Bir buçuk ton atık topladılar

Bir buçuk ton atık topladılar

İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi organizasyonuyla düzenlenen “Deniz Dibi ve Kıyı Temizliği” etkinliğinde bir buçuk ton atık toplandı.

Kocaeli İli Deniz Çöpleri İl Eylem Planı kapsamında; İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi organizasyonuyla, Körfez Tütünçiftlik Vapur İskelesi'nde “Deniz Dibi ve Kıyı Temizliği” etkinliği düzenlendi. Körfez Kaymakamlığı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Körfez Belediyesi, Körfez İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Körfez İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Körfez Ticaret Odası, Körfez Kent Konseyi, Nicomedia Su Sporları ve Su Altı Avcılığı Spor Kulübü, Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) Kocaeli Şubesi, Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Mezunlar Derneği (KOÜDEFAMED), Kocaeli Sportif Olta Balıkçılığı ve Doğayı Koruma Derneği işbirliğinde gerçekleştirilen, ayrıca TRT ekranlarından da yayınlanan etkinlik, oldukça ilgi gördü.

 

ÖNEMLİ İSİMLER KATILDI

Deniz dibinde su altı dalgıçlarının çalışmaları, deniz sevdalıları, sivil toplum kuruluşları, gönüllü öğrenciler ve çevre duyarlısı vatandaşların katılımlarıyla; denizden 14 adet lastik, plastik, cam ve diğer ürünler olmak üzere yaklaşık bir buçuk ton atık toplandı. Deniz Dibi ve Kıyı Temizliği etkinliğine; Körfez Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, Körfez Belediye Başkan Yardımcısı Osman Yurt, Kocaeli Liman Başkan Yardımcısı Adem Daşdemir, İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Can Özgülenç, Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Parlak, Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Murat Coşkun, il ve ilçe protokolü ve ilgili sivil toplum kuruluşları iştirak etti.

 

İYİLİK YAP, DENİZE ATMA!

Nicomedia Su Sporları ve Su Altı Avcılığı Spor Kulübü Başkanı Cengiz Aslan, yaptığı konuşmada, “İyilik yap, denize atma!” şeklinde bir sloganlarının olduğuna dikkat çekerken, “İyilik dahi olsa denizlerimize attığımız en küçük materyal uzun vadede geleceğimize olumsuz etkilere yol açacaktır” dedi. İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Can Özgülenç, Kocaeli ve deniz başlığında yaptığı konuşmada, “Kocaeli, stratejik önemini, ekonomik gücünü denize borçludur” dedi. Özgülenç, Kocaeli’nin deniz sayesinde sanayi kenti, liman kenti ve turizm kenti olduğuna dikkat çekti.

 

ÖNEMLİ YATIRIMLAR HAYATA GEÇTİ

Kocaeli’de son yıllarda deniz özelinde önemli çalışmalar yapıldığı ifade eden Özgülenç, “Kandıra, Darıca ve Karamürsel’deki mavi bayraklı plajlar, ilimizin öne çıkan yerleri olup su sporları, su altı dalışları da en çok yapılan branşlardır. Körfez’in günün 24 saati deniz uçağı ile denetlenmesinin, sahillere yapılan yatırımların, Kocaeli’nin deniz kenti hüviyetini güçlendirdiğini düşünüyoruz.  Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz öncülüğünde yapılan turizm çalıştayı ve bununla beraber atılan turizme dönük adımların da deniz kenti Kocaeli markasına katkı sağladığına inanıyoruz. Kuşkusuz ki Kocaeli, bu güzelim körfeze sahip olduğu için yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın en stratejik bölgelerinden birisidir. Bu yüzden gözümüz gibi bakmamız gereken en önemli değerimiz, denizimizdir” dedi.

 

PLASTİK ATIK İSTİLASI ALTINDA

Körfez Belediyesi Başkan Yardımcısı Osman Yurt da “Dünya denizleri ve okyanuslar plastik atık istilası altında. Her yıl 500 milyarla 1 trilyon arasında naylon poşet üretiliyor. Bunların üretimi esnasında 200 ile 400 milyon varil arasında petrol kullanılırken, dünyada denizlerin temiz kalması mümkün mü? Deniz canlıları da ekosistemde kirlenme, bozulma ile birlikte tükeniyor. Oysa denizlerden elde edilen canlılar insanlara 90 milyon ton gıda sağlıyor. Bilim insanları, plastik tüketiminin aynı şekilde artması durumunda, 2050 yılında denizlerde balıklardan çok plastik olacağını öne sürüyor” dedi. Yurt, gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmanın herkesin görevi olduğunu kaydetti.


DÜNYA FELAKETLERLE KARŞI KARŞIYA

Körfez Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin ise, İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi’ni bu etkinlik nedeniyle kutlarken, “Bütün dünyamız felaketlerle karşı karşıya. Gün geçmiyor ki ülkemizin ve dünyamızın bir parçasında çeşitli afetler olmasın. Bunların gerekçesine baktığımız zaman dünyamızı çok hor kullanıyoruz. O nedenle hava kirliliğine, deniz kirliliğine, toprak kirliliğine dikkat çekmek istiyoruz. Öncelikle kirletmeyeceğiz, çevreye saygılı olacağız, üretirken kirletmeden üreteceğiz, çevreye zarar vermeyeceğiz. Bütün bunlara dikkat ettiğimiz zaman gerekli sonuca mutlaka ulaşırız” dedi. Denize atılan plastik maddelerin yüzlerce yıl yok olmadan kaldığına dikkat çeken Gürsoy, “Hepinizi çevre duyarlılığına davet ediyorum” dedi. Etkinlik, deniz kıyısında ve sahilde yapılan çevre temizliği ve çıkan atıklarla toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

 

deniz-(2)-002.jpg

 

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.