AKP adaleti

AKP adaleti

 

Toplumun her kesiminde farklı uygulamalar yapmakta sakınca görmeyen AKP adaleti hep sorgulanmıştır, sorgulanmaya da devam ediliyor.

Son somut ve yerli bir örnek düştü önümüze haber olarak. Önce, çok önemsemedik belki ama kişinin ticaret yapmasını engellemeye yönelik baskının artması, konuya duyarlı olmak gereğini ortaya koydu.

Mesele, AKP İl Başkanlığı’nın hemen altında faaliyet gösteren lokanta için istenen işgaliye bedeli. Burayı, uzun yıllar AKP’li eski meclis üyelerinden Mesut Yıldırım işletti. Şimdiki işletmecisi ise Gürsel Çelikkeser ve lokantanın yeni adı Babacan Köfte.

İddia o ki;

Uzun yıllardır oradan işgaliye harcı almayan İzmit Belediyesi, yeni işletmeciye hemen 35 bin TL işgaliye bedeli tahakkuk ettiriyor. İşletme sahibi parayı ödemeyince de, işyeri belediye ekipleri tarafından mühürleniyor.

Yetmiyor, işgaliye bedelinin yanı sıra lokantanın belgeler tam olmasına rağmen ruhsatının yenilenmediği ve yıkılmak istendiği iddia ediliyor.

Bu iddiaları, adı Haldız İş Merkezi olan binanın yöneticisi Bahri Odabaş da doğrular nitelikte açıklama yapıyor. Odabaş’ın sözleri şöyle: “Bu lokanta 13 seneden beri AKP ile birlikte faaliyet gösteriyor. Bu sundurma da 13 seneden beri vardı, şimdi mi yıkıyorsun? Nevzat Doğan, eski lokantacı döneminde gelmiş, masa ve sandalye koyulduğu için bize ait olan arsaya işgaliye adı altında haraç kesmiştir. Yer benim, belediyenin değil. Belediyenin olmayan yere haraç parası yazılmış. Eski lokantacı gitmiş parayı ödeyememiş, malzemeleri bırakıp kaçıp gitti. Yeni mülk sahibi masraf ederek yeniden lokantayı açtı. Şimdi haber gönderiyor, eski lokantacının 35 bin TL işgaliye borcu var ya onu öde ya da senin bu sundurmanı yıkar, ruhsatını vermem diyor. Haksız yazdığı ve eski lokantacını ödemesi gereken 35 bin TL’yi yer sahibi ödemediği için mühürlemeye geldiler. İşgaliye parası alırsam ben alırım. Burası benim yerim, sen nasıl alıyorsun? Nevzat Doğan’a dava açıp aldıkları paraları geri isteyeceğiz.”

İşletmenin yeni sahibi de, ‘’35 bin TL’yi ödeyene kadar ruhsat vermeyeceğiz ve lokantayı da mühürleyeceğiz dediler. Bugüne kadar niye almadınız, zamanında almadınız deyince, o benim sorunum değil 35 bin TL’yi öderseniz mühürlemeyiz denildi’’ diyor.

Nevzat Doğan yönetimindeki İzmit Belediyesi, bu konuda yıllardır sabıkalıdır…

Ben, Kocaeli Adliyesi’nin tam karşısındaki Adliyeciler Apartmanı’nda bir dönem yöneticilik yaptım. Binamıza ait arsadan kaldırım yapımı için 1.5 metrelik bir alanı belediyeye yıllar önce bağışlamışız. Evin altında esnaf var ve masa sandalyesini binaya ait alana koyuyor. Belediye de, buradan haksız kazanç elde ederek ‘’işgaliye harcı’’ alıyor.

Mal bizim, bir işgaliye harcı alınması gerekiyorsa biz alırız. Ama, harcı alan belediye. Bunun adı eşkıyalıktır ve dur diyen de yoktur.

İzmit Belediyesi’ni yasal olmayan bu tavrından döndürecek bir güç var, o da yargı. Bu konuda çok şikayet olmasına rağmen açılmış soruşturma ya da dava dosyası olup olmadığını bilemiyorum. Ama, kamu adına hareket ettiğini söyleyen kurumların böylesi bir haksız kazanç (haraç) oluşturmasına, şikayet gelmese bile göz yumulmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda, toplum çıkarlarını dikkate alan bir savcı resen soruşturma yürütüp dava açabilir gibi geliyor bana. Çünkü, ortada milyonlarla ifade edilen haksız kazanç var.

 

Ama, ne yazık ki, bu kentteki AKP adaleti böyle tecelli ediyor. 

Bu yazı toplam 66 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi