta görülen yan ağrısı, bazen her iki tarafta da hissedilebilir,
• Dalgalar halinde gelen keskin veya şiddetli ağrı,
• Kasık veya karın bölgesine yayılabilen ağrı,
• Böbrek ağrısı ile ortaya çıkabilecek diğer semptomlar şeklinde sıralanabilir.
Böbrek ağrısı ile seyreden semptomlar, böbrek ile ilgili sorunlara işaret ediyor olabilirler. Bu nedenle dikkat edilmesi gerekir. Böbrek ağrısına eşlik edebilecek semptomlar şu şekildedir:
• Ateş,
• Kusma,
• İdrar yaparken ağrı olması,
• Bulanık görünen idrar,
• İdrarda kan görülmesi.

Böbrek Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?
Böbrek ağrısına neden olan tıbbi durumun tanısını koyma işini, ancak bir hekim yapabilir. Başvurduğunuz sağlık kuruluşunda önce rahatsızlığınızın hikayesi alınarak, böbrek ağrısına sahip olup olmadığınız anlaşılır. Sonrasında bir fizik muayene ile belirli ön tanılar konulur. Bu işlemlerden sonra doğru tanıya ulaşmak için;
• Kan testi,
• İdrar testi,
• Ultrason görüntüleme ya da
• Bilgisayarlı Tomografi (BT) istenebilir.

Geçmişte böbrek taşı tanısı aldıysanız, hastayı radyasyona maruz bıraktığı için, Hekiminiz Bilgisayarlı Tomografi (BT)’den kaçınabilir. Hangi testlerin, tanı konulması için en uygun olduğuna karar verirken, hekiminizin fikrini almayı düşünebilirsiniz.

Böbrek Ağrısı Tedavi Yöntemleri?
Böbrek ağrısını tedavi etmek tek başına tavsiye edilen bir durum değildir. Böbrek ağrısı, neredeyse her zaman altta yatan bir soruna işaret ettiği için; ağrıdan kurtulmak da ancak sorunu ortadan kaldırmak ile mümkündür. Bu sırada ağrı kesici içmek gibi hızlı çözümlere yönelmek isteyebilirsiniz; ancak böbrek ağrısı konusunda hekiminize danışmadan ilaç almak pek de sağlıklı olmayabilir.

Böbrek ağrısını tedavi etmek için, altta yatan hastalığı tedavi etmek gerekir. Bu da tanı konulması ve hastalığa özgü olan tedavinin uygulanması ve hastanın takip edilmesi ile mümkündür. Ancak tüm bunlar ortaya çıkmadan önce böbrek sağlığını koruyarak da böbrek ağrısından kaçınılabilir. Böbrek sağlığını korumak için bilmeniz gereken şeyler şu şekildedir:
• Bol su tüketmek, böbrek sağlığı için oldukça faydalıdır.
• Şeker oranı yüksek içecekler, böbrek zararına yol açan şeker hastalığına neden olabilir.
• Çok fazla tuz tüketimi veya çok fazla kafein içeren içeceklerin tüketimi dehidrasyona (yani vücutta su kaybına) sebep olur ve uzun vadede böbrek hasarına yol açabilir.
• Ayrıca böbrek enfeksiyonlarından korunmak da böbrekte ağrı oluşmasının önüne geçecektir.

Böbrek enfeksiyonlarından korunmak için ilk olarak böbrek sağlığını korumak ve sonrasında boşaltım sisteminin dış ögelerinin temizliğine önem vermek atılacak ilk adımlar olarak sayılabilir. İhtiyaç duyulduğu anda tuvalete giderek ihtiyacını gidermek, böbreklere binebilecek bir yükün oluşmasının önüne geçecektir. Tuvalette temizliği önden arkaya olacak şekilde yapmak da sağlıklı bir temizlik alışkanlığıdır. Cinsel organların temizliğine özen göstermek ve seksten sonra tuvalete gitmek, idrar yollarının sağlığını koruduğu için; uzun vadede böbrek sağlığı açısından da önemlidir. Kimi araştırmalara göre; kabızlık yaşıyorsanız, kabızlığı en kısa sürede tedavi etmek de idrar yolu enfeksiyonunun önüne geçebilir.
Böbrekler, boşaltım sisteminin en önemli organlarından biridir. Vücuttan zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. Bu nedenle böbreklerin ve boşaltım sisteminin sağlığını korumak, vücudun genel sağlığı için de oldukça önemlidir. Böbrek ağrısından muzdaripseniz, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmayı düşünebilirsiniz.

TURGAY ÇÖPOĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.