Aynı ürün farklı firmalardan 300 TL fiyat farkıyla alındı

Aynı ürün farklı firmalardan 300 TL fiyat farkıyla alındı

Çayırova Belediyesi’nde 2020’nin denetleme raporuna CHP şerh koydu. Tespitlere göre aynı tip bayat ekmek makinesi Muyimak’tan 550, MTK’den 850 TL’ye alındı. İddiaya göre çoklu teklifleri aynı kişi yazdı. Bu dönemin basın rekortmeni ise Macit Kardeş

Çayırova’da dün akşam saatlerinden itibaren yeni gündem konusu, Çayırova Belediyesi Denetleme Komisyonu’ndaki CHP şerhleri. Kime ne kadar kaynak aktarıldığına dair isim verilerek yapılan açıklamanın yankıları sosyal medyaya itiraf, tehdit, şantaj ve hakaret içeren paylaşımlar ile de yansıdı. Ötesinde, Çayırova dışından da tepkiler geldiği gözlendi.

TÜM TEKLİFLER AYNI

KALEMDEN YAZILDI

Çayırova Belediyesi’nin nisan ayı olağan toplantısında gündem maddeleri öncesi bilgilendirme olarak gündeme gelen denetim komisyonu raporuna dair CHP’nin komisyondaki üyesi Yılmaz Bilmez söz aldı. Rapora niye şerh koyduklarını izah eden Bilmez’in dile getirdiği tespitlere göre belediye aynı tip bayat ekmek makinesini Muyimak’tan 550, MTK’den 850 TL’ye aldı.

İddiaya göre birden fazla fiyat teklifi alımı gerektiren kimi işlerde diğer teklifler, aynı kalem ve yazı tarzıyla, aynı kişi tarafından yazıldı.

FARUK TAŞÇI DÖNEMİNİN YASAKLISI

ÇİFTÇİ DÖNEMİNİN FATURA REKORTMENİ

İlçe statüsü edinmesinden bu yana hep AKP’li belediye başkanlarının yönetimindeki Çayırova Belediyesi’nde Bünyamin Çiftçi döneminin  ‘basın rekortmeni’ ise Ekrem Faruk Taşçı döneminde gazetesi (Yakın Takip) belediyeye girmesi bizzat Taşçı tarafından yasaklanan Macit Kardeş. Aynı zamanda Çayırova Engelliler Derneği eski Başkanı ve Çayırova Gazeteciler Derneği Başkanı olan Macit Kardeş, MTK’nin sahibi Muhammet Talha Kardeş’in de babası.

RAPORU MECLİS DİVANI OKUDU

AKP’li Filiz Ayyıldız başkanlığı, CHP’li Yılmaz Bilmez başkan yardımcılığındaki denetim komisyonunda ayrıca AKP’den meclis üyeleri Seyhan Dönmez, Arzu Arslan ve Vedat Özdemir yer aldı. Denetleme komisyonun CHP’nin şerh koyduğu raporu alışagelmişin dışında komisyon başkanı Ayyıldız tarafından değil meclis divanınca okundu.

YASA MADDELERİNE

PARALEL UYGUNLUKTA

Özetle; “İşlemler yasalara uygunluk ve tasarruf değerleri üzerinden incelendi. Anlaşılmayan hususlarla ilgili birim müdürleri davet edildi. İhaleler tek tek incelendi. Sonuç olarak harcamaların sorumluluk içinde, yasa maddelerine paralel olduğu görüldü. Harcama evrakları tam ve eksiksizdi. İhaleler esasa uygun gerçekleşti. Tahmini bütçe (175 milyon) 134 milyon TL’yi aşkın gelirle yüzde 77, 128 milyon TL’yi aşan giderle yüzde 73 oranında gerçekleşti” denildi. Raporun okunmasının ardından CHP Grubu adına denetim komisyonu üyesi Yılmaz Bilmez söz alıp şerh gerekçeleri ve önerilerini sıraladı:

MAKAM ARACINA 108 BİN

LİRALIK DEKOR DİZAYN

“Sayın Başkan göreve başladığında ilk mesajı tasarruftu. Mercedes marka makam aracına 108 bin 500 TL iç dekor ve dizayn yaptırmıştır. Demek oluyor ki ilk günlerdeki tasarruf imajı şovdan ibaretmiş.

VATANDAŞ MEMNUNİYETİ

ANKETİNE 107.3 BİN LİRA

2020 yılında araştırma şirketine, vatandaşlık memnuniyet araştırması üç kez yaptırıldı. Karşılığında 107 bin 380 lira ödendi.  2020’de 36 milyon TL tutarında bütçenin sadece dörtte birini yatırıma dönüştüren bir belediye başkanı için vatandaşın memnuniyetinin neyi araştırılıyor? Anket şirketine verilen bu para israf edilmiştir.

BU HEDİYE PAKETİ 245 TL

24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla 17 Kasım 2020 tarihli fatura ile 48 bin 970 TL’lik, 200 adet, bilgi evlerine dağıtılmak üzere hediye alımı yapılmıştır. Hediye paketi içinde fincan takımı, kupa, kalem, flash bellek ve hızlı şarj aleti yer almıştır. Fatura bilgilerinde birim fiyatları yazılmamıştır. Hediye paketinin her biri 245 TL’dir. Paketin içeriğine göre ödenen meblağ fazla görünüyor.

YAN TEKLİFLER AYNI KALEM

TARAFINDAN YAZILDI

Doğrudan teminle tedarik edilen hediye paketi için verilen iki yan teklif, aynı şahsın kaleminden çıkmıştır. Durum etik değildir. Yan tekliflerin göstermelik olduğu görülmüştür.

HSN Metal Makine Sanayi firmasından doğrudan temin yoluyla alım yapılmıştır. Firma tarafından belediyeye 23 Eylül 2020 tarihli 11 bin 737 TL’lik fatura kesilmiştir. Bu işe üç firma teklif sunmuş ancak üç firmanın teklifleri aynı kişi, aynı kalem, aynı yazıyla doldurulmuştur. Yine doğrudan temin yoluyla alınan yan teklifler etik değildir, göstermeliktir.

HASTÜRK İŞ TAAHHÜDÜNÜ

YERİNE GETİRMEDİ

Soma Parkı içindeki yerleşkenin tüm tesisat, yapı, tamir işleri Okan Hastürk’e ait Hastürk Mimarlık firmasınca KDV dâhil 103 bin 840 TL’ye yaptırılmıştır. Yerinde yaptığım kontroller sonucunda firmanın taahhüt ettiği tüm işleri yapmadığını, sadece rötuş işlerini yaptığını tespit ettim. Hak edişini ise tüm işler yapılmış gibi tamamının ödendiğini ve belediye bütçesine zarar verdiğini tespit ettim.

Ömer Baran’a çocuk kulüplerine malzeme alımı, organizasyonlar, test ve okuma kitapları, bisiklet alımları, kent günü etkinlikleri, tamir yazıcı bakım işleri için verilen miktar 537 bin 528 TL’dir.

Belediyemize ait araçların bakım, tamir ve parça alım işleri Fatih Oto / Vahap Çiloğlu’ndan yapılmaktadır. Bu işler için verilen miktar 366 bin 064 TL’dir.

FERDİ GÜLSEVEN SERA ÇİT

İŞLERİNE DE BAŞLAMIŞ

Organizatör Ferdi Gülseven tarafından bilgi evlerine kahvaltı, çocuk kulüplerine kolonya ve dezenfektan, 15 Temmuz demokrasi ve milli birlik günü anma organizasyonu ve tiyatro gösterisi, Akse Semt Konağı bahçesinde sera ve çit yapım işleri için belediyemize kesilen fatura 389 bin 276 TL’dir.

Ferah Tiyatro / Hakan Güneri’den kadın ve gençlere tiyatro eğitimi, Covid 19 ile mücadelede dezenfektan alımı, çocuk kulüplerine el işi malzemesi vesaire alımı için belediyeye kesilen fatura 368 bin 637 liradır.

2020 yılı 22 tane doğrudan temin işi 97 bin lira olmasına rağmen doğrudan temin üst eşiği açılmasın maksadı ile ne gariptir her defasında yan teklif veren diğer şahıslar yerine yukarıdaki isimler ve firmalar tercih edilmiştir.

İHALE YERİNE DOĞRUDAN TEMİN

Belediye bütçesinin zarara uğramasını engellemek ve daha avantajlı fiyatla alımların gerçekleşmesi ve rekabet oluşturulması amaçlanması, yüklü ihtiyaçlar toplanıp bir defada açık ihale yapılması gerekirken ihtiyaçlar parçalara ayrılıp rekabet oluşturulmadan hep aynı yandaşlardan birkaç kez doğrudan temin ile alım yapılmıştır.

Hile-i şer’iyye yani sözde hukuka uydurulmuş, aslında öyle değil. Kanuna karşı hile yapılmıştır.

ÖNCÜ ELEKTRİK’TE DOĞRUDAN

TEMİN ÜST LİMİTİ AŞILDI

Belediyenin yıl boyu elektrik malzeme alımları tamir, tadilat işleri Öncü Elektrik Sanayi / Osman Keskinkılıç’e doğrudan teminle verilmiştir ihaleler. Örneğin, 20 Kasım 2020 tarihli fatura bedeli 111 bin 062 TL’dir. Yani doğrudan temin üst limiti aşılmıştır. Yıl boyu aynı şahsa 614 bin 819 TL ödeme yapılmıştır.

İHALE DAHA UYGUN YÖNTEM

Rekabet sisteminin oluşması ve belediyenin daha uygun fiyatlarla malzeme alımı için belli aralıklarla ihtiyaçlar tespit edilip iki üç defa doğrudan temin yerine açık ihale yapılması daha uygundur.

Temizlik İşleri Müdürlüğü; çöp konteyneri ve bayat ekmek kutusu ihaleleri yapmış. Çöp konteyneri Muyimak Makine’ye 18 Haziran 2020 tarihinde 100 adet, birim fiyatı KDV dahil 800 TL’den toplam 94 bin 400 TL’ye yapılmış.

Çöp Konteyneri, Özdemir Metal İnşaat, 08 Eylül 2020 tarihinde 100 adet, birim fiyatı 825 TL’den 97 bin 350 TL’ye yaptırılmıştır.

Bayat ekmek kutusu; 40*40*90 santimetre, Muyimak Makine’ye bir adedi 550 TL’den 20 adet, KDV dahil toplam 12 bin 980 TL’ye yaptırılmıştır.

Bunlara karşılık Muhammet Talha Kardeş’e ait MTK firmasına 40*40*90 santimetre bayat ekmek kutusu işi tanesi 850 TL’den 18 adet, KDV dâhil toplam 18 bin 050 TL’ye yaptırılmıştır.

MTK’YE NEDEN DAHA

FAZLA PARAYA VERİLDİ

Söz konusu aynı boyuttaki, aynı işlevdeki bayat ekmek kutularını Muyimak firması 550 TL’ye yapıyor ise MTK firması 850 TL + KDV’ye yapmıştır. Neden aynı boyut ve işlevdeki bayat ekmek kutuları işi MTK firmasına daha fazla paraya verilmiştir?

Aynı teneke ve aynı malzemeden 800 TL’ye yaptırılan çöp konteyneri ile 850 TL’ye yaptırılan bayat ekmek kutusu işinin takdirini de Çayırova halkına sunuyorum.

EKMEK KUTUSU İLE ÇÖP

KONTEYNERİ AYNI FİYATA

Çöp kutusunda kullanılan malzeme miktarı ile bayat ekmek kutusunda kullanılan malzeme miktarı, boyutu, kalitesi arasındaki fark bellidir. Çöp konteyneri hacim olarak da, malzeme gideri olarak da bayat ekmek kutusundan daha fiyatlıdır. Görünüyor ki ekmek kutusu alımında, çöp konteyneri ile eşdeğer satın alınmıştır.

MACİT KARDEŞ’İN OĞLU DİYE Mİ?

Sebebi, MTK firmasından alınan bayat ekmek kutusunun birim fiyatının yüksek oluşu yandaş basın Macit Kardeş’in oğlu tarafından alındığı için midir? Buna da peşkeş ve israf demek en yerinde tabirlerdir. Satın alma bölümünde neden bu araştırmalar yapılmayıp iş MTK firmasına verilmiştir? Satın alma departmanı masa başında mı bu işleri yürütmektedir?

YIKAMA DÜZENEĞİNDE DENEME

SÜRESİ DOLMADAN İHALE YAPILDI

Temizlik İşleri Müdürlüğü konteyneri ve çöp aracı yıkama işleri için Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir yıkama düzeneği Muyimak Makine firması tarafından doğrudan temin usulü ile özel olarak yaptırılmıştır. 07 Nisan 2020’de denemek için Muyimak firmasına bir adet yıkama düzeneğine KDV dahil 86 bin TL ödeme yapılmıştır. Sistemin gerekli randımanı sağlayıp sağlamayacağı beklenmeden sadece bir ay deneme süresi ile diğer dört araca da aynı sistemin takılması için ihale yapılmıştır.

TAMAMI BOZUK VE DEVRE DIŞI KALDI

 

Bu ihaleye Muyimak Makine ile birlikte Öncü Elektrik ve Zorlu Ambalaj katılmıştır. İhale ile Muyimak Makine’ye 320 bin 960 TL ödenmiştir. Beş araç için toplam 406 bin 960 TL fatura kesilmiş. Bir iki ay gibi kısa sürede yaptırılan konteyner yıkama sistemlerinin tamamı bozuk şekilde, devre dışı kalmıştır. Bu ucube düzenek için Çayırova halkının 406 bin 960 TL’sinin çöpe atılmasına mal olmuştur.

406 BİN TL ÇÖPE GİTTİ

Bu sistemden randıman alınmamış, daha sonra bu sistem denenmiştir. Bir aparat var. Çöpü boşalttıktan sonra o çöpü silkeliyor, silkeleme sonrası o çöp konteynerini geri alıyor. Ve bu aparat piston gibi çöp konteynerinin içine doğru giderken tazyikli bir şekilde suyu veriyor. Ama ne garipse bu sistem de randıman alınmadı. Ve şurada görülen (fotoğrafını gösterdi) aparatta elim kalınlığında bir demir parçası var. Bu demir parçası nasıl kırılıyor, anlamıyorum. Garaja gidip o konuda şoförlerden bilgi alayım dedim. Şoför, aparatın ikide bir kırıldığını söyledi. Ve bu sistem devre dışı kalmıştır. Kısacası, 406 bin 960 TL çöpe gitmiştir. Bu da sizin takdirinize.

YEMEKLERE DAİR

AÇIKLAYICI BİLGİ YOK

Belediye sosyal tesislerinde yıl boyu tespit ettiğim kadarıyla, pandemiden ötürü belli aylar kapalı olmasına rağmen yaklaşık 827 bin TL tutarında yemek yenilmiştir. Önceki yıllardan eksik kalınmamıştır. Kesilen yemek faturalarında bir adet yemek ibaresi, kabaca yazılmış. Açıklayıcı bilgi yazılmamış. Hangi gruplara kaç kişiye yemek verildiği, birim fiyatları üzerinden gösterilmemiştir.

MACİT KARDEŞ TEK BAŞINA

739.7 TL FATURA KESTİ

Çayırova Belediyesi’nin 2020’de öngördüğü yatırım bütçesi 36 milyon TL iken 140 bin nüfuslu Çayırova halkına gerçekleştirdiği yatırım miktarı sadece hedefin dörtte birine tekabül eden 9 milyon TL tutarında yatırımdır. Hedefinin dörtte birini gerçekleştiren başkanın reklamı muhteşem olmuş. 2020’nin en büyük reklam payını Çayırovamız’ın yerel basın mensubu, aynı zamanda yandaş  medya Macit Kardeş’in ailesi rekora gitmiştir.

MTK OTOMOTİV İNŞAAT

VE BASIN VE YAYIN…

Macit Kardeş’in tek başına belediyeye kestiği reklam ve tabela faturası 739 bin 726 TL’dir. Baba keser, oğul durur mu? MTK Otomotiv İnşaat Basın Yayın firması sahibi Muhammet Talha Kardeş miktar yönünden babasının rekorunu geçerek reklam, tabela, bayat ekmek kutusu vesaire karşılığında 960 bin TL tutarında belediyemize fatura kesmiştir.

BABA OĞULA ÖDENEN YATIRIM

BÜTÇESİNİN YÜZDE 20’Sİ KADAR

Bir yılda 9 milyon TL tutarında yatırım gerçekleştiren Sayın Başkan, baba oğul yani Macit Kardeş ve ailesine benim tespit ettiğim kadarıyla 1 milyon 700 bin TL tutarında ödeme yapmıştır. Baba oğula ödenen bu meblağ bir yıllık yatırımın yüzde 19’una tekabül ediyor. Başka firmadan KDV hariç 550 TL birim fiyatla alınan bayat ekmek kutusu kişi yandaş basın mensubunun oğlu olunca bu sefer aynı ebat ve kalitedeki kutuyu KDV hariç 950 TL’ye oğuldan satın alıyor.

BÜYÜKGÖZ’ÜN ÇIKTIĞI DERGİYE

3 BİN LİRALIK ÇAYIROVA İLANI

Bunun adı peşkeş ve israftır. Belediyemizi zarara sokmaktır. Neden yüksek fiyatla yandaş tercih ettikleri sorusunun cevabı muallaktadır. Diğer firmalara verilen reklam harcamaları da cabası. Bunun dışında yetmemiş gibi başkan kendisi dışında Gebze Belediye Başkanı Sayın Zinnur Büyükgöz için Gebze’nin geleceğine imzasını atıyor reklamı için Çayırova bütçesinden üç bin TL ödeme yapmıştır.

İSRAFTIR. KABULLENİLEMEZ

Sonuç olarak 2020’de herhangi kalıcı bir yatırım yapmayan bir belediyenin reklamı için bu kadar yüksek meblağ harcaması ve çok büyük bir dilimin bir kişinin tasarrufuna sunulması Çayırova için israftır. Kabullenecek bir durum yoktur.

Müteahhitlik hizmetlerinde, mal ve hizmet alımlarında genelde her defasında yapılan işlerde genelde yandaş firmalar tercih edilmiştir.

DENETİM KOMİSYONU ÜYELERİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM

2020 denetim komisyonu arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Her şeyin dört dörtlük olmasını isteyen Filiz Hanım’a teşekkür ediyorum. Çiğli Belediyesi’ni anımsattı. Birim müdürleri çağrılarak, soru sorularak yapılan çalışma denetim komisyonu çalışmalarına katkı sağlamıştır katmıştır.

SAYIN BAŞKAN BİRİMLERİ DENETLEMELİ

Sayın başkana da bir tavsiyem olacak. Birimleri denetlemelisiniz. Özellikle piyasa araştırması yapanlar, kabul teslim tutanağına imza atanları denetlemenizi tavsiye ediyorum.

Foto: Arşiv

Bilgi: Facebook/CHP Çayırova… Çayırova Belediye Meclisi yayını

 

 

Bünyamin Çiftçi’nin iddialara yanıtı

 

Devlet zarar görmemiştir.

Aksini söyleyen yargıya başvursun

 

** Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi, CHP’nin denetim komisyonu şerhlerine verdiği yanıtta devletin zarar görmediğini, aksini iddia eden CHP’nin ise yargıya gitme hakkı olduğunu söyledi

 

https://www.gebzehaber.net/devlet-zarar-gormemistir-aksini-soyleyen-yargiya-basvursun-72037h.htm

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.