160’ı çocuk 510 kayıp...

160’ı çocuk 510 kayıp...

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun düzensiz göçmenlerin kayıtsız bir şekilde büyükşehirlerde gezmelerine “izin vermeyeceğiz” açıklaması sonrası gözler sığınmacılara çevrildi.

4.5 milyondan fazla göçmenin bulunduğu Türkiye’de, 1.5 yıl içerisinde 140’ı Afganistan uyruklu olmak üzere toplam 160’a yakın yabancı uyruklu çocuk esrarengiz şekilde kayboldu.
KOCAELİ’DE KAYIP ÇOCUKLAR
Kayıp çocukların 90’ının 2018 yılı mayıs ve ağustos aylarında Erzincan ve Kocaeli illerinden kaybolması dikkat çekti. Yetişkinlerde ise bu sayı 350 civarında; yaşları 20 ile 60 arasında değişiyor. Çoğu, Afganistan, Suriye, Irak, Pakistan ve Somali uyruklu. Göçmenlerin çoğu kamplarda yaşarken bazıları da Türkiye genelinde kentlere giderek iş bularak geçimini sağlıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Göç İdaresi Başkanlığı’nın istatistiklerine göre, Türkiye’de kayıp çocukların sayısı hızla arttı. Özellikle, 10 ile 18 yaş arasında kaybolan çocukların Afganistan uyruklu olması dikkat çekti.
Kayıp çocukların kamplarda ve sokakta gezerken kaybolduğu tespit edildi. Kayıplar arasında 18 kız çocuk bulunurken göçmenlerin en çok Erzincan, Kocaeli, Burdur, Hatay illerinden kaybolduğu belirlendi. Kaybolan küçük yaştaki çocukların özellikle 2018 yılı Mayıs ve Ağustos aylarında peş peşe kayıp olması da istatistiklere yansıdı. 
Çocuklarından haber alamayan aileler, terör örgütleri tarafından kaçırıldığını düşünüyor. Göçmen aileler, sosyal paylaşım siteleri ve dernekler aracılığıyla kayıp olan çocuklarını fotoğraflarla aramaya başladı. Bazı aileler ise çocuklarının örgütlerin eline düşmüş olma ihtimalinden korkuyor.
YETİŞKİNLER DE KAYIP 
Yaşları 20 ile 60 arasında değişen 350 Afganistan, Suriye, Irak, Pakistan ve Somali uyruklu göçmen bulunuyor. Yetişkin göçmenlerin kayıp olduğu iller ise çoğunlukla İstanbul. Kayıpların birbirleriyle yakınlığının bulunmadığı ve birbirlerinden bağımsız oldukları belirlendi.

- Avrupa Polis Örgütü’nün (EUROPOL) 2016 yılında yayımladığı raporunda 10 binin üzerinde göçmen çocuğun gittikleri ülkede kayıtlarını yaptırdıktan sonra kaybolduğunu, bu çocukların çeteler tarafından seks işçiliğine ve köleliğe zorlanabileceğini hatırlatmıştı.

- 2015 tarihinde İzmir’de yakalanan ve Erzincan Sabancı Çocuk Destek Merkezi’ne götürülen 21 Afgan çocuk, kurumdan çarşaf sarkıtarak topluca kaçmıştı. Görevliler tarafından fark edilen kaçış olayı ardından valilik soruşturma başlatmış, çocukların izine ulaşamamıştı. Kaynak: Cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.