Halil Yeni

Halil Yeni

Arkadaş Zekai Özger’den Haberler

Arkadaş Zekai Özger’den Haberler

Henüz 25 yaşında dünyaya veda eden şair Arkadaş Zekai Özger’in dizeleri kuşaktan kuşağa, dilden dile aktarıldı ve şiirimizin en güçlü seslerinden biri haline geldi. Tiyatroya uyarlanan ve belgeseli yapılan Arkadaş’ın yaşamından bir kesit çizgi öykü olarak da kaleme alınıp Ters Dergi tarafından yayımlandı. Çizgi öykünün senaryosunu Özge Yurttaş yazarken, illüstrasyonları Ali Doğanlı çizdi. Çizgi öykü “Göğü kucaklayıp getirdim sana, kokla açılırsın” adıyla internet üzerinden yayımlanırken Ters Dergi sitesinde okurlarla buluşmaya devam ediyor. Özger’in ölümüyle sona eren öykü gökkuşağının altında son buluyor.

*

Arkadaş Z. Özger’in hayatı, Ankara Devinim Tiyatro tarafından ‘'Sevdadır'’ adıyla tiyatroya uyarlandı. Arkadaş Z. Özger’in 25 yıl süren yaşam yolculuğundan ve şiirlerinden yola çıkarak kurgulanan oyunun yönetmenliğini Ahmet Yapar üstlenirken, Arkadaş Z. Özger’i Hüseyin Oçan canlandırdı.

2010 yılında kurulan ve kurulduğu günden bu yana oynadığı oyunlarda evrensel değerlere hitap ederek toplumcu gerçekçi eserler sahneleyen Ankara Devinim tiyatronun biyografik olarak kurguladığı ‘’Sevdadır’’ oyunu, Arkadaş Z. Özger’in çocukluğu ve gençlik yıllarının yanında yaşadığı dönemin siyasal tarihini de gözler önüne seriyor.

Yönetmen Ahmet Yapar ise oyunla ilgili şunları söylüyor. ‘’ Arkadaşın çocukluğu, aile hayatı, rahatsızlığı gibi biyografik bilgileri anlattıktan sonra asıl hikâyesinin başladığı yere, Ankara’ya çeviriyoruz yüzümüzü. Üniversite hayatı, şiire ilk başlangıcı, öğrenci olayları, dövülmesi… Oyun geçmiş ve geleceğin ortak paydasında buluşuyor. 6. Filo Defol diyen bir nesilden, günümüzdeki Arkadaş’ların verdikleri mücadeleyi izliyoruz. Arkadaş Zekai’nin, kaybettiği arkadaşlarını anımsatırken günümüzdeki arkadaşlara da yüzümüzü çeviriyor, 10 Ekim ve Suruç katliamını, Çorlu tren kazasında, Soma da yitirdiğimiz arkadaşları hatırlatıyor, bir hafızayı tazeliyoruz. ‘’

**

Yönetmenliğini gazeteci ve belgeselci Ulaş Tosun’un üstlendiği bağımsız bir belgesel olan “Merhaba Canım” şair Arkadaş Z. Özger’in 25 yıllık yaşam serüvenini anlatıyor.

5 Mayıs 1973 yılında henüz 25 yaşındayken hayatını kaybeden Arkadaş Z. Özger’in ötekilikle temas eden yaşamını anlatan belgesel, “Merhaba Canım”, adını şairin 1970 yılında Dost Dergisi’nde yayımlanan ve tartışma yaratan “Merhaba Canım” şiirinden alıyor.

Belgeselde Ahmet İnam, Akın Evren, Ali Özpalanlar, Cavit Kürnek, Deniz Ziya Temeltaş, Ertuğrul Kürkçü, Eşber Yağmurdereli, Halit Özboyacı, Hüseyin Peker, İsmet Tokgöz, Necla Zarakol, Mehmet Savaş Dizdar, Ramiz Bilgin, Raşit Önal, Sina Akyol, Suat Çelebi, Şadiye Çetin, Şükran Tekin ve Tuğrul Eryılmaz'ın anlatımlarına yer veriliyor.

Arkadaş Zekai Özger yaşama veda ettiğinde henüz 25 yaşındaydı. Ömrünün başında, şiirinin ilkbaharındaydı. Ve bu kısacık yaşamından geriye onlarca güzel şiir bıraktı. 5 Mayıs 1973 günü aramızdan ayrılan şairin uzanıp yattığı otlarda yeni bir yeşillik büyüyor. Ve O, yanağında bir borda gülle, bizlere hep gülümsüyor.

Bu yazı toplam 4345 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi