Halil Yeni

Halil Yeni

BİLKAR’ın Dayanışmaya Halkın Sanata İhtiyacı Var

BİLKAR’ın Dayanışmaya Halkın Sanata İhtiyacı Var

 

 

Bilim ve Sanat Kooperatifi (BİLKAR) Gebze’de ‘’halk için sanat’’ anlayışıyla kâr mantığı gütmeden konserler ve tiyatrolar gerçekleştiren, özellikle yoksul çocuklara müzik, resim, tiyatro gibi eğitimler veren, Kentteki tüm toplumsal ve sanatsal çalışmalara katkılar sunan, emeğin kenti Gebze’de emekçiler adına dayanışma etkinlikleri, tiyatrolar gerçekleştiren, laikliği, bilimsel eğitimi ve kamuculuğu savunan bir sanat kurumu…

 

Dünyada yaşanan pandemi süreci hayatın her alanını derinden etkiledi. Bu alanlardan biri de kültür sanat çalışmaları oldu. Salgının ülkemizde görülmesi ile birlikte ilk kültür sanat merkezleri, tiyatrolar ve sinema salonları kapatıldı. Edebiyat dergileri basılamadı, konserler yasaklandı, sanat ve edebiyat alanına dair tüm çalışmalar askıya alındı.

 

Bu süre zarfında tiyatrocusundan, ışıkçısına, müzisyeninden, solistine, yazarından, yönetmenine, dergi çalışanlarından kitapevlerine kadar sanatın her alanında çalışan emekçiler ve onların bağlı olduğu kuruluşlar büyük zorluklar yaşadı. Yaşanan zorluklar karşısında sorumlular, sanat insanlarına ve kuruluşlara katkı sunmadığı gibi salgın bahane edilerek sanatı susturulmaya çalıştı.

 

Sanatın her alanından insanlar işsizlikle ve geçim derdiyle boğuşurken iki yüze yakın müzik emekçisi ekonomik nedenlerden dolayı yaşamını sonlandırdı.  Ekonomik gücü olan sanat ve edebiyat kuruluşları kendi birikimleriyle ayakta kalmaya çalışırken, birikimi olmayan çok sayıda sanat merkezi ve edebiyat kuruluşu kapanmak, faaliyetlerine son vermek zorunda kaldı.

 

Bilim ve Sanat Kooperatifi BİLKAR, bu süreçten ağır darbeler alsa da küçülmeye gidererek varlığını devam ettirmeye çalıştı. Ve az sayıda kişinin özveri ve dayanışmasıyla ayakta kalmayı başardı. Fakat bununla yetinmeyip çalışmalarını sosyal medya kanallarına taşıyarak birbirinden değerli konu ve konukla konserler, tiyatro gösterimleri ve söyleşirler gerçekleştirdi. Yine sanatçılarla ve sanat üreten kurumlarla, tiyatro ve edebiyat topluluklarıyla dayanışma içinde oldu. 

 

Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi ve yansıması olarak karımıza çıkar. BİLKAR bu yaratıcılık ve hayal gücüyle yola çıkarak ve dostlarının kendisi ile dayanışma içinde olacağına inanarak yeni bir sürece hazırlanıyor. İmkân ve olanakları daha fazla olan, kurslarını en verimli şekilde gerçekleştireceği, kültür sanat çalışmalarına çok yakışacak yeni bir yere taşınmak istiyor. Hiçbir maddi birikiminin kalmadığı bu dönemde bu kararı verirken hayatlarına dokunduğu, hep dayanışma içinde olduğu dostlarının desteğine güveniyor. Kısacası yeni bir yere taşınmak istiyor ve sizleri de omuzlarından yük almaya, makbuz karşılığında kooperatife bağış yapmaya davet ediyor.

 

Unutulmamalıdır ki sanat ve edebiyattan yoksun kalmış bir toplumun geleceği endişe vericidir. Çünkü salgın hastalık ne kadar tehlikeliyse sanatsız ve kültürsüz bir toplumda o derece tehlikelidir. Kültür sanat emekçileri, sanatçı ve aydınlar ve bu toplamın en önemli bileşeni olan sanat dostları, içinden geçtiğimiz karanlık dönemi yırtacak, günü aydınlığa çıkaracaktır.

Bu yazı toplam 3469 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi