Bazı protein barlardaki yüksek tuz ve şeker içeriğine dikkat!

Bazı protein barlardaki yüksek tuz ve şeker içeriğine dikkat!

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, sporcular tarafından sıklıkla tüketilen ve beslenmeye takviye olarak da tercih edilen protein barlar hakkında açıklamalarda bulundu.

Özellikle sporcular tarafından sıkça tercih ediliyor

Protein barların karbonhidrat veya yağa kıyasla yüksek oranda protein içeren bir yiyecek çeşidi olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Yapılan birçok araştırma, direnç egzersizinden sonraki 2 saat içinde protein alımının kas yıkımını azaltmada ve toparlanmada etkili olduğunu bildiriyor. Protein barlar özellikle elit sporcular veya spor yapan bireyler tarafından, egzersiz/antrenman sonrası enerji ihtiyacını karşılamak ve protein sentezini hızlandırmak için tercih edilir. Tabi tercih edilebilirliği çoğunlukla pratik olması ile ilişkilidir. Çünkü, spor yapan birçok birey için spor sonrası proteinli öğünü hazırlamak mümkün olmaz, uğraştırıcı görünür.” dedi.

Protein bar seçilirken etiket okumakta fayda var

Spor sonrası kas kütlesini arttırmak gibi bir hedefi olanların seçecekleri protein barın en az 15-20 gram protein içermesi gerektiğine dikkat çeken Yiğit, “İçerdiği protein türü de oldukça önemli. Özellikle whey proteini içeren protein barlar spor sonrası kas kaybını minimumda tutmak ve protein sentezi için daha güçlü bir seçenektir. Bazı protein barların eklenti şeker oranları oldukça yüksektir. Bu nedenle tercih edilirken ilave şeker içermeyen, özellikle çözünür ve çözünmez posa içeren seçeneklere yönelmek daha sağlıklı olur. Fruktoz şurubu içerikleri yüksek olan barların protein sentezinden çok, karaciğer yağlanmasına sebep olabileceği unutulmamalı. Bu durumdan anlaşılacağı üzere protein barlar dengesiz tüketildiğinde, kas kütlesini arttırmak yerine yağlanmanıza da sebep olabilir. Protein barlar destek ürünleri arasında en az işlem görmüş olanlardır ve kullanılan ürünler genellikle ek bir kimyasal işlem görmeden bir araya getirilebilir. Ancak bu kadar ürün seçeneğinin bulunduğu bu pazarda, etiket bilgilerini çok dikkatli okumakta fayda var.” uyarısında bulundu.

Yüksek düzeyde protein içeren protein barların, yaklaşık 20-25 gram protein barındırdıklarını belirten Yiğit, yetişkin bir bireyin günlük protein ihtiyacının 45-55 gram arasında olduğu düşünüldüğünde bu oranın son derece iyi olduğunu dile getirdi.

BESLENMEYE DAHA AZ ZAMAN AYIRANLAR GÜNLÜK OLARAK TÜKETEBİLİR

Protein barların günlük beslenme düzeninde bir besin takviyesi olarak kullanılmasına değinen Yiğit, “Günlük beslenme rutininde yoğun tempo ve beslenme programlarında günlük olarak alınabilir. Günümüzde birçok faktör, bireylerin besin seçimi ve yemek yeme alışkanlıklarını büyük ölçüde etkiliyor. Ev dışı uğraşıları artan aile bireyleri, beslenmeye daha az zaman ayırır, gereksinimlerini genellikle ayaküstü ve atıştırmalık besinlerle geçirirler. Bu durumda olan bireylerin protein bar tüketmesi hızlı ve gereksinim açısından yeterli olacaktır. Lifli yapıları sayesinde uzun süre midede kalarak tok kalmaya da yardımcı olur.” dedi.

BAZI PROTEİN BARLARDAKİ YÜKSEK TUZ VEYA ŞEKER İÇERİĞİ HASTALIK RİSKİNİ ARTIRABİLİR

Protein bar tüketmenin avantajlarının yanında dezavantajları olduğuna da vurgu yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Doğal protein kaynakları varken, her beş kişiden biri sağlıklı olduğuna inandığı için protein barlarını diyetlerine alıyor. Bu şekilde günlük protein ihtiyaçlarını tamamladıklarını düşünüyorlar. Bazı protein barları, yüksek miktarda şeker içerebilir, bu da diyabet riskini arttırabilir ve aşırı kilo almaya neden olabilir. Bazı protein barları yüksek miktarda tuz içerebilir, bu da tansiyon yükselmesine neden olabilir ve kalp hastalıkları riskini artırabilir.” uyarılarını yaparak sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.