Halil Yeni

Halil Yeni

Ahmed Arif ‘ 'Yurdum Benim Şahdamarım’'

Ahmed Arif ‘ 'Yurdum Benim Şahdamarım’'

Yıllarca şiir dilimin gelişmesine ışık tutan şair Ahmed Arif hakkında yazı yazmak istemiş fakat yırtılıp atılan onlarca kâğıt, silinip vazgeçilen yüzlerce giriş paragrafından sonra kalemi usulca yere bırakıp, susmuştum. Yazma konusunda bu kadar özenli ve titiz bir şaire keşfedilmiş hiçbir kelimeyi yakıştıramıyor, onun için çok daha iyi, en daha güzel, pek daha güçlü kelimeler arayıp duruyordum. Hala bula bildiğimi düşünmüyorum ama zaman zaman onun hakkında artık yazılar yazabiliyorum. Bu hafta şairin pek bilinmeyen kitabı 'Yurdum Benim Şahdamarım’' şiir kitabını anlatmak istiyorum. 

Ahmed Arif ‘’Hasretinden Prangalar Eskittim’’ şiir kitabından sonra uzun yıllar yeni kitap yayımlamaz. Zamansız ölümü ise okurlarının yeni şiirlerine dair beklentilerini sonlandırır. Geçen yıllarda Ahmed Arif ve Arif’in şiiri üzerine yazılan yazılar yada makaleler okurun özlemini dindirip, boşluğunu doldurmazken oğlu Filinta Önal babasının ölümünden 12 yıl sonra Ahmed Arif severlerinin karşısına muhteşem bir sürprizle çıkar.

Ahmet Arif’in ‘’Hasretinden Prangalar Eskittim’’ kitabına almadığı, dergilerde kalmış, gençlik yıllarında yazmış yada yazmış ama hiç yayınlamamış şiirlerini onun el yazısıyla birlikte kitap haline getirir ve ‘’Yurdum Benim Şahdamarım’’ adıyla 2003 yılında yayımlar. Kitap büyük bir ilgi görür, okunur, kısa zamanda tüketilir ve sevenleri bu şiirleriyle özlem giderir.

Uzun yıllardan sonra şairi okurlarıyla buluşturan 'Yurdum Benim Şahdamarım’' kitabında Adnan Binyazar, Metin Demirtaş ve Veysel Öngören'in Ahmet Arif’in şiiri üzerine kaleme aldığı yazılarda yer alır.

Şairin birçok şiirini gün ışığına çıkaran bu önemli çalışma, şiir sevenler ve edebiyat araştırmacıları için bir başvuru kaynağı niteliği taşırken oğlu Filinta kitabın sunuş kısmın da şu açıklamayı yapar, ‘’ Amacım, babamın şiirlerini okuyucuyla paylaşmanın yanısıra bu alanda çalışma yapan edebiyat tarihçilerinin ve araştırmacılarının da değerlendire bilmeleri için tek ve doğru bir başvuru kayağı oluşturmaktır. Bu kitap sayesinde babamın dilden dile dolaşan ancak kendi imzasıyla bir kitapta toplanmamış şiirlerine de bir bakıma sahip çıktığım kanısındayım. ‘’

Kitapta Ahmet Arif’in Afyon lisesindeyken yazdığı ilk şiirlerde mevcuttur. Ayrıca İtalyan bir komünist öndere yazdığı ‘’Palmiro’’ şiirinin yanı sıra isim vermediği şiirlerde yer almaktadır. Fakat ilerleyen günlerde ‘’Yurdum Benim Şahdamarım’’ kitabı ‘’Hasretinden Prangalar Eskittim’’ kitabıyla birleştirilerek tek kitap haline getirilir. Bu kitapta Metis yayınları tarafından defalarca basılır.

İşte kalemi kırılmaz, sesi kısılmaz şair, Ahmed Arif her doğum gününde olduğu gibi bu Nisan ayında da milyonlarca insan tarafından anılacak, şiirleriyle, mektuplarıyla, hatıralarıyla varlığını sürdürmeye devam edecektir. Ve usta, yıllar gelip geçse de biz çırak şairlere ışık olmaya, coşkun ırmaklar gibi kavgamızın özüne akmaya devam edecektir. Anısı, şiirleri ve mücadelesi önünde şiirce, sevgiyle…  

Bu yazı toplam 4477 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi