Halil Yeni

Halil Yeni

Biri kadın Üçü Çocuk Altısı Göçmen Yetmişbir İş Cinayeti

Biri kadın Üçü Çocuk Altısı Göçmen Yetmişbir İş Cinayeti

 

 

Derince’de gemiden yük indirildiği sırada pistonun patlaması sonucu dengesini kaybederek denize düşen işçi hayatını kaybetti.  Gebze'de çalıştığı inşaatın dördüncü katında kalıpları sökerken düşen işçi Cemil Özdemir, yaşamını yitirdi. Cevdet Koç adlı işçi pres makinesine sıkışarak, Ayab Khan adlı işçi ise mangal kömürü deposunda çıkan yangında yanarak yaşamını yitirdi.

 

Safiport Derince Limanı'nda demirlerin altında kalarak ağır yaralanan taşeron işçi Sabri Aygan, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Gebze’de inşaatın çöken istinat duvarı altında kalan inşaat işçisi Murteza Yıldırım hayatını kaybetti. 25 yaşındaki inşaat işçisi Tugay Yurdal, TOKİ'ye bağlı konutlarda 3. kattan düşerek yaşamını yitirdi.

 

Yılport limanında üzerine konteynır düşen 23 yaşındaki Çağrı Karadaş yaşamını yitirdi. Dilovası’nda, vinçle taşınan konteynere zincir bağlamaya çalışan 30 yaşındaki Yasin Doğru, vincin yüksek gerilim hattına teması sonucu akıma kapılarak öldü.

 

 

Onlar 2018 yılının ilk aylarında aramızdan ayrılan emekçiler. Öncesi de var. 2017 yılında Kocaeli de 71 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

 

Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, 3 aylık periyotlarla düzenlediği meclis toplantısının ikincisini geçtiğimiz günlerde Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şube binasında gerçekleştirdi. Toplantıya işçilerin yanı sıra iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi, avukat ve gazeteciler de katıldı. Meclis toplantısına ‘2017 Yılı iş Cinayetleri Raporu’nun sunumuyla başlandı. Sunumu Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi Koordinasyonundan Selçuk Karstarlı yaptı.

 

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre 2017 yılında en az 2006 emekçinin iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirdiğini aktartarak sözlerine başlayan Karstarlı, 2017 yılında Kocaeli’de 71 emekçinin iş cinayetine kurban gittiğini aktardı.

 

En fazla iş cinayetinin yaşandığı iller arasında Kocaeli’nin 6. sırada olduğunu vurgulayan Karstarlı, “2016 yılında ise en çok ölümün yaşandığı ikinci il idi Kocaeli. 2016’da 89 işçi hayatını kaybetmişti. İlimiz 2017 yılında iş cinayetleri bakımından, ölen kişi sayısı dikkate alındığında ülke genelinde 6. sırada gelmekte fakat sigortalı sayısına göre 2., nüfusa oranla da 3. sırada” dedi.

 

Kocaeli’de 2017 yılında en fazla iş cinayetinin 17 işçi ölümü ile Gebze ilçesinde gerçekleştiğini belirten Karstarlı, Gebze’yi İzmit, Darıca ve Kartepe ilçelerinin takip ettiğini ifade etti. İnşaat iş kolunda hem ülke genelinde hem de Kocaeli’de en fazla işçinin hayatını kaybettiğini ifade eden Karstarlı “Kocaeli’de metal iş kolundaki ölümler ülke ortalamasının 2 katından fazla. Verilere göre Kocaeli’de en fazla ölüm, ezilme ve göçük sebebi ile olmuştur. Kalp krizi ve beyin kanaması nedeniyle hayatını kaybedenlerin oranı ülke genelinde yüzde 9 iken Kocaeli’de bu oran yüzde 15 olarak gerçekleşmiştir. Kocaeli’de ölen 71 işçiden 1’inin kadın olduğunu vurgulayan Karstarlı, 71 işçiden 3'ünün yaşı 18 yaşın altında, 6 işçi ise göçmen olduğunu bildirdi.

 

 

Bu yazı toplam 1581 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi