Ballıkayalarda çevre tehlikesi!

Ballıkayalarda çevre tehlikesi!

Gebze’nin ve bölgenin akciğerleri ve halkın nefes alacağı tek bölge olan Ballıkayalar’a Gebze Mermerciler Fuarı’ndan sonra bir büyük çevre felaketi de Kroman Çelik’in Tavşanlı Mahallesi’nde inşa edeceği geri dönüşüm tesisi projesinde yaşatılmak isteniyor.

Yücel Grup’a bağlı olan Kroman Çelik Sanayii A.Ş, Gebze’nin akciğerleri olan Ballıkayalar , Kirazpınar ve Tavşanlı’da çevre felaketi yaşatacak Geri Dönüşüm Tesisi projesini başlatmak için bugün ÇED Bilgilendirme Toplantısı yapıyor. Firma, Gebze Taş Ocakları bölgesinde Tehlikesiz Atık Geri Kazanım ve Düzenli Depolama tesisi yapmak için kolları sıvamış ve geçtiğimiz yıl ÇED Raporunu hazırlayarak proje için başvuruda bulunmuştu. Firma bugün saat 10.00’da Tavşanlı Mahallesi İnönü Caddesi’nde bulunan Tavşanlı Düğün Salonu’nda bölge halkının da katılacağı CED Bilgilendirme toplantısı yapacak.

100 BİN METREKARELİK ALANDA

Kroman Çelik, söz konusu projesi kapsamında curuf atıkları kırma- ayırma ünitesinden geçirecek, elde edilen boyutlandırılmış malzemeyi karayollarında alt yapı malzemesi ve dolgularda, terk edilmiş taş ocaklarının ve işlevi bitmiş açık maden ocaklarının kapatılmasında ve arazi düzeltmelerinde kullanılabilir hale getirmeyi planlanıyordu.

Firmanın sahip olduğu 99 bin 32 metrekarelik bir alanda yapılacak olan tesisin yapımı ve faaliyete geçmesi için yaklaşık olarak 94 milyon liralık bir maliyet öngörülüyordu. Bunun dışında manyetik seperatör vasıtası ile elde edilecek metal çelik malzemeyi de geri kazanacak olan firma, bu malzemeyi çelikhanede tekrar ham madde olarak kullanacak. Geri kazanılamayan atıkları ise proje kapsamında yapılacak olan düzenli depolama sahasında bertaraf edecek. 28 Kasım 2023’te projeyi başlatmak için adım atan Kroman Çelik A.Ş ÇED yönetmeliğinin 8.Maddesi gereği başlattığı süreci aynı yönetmeliğin 5.Maddesi ikinci fıkrasına göre ÇED sürecinin firmanın talebi doğrultusunda 28 Kasım tarihinde Kroman Çelik’in talebi kendi kapsamında sonlandırma kararı almıştı.

TAVŞANLI VE ÇEVRE HALKI RAHATSIZ

Tesisin yapılacağı yere yakın bölgede ikamet eden vatandaşlar, buraya yapılacak olan tesisin çıkaracağı tozlar, curuf atıkları ve çevreye yayılacak olan toz ve kokulardan sıkıntı yaşanacağını belirterek projenin bugün yapılacak olan ÇED değerlendirmesinde olumsuz görüş belirtecekleri öğrenildi. Özellikle mahallede bulunan Ak Şemsettin Sitesi sakinleri siteye 400 metre yakınında inşa edilecek bu tesisin bölgede doğal yaşamı ve çevreyi olumsuz etkileyeceğini, bu sebeple mahallede yaşayanların sağlığı olumsuz etkileyeceği ve bu sebeple CİMER’e şikayet başvurusu yaptıkları öğrenildi. Tavşanlı köyü halkı tesisin yapılması halinde bölgede tarımın da biteceği, ekili alanların ve ürünlerin de etkileneceğine belirterek duruma tepki gösterdiler. Kroman Çelik’in bölgeye yapacağı tesis Akşemsettin Villarına 400, Kirazpınar TOKİ konutlarına 800 metre, Ballıkayalar Tabiat Alanına 2 kilometre mesafede bulunuyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.