Halil Yeni

Halil Yeni

Bekaert İşçileri Kazandı

Bekaert İşçileri Kazandı

Kocaeli'de bulunan Bekeart fabrikasında 6 aydır süren toplu sözleşme görüşmeleri tıkanınca Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş'e üye işçiler greve çıkma kararı almış, 13 Aralık Salı günü greve çıkacaklarını açıklamıştı. 

 

Bekaert patronu, Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde işçilerin taleplerinin oldukça altında bir ücret teklif etmiş, işçiler bu teklife karşı grev hakkına başvurmuştu.

 

Fakat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla, alınan grev kararı “milli güvenliği bozucu nitelikte” olduğu gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelendi.

 

Birleşik Metal-İş üyesi işçiler ise yasak kararını tanımayacaklarını söyleyerek, 13 Aralık’ta grev başlatıp, fabrikanın kapısına da “Bu işyerinde grev var” pankartı astı.  

 

Bekaert işçisi, yasak kararına rağmen, 13 Aralık'ta greve çıktı.

 

Yasaklama kararına rağmen greve çıkan Kocaeli Bekaert işçileri, direnişlerini kararlı şekilde sürdürürken Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, "Bu grev Türkiye’de grev yasaklamalara bel bağlayan işverenleri korkuttu. Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" dedi.

 

Yasağa rağmen 18 gündür Bekaert’te grevi sürdüren işçiler anlaşmaya varılması üzerine grevi bitirdi.

 

İlk anlaşma 22 Aralık’ta Özçelik İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Bekaert Kartepe fabrikasında sağlandı. Fabrikanın genel müdürü Hakan Saner yayınladığı basın bildirisinde Bekaert Kartepe fabrikasında imzalanan anlaşmayla işçilerin saat ücreti ortalamasının 80 liraya çıkarıldığını, bu artışla ilk 6 ayda yüzde 81,5 bir artış yaşandığını ve aylık brüt ücretin 25.500 TL olduğunu söyledi.

 

Bekaert İzmit fabrikasında ise Birleşik Metal-İş anlaşmaya imza attı. Düşük ücretlerde ilk altı ay için yüzde 103 zam, yüksek ücretlerde ise %62 oranında zam alınan sözleşmede, saat ücretlerine ortalama %84,83 oranında artış yapıldı.

Bu yazı toplam 7440 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi