5 yaşındaki çocuk, gün içinde yaşadıklarını anlatabilmeli
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Anuş Tahmincioğlu, 2 yaşına gelen bir çocuğun hala kelime öbekleri kuramamasının dil gecikmesine işaret edebileceğini belirtti. Tahmincioğlu, bilgi ve iletişim becerilerindeki normalden sapmaların çocukların okul öncesi ve okul çağındaki öğrenme süreçleri ile sosyal ilişkilerini olumsuz etkileyebileceğini vurgulayarak, terapiye erken başlanmasının olası yan etkileri azaltmada kritik öneme sahip olduğunu söyledi.
Dijital Ekranlar Dil Gelişimini Olumsuz Etkiliyor
Uzun süreli dijital ekran etkileşiminin çocukların dil gelişimini olumsuz etkilediğini araştırmaların kanıtladığını aktaran Tahmincioğlu, iletişim ihmali ve sınırlı etkileşimlerin gelişimsel dil bozukluklarının önde gelen nedenleri arasında yer aldığını kaydetti.
2 Yaş Kritik Bir Dönem
Bebeklerde ilk anlamlı kelimelerin genellikle 12. ayda ortaya çıktığını belirten Tahmincioğlu, 18. ayda kelime dağarcığının geliştiğini, 2 yaşında ise 50-60 kelimeye ek olarak kelime öbeklerinin kullanılmaya başlandığını ifade etti. 2 buçuk yaşında kelime dağarcığının ciddi oranda arttığını, 3 yaşında çocukların kendilerini cümlelerle ifade edebildiğini, 4-5 yaşlarında ise karmaşık olayları uzun cümlelerle anlatabildiklerini dile getirdi.
Basit İfadeler Sorun İşareti Olabilir
2 yaşına gelmesine rağmen kendini kelimelerle ifade edemeyen, basit eylemler kullanan ve kelime öbeği kuramayan çocuklarda dil gecikmesinden şüphelenilmesi gerektiğini vurgulayan Tahmincioğlu, 4-5 yaşındaki çocukların ise gün içinde yaşadıklarını anlatabilmesi gerektiğini söyledi. Dilin sadece kelime hazinesi ve cümlelerden ibaret olmadığını, pragmatik ve semantik yapılarının da önemli olduğunu hatırlattı.
Erken Tanı Önemli
Erken tanının uygun müdahalelerin başlaması için hayati olduğunu vurgulayan Tahmincioğlu, terapiye hızlıca karar verilmesinin dil bozukluğunun ileride oluşturabileceği olumsuz etkileri azaltacağını sözlerine ekledi.
İletişim İhmali Olumsuz Etkiliyor
Günümüzde dijitalleşmenin etkisiyle çocukların akranlarıyla iletişim kurmak yerine ekranlarla etkileşim kurmasının duygusal gelişimlerini olumsuz etkilediğini belirten Tahmincioğlu, 2 yaşından küçük çocuklarda günde iki saatten fazla ekran kullanımının dil gecikmesine neden olabileceğine dikkat çekti. Çocuklarla ne kadar çok oyun oynanır ve akranlarıyla iletişimde kalmaları sağlanırsa, gelişimsel dil bozuklukları riskinin o kadar azalacağını ifade etti. İletişim ihmalinin dil ve konuşma gelişiminde pek çok olumsuzluğa yol açabileceği uyarısında bulundu.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.