Ben utanıyorum, ya siz ?

Ben utanıyorum, ya siz ?

 

 

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (Reporters sans frontières-RSF) Türkiye Temsilcisi’nin Medya Gözlem Raporu'na göre, medya özgürlüğü şartlarının 2014’e göre bile gittikçe zorlaştığını gösteriyor.

Geçen yıl sonunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaretten mahkum olan gazeteci sayısının 10 kat arttığı, gözaltı sayısının 72’den 120’ye, tutuklu gazetecilerin 22’den 31’e, işten çıkarma veya çıkmaya zorlamaların 339’dan 348’e çıktığı görülüyor.

Rapora dayalı ayrıntı vermekte yarar var. 2015 yılında Türkiye'de medyanın hali şöyle:

Başta Cumhurbaşkanı, hükümet yetkilileri ve iktidar yanlısı medya, farklı görüşlere tahammülsüzlükte tavan yaptı. 2015, eleştirel gazeteci ve görüş sahiplerinin medyadan dışlandığı ve hedef gösterildiği bir yıl oldu.

6 yayın yasağı,

5 gizlilik kararı,

10 akreditasyon ayrımcılığı yaşandı.

118 site, 353 Twitter hesabı, 399 haber ve köşe yazısı, 21 TV kuruluşu ve 2 gazeteci sansürle karşılaştı.

Yine geçen yıl 19 gazeteci ve 2 karikatürist olmak üzere 28 kişiye,

Siyasi yetkililere sert eleştiri ve hicvi hoşgörüyle karşılamalarını tavsiye eden Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tavsiye kararlarına aykırı şekilde Recep Tayyip Erdoğan’a hakaretten (TCK’nın 125/3 ve 299) toplam 21 yıl 6 ay 19 gün hapis cezası verildi. Oysa, 2014 yılında 2 gazeteci, 2013’te 3 gazeteci, 2012 yılında ise 1 gazeteciye ceza söz konusuydu.

Yani, bütün bu rakamsal değerleri görmek bile beni utandırıyor.

Düşünce ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü ve tabi diğer özgürlükler baskı altında. Bu özgürlükleri kullanmak isteyen her kimse yargı karşısına çıkartılıp cezaya çarptırılmakta.

Hele ki, bu özgürlükleri kullanmak isteyenler muhalif kimliklere sahipse, tez kellesi vurula diye fetva çıkartılıp, neler yaşayabileceğini kestiremeyeceği bir sürece itiliyor.

Bütün bunları tanımlayan kelime ‘FAŞİZM’dir.

‘Kahrolsun faşizm’, ‘’Faşizme karşı omuz omuza’ sloganlarını yıllardır boşuna atmadık. Dikkat çekmek istediğimiz özgür, üretken toplum düşmanı sistemin bu olduğuna işaret etmekti.

Bundan öte bir şey yapmadık.

Bakın şimdi,

2016 yılına 31 gazeteci ve 8 dağıtımcı hapiste girdi.

Gazetecilerin 28’i ve dağıtımcıların tamamı Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ve Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında “örgüt” bağlantılı olarak hapiste bulunuyor.

3’ü ise “örgüt propagandası” suçlamasıyla hapiste tutuluyor.

Oysa,

2014'te 22 gazeteci ve 10 dağıtımcı,

2013’te 59 gazeteci ve 23 gazete dağıtımcısı,

2012’de ise 68 gazeteci ve 27 dağıtımcı hapiste girmişti.

Nasıl bir durumdayız anlayın. Gazetecilerin hapislerde olmasını reddetmek bir yana her yıl sayılarının artması dolayısıyla bir önceki yılı kabullenir hale gelmişiz ya da getirilmişiz.

Yani, 10 kişi daha az ise 2015’te ‘daha az hapsedildik’ diyerek adeta sevinir olmuşuz.

Bir de, tabi ki, tutuklu ya da mahkum edilmiş gazetecilerin medya dağılımı da çok önemli.

Hapisteki 31 gazeteciden 17’si KCK, PKK ve 'DYG', 2’si MLKP, 2’si DHKP-C, 1’i Direniş Hareketi, 1’i TKEP/L örgütlerine üyelik, 1’i “FETÖ/Paralel Devlet Yapılanması” örgütü yöneticiliği, 1’i  “Devletin gizli belgelerini tahrip/kullanma” ve “hükümeti yıkmaya teşebbüs” iddiasıyla yargılanıyor. 1’i FETÖ/PDY örgüt yöneticiliğinden soruşturmaya konu edilirken, 2’si de “FETÖ/PDY” örgütüne “yardım” ve “gizli belge temin etmek’ yüzünden soruşturma geçirdi.

Ayrıca, 1 gazeteci üç örgüte birden (Ergenekon Örgütü Mersin Teşkilatı, Türk İntikam Birliği Teşkilatı ve İç Örgüt) üye olmaktan yargılandı. 1’i Suriye’deki Demokratik Birlik Partisi (PYD) örgütü “propagandası” yapmaktan, 1’i de bilinmeyen bir “örgüte yardım”dan soruşturma geçiriyor.

2014'e hapiste giren 59 gazeteciden 34’ü KCK, PKK ve DYG, 9’u DHKP-C,

6’sı 'Ergenekon'; 4’ü MLKP, 1’i Direniş Hareketi, 1’i İBDA-C davalarındandı. 2 gazetecinin örgütü bilinmiyordu. 2 gazeteci Gezi Direnişi operasyonları, 1 gazeteci de “casusluk” iddiasıyla hapisteydi.

Bu kadarı yetmez mi ?

Peki, hapisteki gazeteciler hangi medyadan ?

31 Aralık 2015 itibariyle dağılım şöyle:

Azadiya Welat Gazetesi 6, Özgür Halk Gazetesi 3, DİHA 3, Cumhuriyet 2, Taraf 1, Bugün 1, Samanyolu Yayın Grubu 1, Radyo Dünya 1, Hevi Jine 1, Özgür Gündem 1, Vice News 1, Yeni Evrede Mücadele Birliği 1, Yürüyüş 1, Ekmek ve Adalet 1, Atılım 1, Odak Dergisi 1, Eylül Hapishane Dergisi 1, Mezitli FM 1, Jinha 1, nibebim.com sitesi 1, Ötekilerin Postası 1.

 

Bence yeter artık, karar sizin…

Bu yazı toplam 89 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi