“Barış”ın bereketinden Anadolu’da yararlansın

“Barış”ın bereketinden Anadolu’da yararlansın

Ertuğrul Günay, Antalya Muratpaşa Belediyesi’nin turizm panelinde ülkemiz turizminin, “Deniz, kum, güneş”ten ibaret kalmaması gerektiğine dikkat çekti. Turizmi “barış” ile özdeşleştirip, “Turizmin bereketinden Anadolu’da yararlansın” dedi

0kunye.png

 

Dizi: “Tek yol” turizm!

Aktan USLU

1 - - Biz(c)e her yer “Akdeniz!”

 

**

Başlarken..

 

Kartepemiz “var” bizim.

Kandıramız bile “var!”

 

Ülkemizde hangi sektör veya hangi alanın, hangi dönemlerde revaçta olduğuna dair yakın tarihe bir göz atsak; örneğin 1980’lerin ortalarında tekstil yoğun üretimle ön plana çıktığımızı görürüz. Gerçi turizme dair betonarme hamleler de atılmadığı değil ancak tekstil, turizmden daha baskındı..

2002 sonrası; varımız yoğumuz betona dönüştü. İstanbul Boğazı’nın iki yakasını üçüncü kez; Çanakkale Boğazı’nı ilk kez, iki yakasını bir araya getirmekle yetinmedik İzmit Körfezi’ni de keseden birbirine bağladık. Akla zarar fiyatlandırmalar ile..

Günümüzde; pandeminin de getirdiği etkiyle turizm; sanayinin dahi önüne geçti. Kaldı ki önceliğimiz sanayi ve emek olmakla birlikte turizm bölgesiyiz. İl bazında değerlendirecek olursak henüz kabuğunu kıramayan Kandıra, çat pat yol giden Kartepe ile turizm iliyiz..

 

Bir aya yakın süren “Demedim mi Didim Diye” başlıklı dizimizde şehir içi toplu taşımadan İSG’ye; gıda israfından yerel yönetimlerin çocuk parkı “hizmeti”ne, emek sömürüsünden sermayenin beklentisine.. alabildiğine geniş meseleyi konu edinmiştik.

Antalya Muratpaşa Belediyesi’nin; turizmde sermayeyi merkeze aldığınızda Dünya Turizm Günü; emeği merkeze aldığınızda Dünya Turizm ‘İşçileri Günü’ndeki panelinin tahmin ettiğimiz gibi birçok detayı; salt Antalya’yı değil Gebze, Kocaeli dâhil Türkiye’yi ifade etti.

 

Ondan sebep o gün Antalya’da idik. Ondan sebep bugün 8’nci sayfadan başlayıp önümüzdeki günlerde beşinci sayfadan sürecek diziye çevirdik…

 

**

 

ESKİ TURİZM BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY AÇILIM ÖNERDİ:

 

“Barış”ın bereketinden

Anadolu’da yararlansın

 

** Ertuğrul Günay, Antalya Muratpaşa Belediyesi’nin turizm panelinde ülkemiz turizminin, “Deniz, kum, güneş”ten ibaret kalmaması gerektiğine dikkat çekti. Turizmi “barış” ile özdeşleştirip, “Turizmin bereketinden Anadolu’da yararlansın” dedi

Ülkemizde turizmin başkenti olarak bilinen, turizmde dünya markası ilimiz Antalya, 27 Eylül Dünya Turizm Günü’nde çok önemli bir panele ev sahipliği yaptı.

gunay-2.jpg

Muratpaşa Belediyesi Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezleri (ASSİM) Turizm Platformu’nca düzenlenen panele 60 ve 61’nci dönem Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katıldı.

 

Gazetemizin yerinde takip ettiği panelde Günay, ülkemiz turizminin, “Deniz, kum, güneş”ten ibaret kalmaması gerektiğine dikkat çekti. Turizmi “barış” ile özdeşleştirip, “Turizmin bereketinden Anadolu’da yararlansın” dedi

YARIM ASIRLIK KONUMUZ…

Ertuğrul Günay sözlerine 27 Eylül’ün 1970’lerden bu yana küresel çapta turizmin sorunlarının konuşulduğu bir gün olduğunu belirtip toplantıya ev sahipliği yapan Muratpaşa Belediyesi’ni kutlayarak ve tüm konuklara teşekkürlerini, Ukraynalı konuklara özel teşekkür sunarak başladı.

UKRAYNALILAR’I ALKIŞLATTI

2-cicik.jpg

 

“Bizim ulusal kurtuluş mücadelesi verdiğimiz günlerin tam 100 yıl sonrasında topraklarını işgalden ve istiladan kurtarmaya çalışan bir halkın, kardeş bir halkın temsilcileri var aramızda. Ukrayna'nın sayın konsolosu ve Ukraynalı arkadaşlarımız var. Onları isterseniz bir kez daha bize yakışır biçimde alkışlayalım diye düşünüyorum. Onlara bu büyük savaşımlarında yürekten başarılar diliyorum.”

TURİZM BARIŞI GETİREN SEKTÖRDÜR

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Ukrayna’nın direnişinin turizmle çok yakın ilgisi olduğunu kaydeden Günay, “Çünkü turizm dünyada gelecek yüzyılları kuracak olan sektördür. Çünkü turizm barış içinde gelişen ve barışı geliştiren bir sektördür. Nerede barış zedeleniyorsa, nerede insanlığın herhangi bir hakkı, herhangi bir özgürlüğü zedeleniyorsa orada insanlık ve sektörler arasında da en başta turizm zarar görüyor. Bunun çok sıcak örneklerini bugün coğrafyamızın dört bir tarafında yaşıyoruz” dedi.

1923’TEN DE GERİYE…

5-sevimli.jpg

Türkiye’nin turizm macerasının Turing’in 1923’teki kurulumundan geriye; dünyada Marco Polo, ülkemizde Evliya Çelebi’ye kadar götürülebileceğini kaydeden Günay turizmin 1 ve 2’nci Dünya Savaşları’nın bitmesinin ardından tüm dünyada gelişmeye başladığını söyledi. Tarihe ve verilere dair bilgilendirmede bulunduktan sonra yine günümüze dönerek devam etti:

TERÖR ETKİSİ…

“Biz turizm yarışına biraz gecikmeli katıldık. TÜRSAB’ın yasası 1972, turizm teşvik yasamız 1982’de çıktı. Teşvikte Türkiye'ye ivme katan bölge Güney Antalya ancak bu yıllarda eş zamanlı sıkıntı yaşadık. 1986 ve devamı Türkiye’nin terörle yüzleştiği yıllardır. Bir yandan terörle mücadele ettik, bir yandan dünya turizminin önde gelen ülkelerinden birisi olmayı eksiğimiz, fazlamızla başardık.”

AŞAĞI YUKARI İLK 10’DAYIZ

4-muthis.jpg

Terörün Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun yanı sıra Karadeniz’de de butik gruplar ile süren turizmi sekteye uğrattığını, buna karşın kitle turizminde büyük gelişme sağladığımızı kaydeden Günay, “Kitleselde; ben bıraktığımda (2013) dünya altıncısı idik. Dokuza, sekize gerilediğimiz oldu ama aşağı yukarı ilk 10’un içindeyiz.

COĞRAFYANIN HER

TARAFINA YAYILMALI

6-taytay.jpg

 

Gelirde ilk 15’in içine girmekte zaman zaman zorlanıyoruz. Bizim buradan ileriye bir başka adıma geçmemiz gerekiyor. Deniz, kum, güneş turizmiyle tanınan ülke olmaktan Anadolu’nun ve coğrafyanın her tarafına yayılan, farklı zenginliklerimiz ve özelliklerimizle tanınan bir ülke olmaya doğru gitmemiz gerekiyor.

ANTALYA’YA GELİYOR AMA

ANTALYA’YI DA BİLMİYORLAR!

 

gunay-baris.jpg

Tüm bunların yanı sıra Türkiye’nin spor, sağlık ve başka alanlarla da Dünya’da daha tanınır, bilinir marka, vazgeçilmez ülkelerden biri haline getirmek gibi bir hedefleri olduğunu kaydeden Günay, “Pandemiden sonra yeniden toparlanıyoruz. Bu güzel. Ama gelenlerin ne kadarı Elmalı'yı ya da Akseki'yi biliyor. Düğmeli evlerinin olduğu  Sagal Astos'a gidiyor. Değil mi? Antalya Bölgesi’nde bile bizim inanılmaz tarih ve doğa destinasyonlarımız var. İnsanları yeteri kadar taşıyabilmiş değiliz. Turizm yapıcıların bu alanlara götürmesi gerekiyor. Götürürse turizmin bereketinden daha fazla insanımız yararlanır.

YENİ BİR VİZYON ŞART

Anadolu’da bu bu bereketten yararlansın. Anadolu turizmin bereketinden ne kadar fazla yararlanırsa değerini o kadar fazla bilecektir. Türkiye'nin bu dünyada ilk on sıraya giren ziyaretçi sayısı, ilk on beşe tırmanmaya çalışan gelir skalasıyla yeni bir adım atması gerektiği, buna göre bir yeni vizyon çizmesi gerektiği düşüncesindeyim” dedi.1-kocaman-foto.jpg

 

 

MÜTHİŞ BİR GÖRSEL ŞÖLEN: Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından panel; Ukrayna Ailesi Derneği bünyesindeki çeşitli yaş gruplarından genç kızlardan oluşan halk dansları topluluklarının gösterileri ile sürdü.

 

3-efeler.jpgBu bölümde finali Antalya Efeler Derneği yaptı.  

**

 

“Zengin mutfağı” değil

mutfağımız zengin!

 

ascilar-jhg.jpg

 

Günay, “Çok zengin bir mutfak imkânımız var. Türk mutfağını tatmak için gelen insan sayısını istediğimiz noktaya getirebilmiş değiliz. Demek ki burada bir eksiğimiz var. Çok önemli bir tarih katmanı üzerinde bulunuyoruz. Ama İtalya'daki tarihi eserleri görmek amacıyla gelenler kadar henüz Türkiye'de tarihi eserleri görmek amacıyla gelenlerin sayısını ölçüleyebilmiş değiliz” dedi.

 

 

**

Madem ki 40’ncı yıl, 50’nci yıldayız

 

tursab-logooo.jpg

Bunu görevde bulduğum dönemde de önemli ölçüde arkadaşlarımla paylaşmaya çalıştım ama arkasından Türkiye'nin 2013, 2014, 2015 ve 2019’da içte ve Dünya’daki bazı nedenlerle gerilemeleri oldu. Şimdi yeni bir eşikteyiz ve bu eşikte madem ki TÜRSAB'ın kuruluşunun 50’nci, turizm teşvik yasasının 40’ncı yılı. O zaman kendimize bakıp yeni bir hedef çizmek durumundayız” dedi.

 

 

**

Panele Gebze’den

beş tebrik mesajı

mehmet-gem-jhg.jpg

Muratpaşa Belediyesi Türkan Şoray Kültür Merkezi’ndeki panele Eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın yanı sıra Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Kuk, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca, İNKAY eski Başkanı Talat Kanbir ve DİSK’e bağlı Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu panelist olarak katıldı. Moderatörlüğü Cengiz Muratşah; sunumu Seyahat Acentaları Derneği (SAYD) Yönetim Kurulu Üyesi ve ASSİM Turizm Platformu Sözcüsü Mehmet Gem üstlendi. Gem sözlerinin başında Muratpaşa Belediye personellerinden Demet Çiftçi ve Keziban Cankurt’a paneldeki emeklerinden dolayı teşekkür ederek başladı. Turizme dair değerlendirmesinin ardından CHP Kocaeli Milletvekili ve PM Üyesi Tahsin Tarhan, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi ve Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler’in panele yönelik; yüzde 100 turizm içerikli çıkan gazetemizin o günkü sayısında yer alan tebrik mesajlarını haziruna iletti.  

 

**

 

 

Yarın:

Büyük bir işbirliğine ihtiyaç var…

Basınla işi olmayanın basında, turizmle işi olmayanın turizmde işi ne?

Kamu turizmin önemini kavrayabilmiş değil…

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.