Barbunya: Bu ne ya?

Barbunya: Bu ne ya?

Darıcalı tüketici Fazlı Bıyıklı, Darıca ve Kartal’da Mopaş, File, Hoppy Center ve Hakmar’da barbunya fiyatını araştırdı. 44.90 – 99.95 arası 7 fiyat tespit etti. En pahalı ile en ucuz arası 55.05 TL tutarlı fark, yüzde 124’e denk geliyor.

www.tarim.com.tr kayıtlarına göre 26 Aralık 2022’de kiloda en ucuzu 15 en pahalısı 30 TL olan barbunya marketlerde tutturabildiğine gidiyor. Darıca Kazım Karabekir Mahallesi sakinlerinden 65 yaşındaki Darıcalı işçi ve bilinçli tüketici Fazlı Bıyıklı’nın 24 Aralık Cumartesi günü  yaptığı araştırmaya göre Darıca’da üç şubesiyle faaliyet gösteren Mopaş’ta üretim yeri Türkiye olan Hünkar marka barbunya 64.95; Çevik marka barbunya 82.95 ve Reis marka barbunya 99.95; üretim yeri Kanada olan Anadolu Mutfağı marka barbunya 44.90 TL.

AYNI MARKA AYRI FİYAT

Reis’in yerli üretim barbunyasının Darıca File Market’teki etiket fiyatı, refiki Mopaş’a kıyasla 6 TL daha avantajlı. Mopaş’ta 99.95 TL olan aynı markanın aynı gramajdaki ürünü, File Market’te 93.95 TL.

Ancak yine Darıca Merkez’deki Happy Market’te biraz daha uygun. Satışa 84.90 TL’den sürülmüş.

Kartal İlçesi’ndeki bir Hakmar mağazasında Arjantin’de üretilen Rençber marka barbunyanın kilo fiyatı, 49.90 TL.

Fiyatlar arasındaki bu uçurum beraberinde şu soruları getiriyor.

Kocaeli Hali’nde 15 – 30 TL arasında toptan satılan barbunyayı zincir marketler halden temin ediyorsa, yüzde 300’ü zorlayan kar marjıyla nasıl satıyor. Etiketlerde ürünün maliyetine dair bilgilendirme yer almamakla birlikte böyle bir kar marjı, hangi ticari ahlaka sığıyor?

Barbunyada en düşük fiyatlı iki ürünün üretim yerleri yurtdışı. Buna bir de uluslararası navlun bedelini eklediğimizde yerli üretim ile yabancı üretim arasındaki devasa farkı kim nasıl izah edebilir?

MARKET MARKET ARAŞTIRDI

Söz konusu araştırmayı yapıp fotoğraflayan ve gazetemize ileten Fazlı Bıyıklı, fiyat araştırmasını sadece barbunya üzerinde yaptığını belirtti. Yakın tarihte İzmit’te bir markette reyon fiyatı ile kasa fiyatı arasındaki değişimi fark edip itiraz ettiğinde, “Etiketi değiştirmeyi unutmuşuz” türü lakayit bir yanıt da aldığını kaydeden 65 yaşındaki Bıyıklı, zincir marketler öncesi, bakkal yoğun yılların da özlemini çekenlerden.

 

3-darica-mopas3.jpeg

Mopaş’ta Reis: 99.95 TL

 

5-file-market.jpeg

File’de Reis: 93.95 TL

 

6-hoppy-center-darica-merkez.jpeg

Happy Center’da Reis: 84.90 TL

 

7-istkartal-hakmar.jpeg

Hakmar’da Rençber: 44.90 TL

 

1-darica-mopas1.jpeg

Mopaş’ta Hünkar: 64.95 TL

 

2-darica-mopas2.jpeg

Mopaş’ta Çevik: 82.95 TL

 

4-darica-nenehatun.jpeg

 

Mopaş’ta Anadolu Mutfağı: 44.90 TL

 

 

**

 

ETİKETİ BAŞAĞRISI YAPAN BAŞAĞRISI HAPI

 

Gripin 10 günde

Yüzde 500 zamlandı

 

Bilinçli tüketici Fazlı Bıyıklı’nın bir diğer tepkisi ise Gripin marka, ekseri başağrısı gidermek için kullanılan ilaçdaki fiyat artışı oldu. 13 Aralık’ta 2.5, 23 Aralık’ta 3.5 TL olan ilacın 26 Aralık’ta 14 liradan satıldığını kaydeden Bıyıklı devasa artışı yeni asgari ücretin açıklanma tarihi ile ilişkilendirip, “Asgari ücret gelmeden hazırlanmış hain bir plan” diye tanımladı.

Fiyat artışını gazetemize değerlendiren Çayırovalı bir eczacı ise özetle, “Sağlık Bakanlığı tarafından ödemesi yapılan ilaçlar var, ödemesi yapılmayan ilaçlar var. Bakanlık, yurt dışından gelen ilaçlarda Euro kurunu 11 TL olarak sabitledi. Çok sayıda ilaç zorlukla bulunuyor. Üretici firmalar Bakanlık tarafından ödemesi yapılmayan ilaçlarda bazen devasa zamlar yapabiliyor. Geçmişte de bir iki defa oldu ancak tüketici ürünü almayınca geri çekmek zorunda kaldılar. Gripin’deki devasa artışta bu zeminde oluştu. Muhtemelen, yine geri çekmek zorunda kalacaklardır” dedi.

 

gripin.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.