49 çocuğun 10’u “Büyüyünce doktor olacağım ben” dedi

49 çocuğun 10’u “Büyüyünce doktor olacağım ben” dedi

Kamuda Çolakoğlu Kız Meslek, özelde Kentin Melekleri ana okullarınıda 3 – 9 yaş aralığında 28’i kız 21’i erkek 49 çocuğa, “Büyüyünce ne olacaksın” diye sorduk. 10’unun tekli, ikisinin çoklu seçeneği pandeminin kahramanları yer aldı: Doktor olacağım ben

 

PANDEMİNİN KAHRAMANLARI ATATÜRK’ÜN

ÇOCUKLARININ GÜNCEL HEDEFLERİNİ BELİRLEDİ

 

49 çocuğun 10’u “Büyüyünce

doktor olacağım ben” dedi

 

** Kamuda Çolakoğlu Kız Meslek, özelde Kentin Melekleri ana okullarının sınıflarında büyük çoğunluğu okul öncesi eğitim gören, 3 – 9 yaş aralığında 28’i kız 21’i erkek 49 çocuğa, “Büyüyünce ne olacaksın” diye sorduk. 10’unun tekli, ikisinin çoklu seçeneği arasında pandeminin kahramanları yer aldı: “Doktor olacağım ben”

 

** Mesleklerde iki ve üçüncü sırayı öğretmenlik ve polislik yedişer seçenekle edindi. Kadın yoğun meslek öğretmenliği hedefleyenlerin tamamı kız, polisliği hedefleyenlerin altısı erkek. Çok sayıda meslek sıfır çekerken sanayicilik, avukatlık/hâkimlik ve gazeteciliğin tercihler arasında hiç yer almaması, dikkat çekti

 

Haber Analiz: Çocuk ve meslek

 

210-ve---267-aaaaa.jpg

 

Elif Su Turgut “veterinerlik” derken Mila Cansever ve Nil Beste Kırçıl köpek bakıcılığı yapacaklarını söyledi.

 

Kişinin çocuk yaşlarda iken, büyüyünce ne olacağına dair somut karara vardığı çağ, eğitim hayatında iken lise çağları diye tabir edilen çağ oluyor. Bu çağ; gerek ulusal gerek evrensel kaidelere göre her bireyin 18 yaşına kadar çocuk olarak kabullenilmesine karşın hele ki çağımız temel alındığında, kişinin olgunlaştığı bir çağ.

YEREL ÖLÇEKTE DAHİ

BÜTÜNÜ İFADE ETMEZ

38-295-aaaa.jpg

 

-Soldan sağa-  Eslem Tarhan ve Hira Alya Tekavüt tıp alanında, diş doktorluğundan yana, nokta atışıyla hedef koydu.

Gebze İlçesi veya bölgesi yerelinde; kamuda ve özelde çok sayıda benzer eğitim kurumu varken birer tanesinin öğrencileriyle yüzyüze yapılan bu çalışmada ortaya çıkan istatistiki rakamlar bütünü ifade edemez. Öyle bir iddiamız da yok. Öte yandan görüşülen kişilerin çok büyük kısmının henüz okul öncesi, azınlığının ilkokulun henüz ilk basamaklarında yer aldığı göz önünde tutulduğunda kişilerin bugünkü tercihlerinin değişime uğrayacağı da, kuvvetli bir olasılıktır.

DOKTORLUK, AÇIK ARA BİRİNCİ

Bununla birlikte lokal çalışmada edinilen sonuç, bazı emareler içermektedir. Örneğin; doktorluk mesleğinin iki ve üçüncü sırada yer edinen öğretmenlik ve polisliğe kıyasla açık ara tercihle zirvede yer alması, pandemi sürecinin kahramanlarının çocuklar üzerindeki sempati ve pozitif etkisi olarak tanımlanabilir.

 

13-–-41-–-210-–-47-–-33-–-239---6----aaaa.jpg

GELECEĞİN DE KADIN YOĞUN MESLEĞİ: Öğretmenlik ülkemizde az sayıda kadın yoğun meslek arasında yer alıyor. Öğretmenliği tercih eden çocuk ve gençler arasında kız öğrenci yoğunluğu ileride de tabloyu değiştirmeyecek gibi. –Soldan sağa-  Çağla Bayraktar, Ece Cenep, Elif Bilgin, Elif Eslem Pamtal, Erva Şule Kütük, Nehir Ceylan ve Rana Kadı’nın da hedef mesleği, öğretmenlik.

 

YOKLUĞU HİSSEDİLENLER

 

201-–-285-–-4-–-207-–-3-–-12---253-aaaaa.jpg

 

Doruk Tekdurmaz, Emre Zorer, İlyas Eymen Bina, Melek Son, Mert Damgacıoğlu, Talha Avcı  ve Tuğba Odabaş henüz karar vermedi.

Dile getirilen meslekler kadar dile getirilmeyen çok sayıda meslek arasında sanayi bölgesinde yer almamıza karşın sanayicilik veya fabrikatörlüğün yer alması, çok bilinen mesleklerden avukat ve gazeteciliğin 49 kişiden birinin dahi güncel seçenekleri arasında yer almaması dikkat çekicidir.  Görüştüğümüz öğrencilerin tercih yoğunluğuna göre günümüzdeki meslek hedefleri şöyle:

DOKTORLUK/DİŞÇİLİK

7’si kız 3’ü erkek olmak üzere 10 öğrenciden iki kız öğrenci; dal seçimiyle diş doktorluğunu hedeflediğini söyledi. Ayrıca dörtlü tercihte bulunan iki kız öğrencinin de seçenekleri arasında yer aldı:

Çolakoğlu Meslek’ten Almira Koç, Efrin Jade Eren ve Kumsal Avşar;

Kentin Melekleri’nden Deniz Zelal Aksoy,  Özgü Sare Akı, Poyraz Ali Kılıç, Uhut Hamza Özmen ve Rüzgâr Yuşa Derici herhangi bir dal belirtmeden direk “doktorluk” diyen 8 öğrenci oldu.

Eslem Tarhan ve Hira Alya Tekavüt tıp alanında, diş doktorluğunu tercih edeceğini belirtti.

Dört mesleği hedefleyen Ayşenur Üzmez ve Zeynep Nimet Kazancı ve ortak hedef meslekleri arasında doktorluk da yer aldı.

ÖĞRETMENLİK

Tamamı kız olmak üzere 7 öğrenci;

Çolakoğlu Meslek’ten Elif Bilgin ve Nehir Ceylan;

Kentin Melekleri’nden Çağla Bayraktar, Ece Cenep, Elif Eslem Pamtal, Erva Şule Kütük ve Rana Kadı tercihini öğretmenlikten yana kullandı.

 

POLİSLİK

6’sı erkek 1’i kız olmak üzere 7 öğrenci, büyüyünce polis olacağını söyledi.

Çolakoğlu Meslek’ten Ahmet Eymen Köse, Ömer Hamza Büyük ve Özgür Tuna Yeniay

Kentin Melekleri’nden Can Hüseyin Yavuz, Poyraz Tükenmez, Yağmur Derici ve Yiğit Tahta.

KARARSIZLAR

Çolakoğlu Meslek’ten Doruk Tekdurmaz, Emre Zorer ve Tuğba Odabaş

Kentin Melekleri’nden İlyas Eymen Bina, Melek Son, Mert Damgacıoğlu ve Talha Avcı büyüyünce ne olacağına henüz karar vermeyen öğrencilerden.

VETERİNERLİK/KÖPEK BAKICILIĞI

Tamamı kız olmak üzere üç öğrencinin hedefi. Öğrencilerden ikisi, “Köpek bakıcılığı” diye tanımladı. Veterinerlik, dörtlü seçenekte bulunan iki kız öğrenciden birinin seçenekleri arasında da yer edindi.

Çolakoğlu Meslek’ten Elif Su Turgut “veterinerlik” derken aynı okuldan Mila Cansever ve Nil Beste Kırçıl köpek bakıcılığı yapacaklarını söyledi.

Kentin Melekleri’nde Ayşenur Üzmez, dörtlü seçeneğinden birinde veterinerliğe de yer verdi.

İTFAİYECİLİK

2’si erkek 1’i kız 3 öğrencinin tercihi olan itfaiyeciliği

Çolakoğlu Meslek’ten Ali Çınar ve Ömer Öz,

Kentin Melekleri’nden Elif Sare Erzurum hedef meslek olarak belirledi.

ASKERLİK

Erkek egemen meslekler arasında yer edinen askerliği Kentin Melekleri’nden Mete Gamsız ve Oğuzhan Elmas hedefliyor. İki kurumda da görüştüğümüz kız öğrenciler arasında ve Çolakoğlu Meslek’in tüm öğrencileri arasında askerlik hedefleyen olmadı.

BİLİM İNSANI/MUCİT

Bilim insanlığını Kentin Melekleri’nden Fatma Nisa Niğdeoğlu ve Furkan Beyazıt şahsında tek eğitim kurumunda biri kız biri erkek iki öğrenci hedef meslek olarak önüne koydu.

SANATÇILIK/RESSAMLIK

Bir kız öğrenci hedef mesleğini direk, “Ressamlık” diye tanımladı. Dörtlü tercihte bulunan iki kız öğrencinin tercihleri arasında gerek ressam, gerekse şarkıcılık ortak tercih olarak yer edindi.

Çolakoğlu Meslek’ten Elif Aktaş, ressam olacağını söyledi.

Ressamlık ve şarkıcılık Kentin Melekleri’nden Zeynep Nimet Kazancı ve Ayşenur Üzmez’in seçenekleri arasında da yer aldı. Üzmez şarkıcılığı, “konserci” diyerek de tanımladı.

TEKLİ TERCİHLER

Pilotluk, kuaförlük, bilgisayar mühendisliği ve aşçılık kız; oto tamirciliği, kepçecilik ve okçuluk erkek öğrenciler tarafından, bir kişinin tercihi meslekler arasında yer aldı.

Ayrıca dörtlü tercihte bulunan iki kız öğrenciden birinin seçenekleri arasında astronotluk da yer edindi. Zeynep Nimet Kazancı (KM), aynı zamanda astronot da olacak.

Kuaförlük: Bahar Sevim (ÇM) Bilgisayar mühendisliği: Miray Nur Açıkyürek (ÇM), Aşçılık: İdil Duran (ÇM), Pilotluk: Zeynep Ela Özmen (ÇM)

Oto tamirciliği: Eymen Batman (KM), Kepçeci: Yusuf Ali Sarıçoban (ÇM), Okçuluk: Alp Yalaz (ÇM)

 

222-011.jpg

“İLK” VE İLK ÖĞRETMENİ: Çolakoğlu MTAL’de Kelebekler Sınıfı’nın stajyer öğretmeni Merve Avşar’ın öğrencileri arasında kızı Kumsal Avşar da yer alıyor. Büyüyünce doktorluğu hedefleyen Kumsal Avşar’a annesi kızına “ilk” öğretmenliğinin ardından, ikinci ama ilk öğretmenliğini de sürdürüyor. Çolakoğlu MTAL’de çocuk gelişimi ve eğitimini açıktan okuyan annenin hedefi üniversiteyi de açıktan sürdürmek. Kızının hedefi tıp fakültesi.

88.jpg

 

TIP FAKÜLTESİ MİSALİ: Arzu Arslan’ın (sağ baştaki) sahibi olduğu Çayırova’nın Akse Mahallesi’ndeki Özel Kentin Melekleri Anaokulu’nda etüt ve İngilizce derslerine Selcan Yavuz giriyor. Gittiğimizde beş ilkokul öğrencisi okuma saatindeydi. Rüzgâr Yuşa Dereci ve Deniz Zelal Aksoy’un direk; Zeynep Nimet Kazancı ve Ayşenur Üzmez’in dörtlü seçeneğinde doktorluk yer alırken ekipten Can Hüseyin Yavuz’un tercihi polislik oldu.

-Soldan sağa- Dereci, Kazancı, Üzmez, Yavuz ve Aksoy; Arslan ve Yavuz ile

298-–-244-–-17-–-32---35-aaaaa-001.jpg

.

-Soldan sağa-  Almira Koç, Efrin Jade Eren, Özgü Sare Akı, Poyraz Ali Kılıç ve Uhut Hamza Özmen de günümüz itibariyle, büyüyünce doktorluğu hedefliyor.

 


 

 

51 öğrenci görüş belirtti

 

Biri özel biri kamuya ait iki eğitim kurumunda 30’u kız 21’i erkek olmak üzere 3 ila 9 yaş aralığındaki 51 öğrenci ile sadece ad soyad ve yaşları ile büyüyünce ne olacaklarını sorduğumuz çalışmaya katkı sunan öğrencilerin kurumları ve isimleri şöyle:

ÇOLAKOĞLU MTAL

 

36-1-aaaaa-001.jpg

Mete Gamsız ve Oğuzhan Elmas’in tercihi, askerlikten yana oldu.

 

Ahmet Eymen Köse, Ali Çınar Büyük, Almira Koç, Alp Yalazı, Bahar Sevim, Doruk Tekdurmaz, Efrin Jade Eren, Elif Aktaş, Elif Bilgin, Elif Su Turgut, Emre Zorer, Hira Alya Tekavüt, İdil Duran, Melek Son, Kumsal Avşar, Ömer Hamza Büyük, Mila Cansever, Miray Nur Açıkyürek, Nehir Ceylan, Nil Beste Kırçıl, Ömer Öz, Özgür Tuna Yeniay, Tuğba Odabaş, Yusuf Ali Sarıçoban, Zeynep Ela Özmen

KENTİN MELEKLERİ 

 Ayşenur Üzmez, Can Hüseyin Yavuz, Çağla Bayraktar, Deniz Zelal Aksoy, Ece Cenep, Elif Eslem Pamtal, Elif Sare Erzurum, Erva Şule Kütük, Eslem Tarhan, Eymen Batman, Fatma  Nisa Niğdeoğlu, Furkan Beyazıt, İlyas Eymen Bina, Mert Damgacıoğlu, Mete Gamsız, Oğuzhan Elmas, Özgü Sare Akı, Poyraz Ali Kılıç, Poyraz Tükenmez, Rana Kadı,  Rüzgar Yuşa Dereci, Talha Avcı, Uhut Hamza Özmen, Yağmur Derici, Yiğit Tahta, Zeynep Nimet Kazancı

 

 

 

 

 

 


 

 

YARI PROFESYONEL MAKİNEYLE FOTOĞRAF ÇEKMEK BİLE CEZBETMEDİ

 

Sanayicilik, avukatlık,

gazetecilik… sıfır çekti

 

 

49 öğrenci 17 ayrı meslek dalını hedef olarak önüne koyarken..

Sanayi bölgesinde yer almamıza rağmen sanayicilik veya fabrikatörlük,

Bölgemizde özellikle Gebze’de hayli yaygın olmalarına karşın avukatlık ve/veya avukatlık ile ilişkili savcılık, hakimlik..

 

59-–-62-–-64---65-aaaaa.jpg

Çok bilinen bir meslek olmasına karşın gazetecilik..

Görüştüğümüz çocukların tercihine girmeyen daha çok sayıda meslek arasında, eksikliği dikkat çeken meslekler oldu.

Kentin Melekleri’nde bir sınıfta çocuklar arkadaşımıza ait yarı profesyonel fotoğraf makinesi ile fotoğraf çekimi yapsa dahi, tercihlerinde sapma olmadı. 

 

 

Kararsızların tamamı erkek

 

 

Çolakoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde ana sınıflarında 16’sı kız, 9’u erkek 25 öğrenciye büyüyünce ne olmayı hedeflediklerini sorduk.

Kararsızlardan ikisi kız, ikisi erkek öğrenci. Meslek olarak “prenses”liği seçen bir kız öğrenciye de kararsızlara kattık.

Polisliği hedefleyen üç, itfaiyeciliği hedefleyen iki, kepçeciliği ve okçuluğu hedefleyen birer öğrencinin hepsi erkek.

ÇEŞİT ZENGİNLİĞİ

Bir dişçi adayını da dâhil ettiğimizde doktorluğu hedefleyen dört, öğretmenliği seçen iki, köpek bakıcılığını da veterinerlik diye tanımladığımızda veterinerliği tercih eden üç öğrenci de, kız öğrenci.

Çolakoğlu’nda aynı mesleği hedefleyen hem kız hem erkek öğrenciye hiç denk gelmedik. Pilotluk, kuaförlük, ressamlık, bilgisayar mühendisliği ve aşçılık hedefleyen birer öğrencinin hepsi kız öğrenci.

DOKTORLOK ÇOK REVAÇTA

Kentin Melekleri’nde görüştüğümüz 26 çocuktan 21’i tekli meslek ifade etti. İkisi, dörder seçenek sundu. Üçü henüz kararsız. Tekli mesleklerde bir çocuğun tercihi diş doktorluğunu da ilave ettiğimizde doktorluk altı tercihle ilk sırada yer edindi. Doktorluk, dörtlü seçenekte bulunan iki çocuğun da tercihleri arasında yer aldı.

SIRADIŞI TERCİHLER

Öğretmenlik beş, polislik dört öğrenci tarafından tercih edildi. Askerlik ve bilim insanlığı ikişer, itfaiyecilik ve oto tamirciliği birer öğrencinin tercihi oldu. Ayrıca dörtlü seçenekte bulunan iki öğrencinin ortak seçenekleri arasında ressamlık ve şarkıcılık yer alırken astronotluk ve veterinerlikte alternatif seçenek olarak yer edindi.

KARARSIZLARIN TAMAMI ERKEK

Mesleklerin cinsiyet dağılımında ise öğretmen kadın; asker ve polislik erkek yoğun meslek olarak öne çıkarken doktorluk, karma meslek.

Öğretmenliği tercih eden beş öğrencinin tamamı kız, askerliği tercih eden iki öğrenci de erkek. Polisliği tercih eden dört öğrenciden üçü erkek, biri kız. Altı öğrencinin tercih ettiği doktorluk ile iki öğrencinin tercihi bilim insanlığında kız/erkek sayısı eşit. Tek tercihlilerde itfaiyeciliği kız, oto tamirciliğini erkek öğrenci tercih etti. Kararsızların tamamı erkek.

Dörtlü tercihte bulunan öğrencilerden ikisi de kız öğrenci. Doktorluğun yanı sıra ressamlık ve şarkıcılıkta ortaklaştılar. Astronot ve veterinerlikte ayrıştılar.

 

Doktorluğun ardından ön plana çıkan meslek, öğretmenlik ile eş değer tercihte polislik oldu. Günümüzde erkek yoğun meslek olan polisliği tercihte de erkek öğrenciler baskındı.  -Soldan sağa- Ahmet Eymen Köse, Can Hüseyin Yavuz, Ömer Hamza Büyük, Özgür Tuna Yeniay, Poyraz Tükenmez, Yağmur Derici ve Yiğit Tahta tercihlerini polislikten yana kullandı.

 

 

 

 

 

 


 

212-–-7---258--aaaaa.jpg
İtfaiyecilik mesleğini Ali Çınar, Elif Sare Erzurum ve Ömer Öz tercih etti.

 

48-11-aaaa.jpg

Fatma Nisa Niğdeoğlu ve Furkan Beyazıt, bilim insanı olmayı hedefliyor.

2933333.jpg

Elif Aktaş, ressam olacağını söyledi.

 

 


 

269-–-243-–-43---259-aaaaa.jpg

Alp Yalaz (Okçu), Bahar Sevim (Kuaför), Eymen Batman (Oto tamircisi) İdil Duran (Aşçı)

 

250-–-240---299--aaaa.jpg

Miray Nur Açıkyürek (Bilgisayar Mühendisi), Yusuf Ali Sarıçoban (Kepçeci), Zeynep Ela Özmen (Pilot)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.